Mat

En artikkelserie om god, sunn og nok mat til alle. Om bærekraftig produksjon og matproduksjon i klimaendringer

Globale klimaendringer og kostholdsutfordringer krever at vi tenker nytt, og forskning bidrar til at det skjer store endringer i matproduksjonen i verden. Roboter inntar landbruket, mange inspireres av å dyrke maten selv, råvarene får stadig bedre kvalitet og vi får stadig mer kunnskap om hvordan maten påvirker helsa vår.
Kanskje bidrar du med innsats for å kaste mindre mat eller reduserer inntaket av kjøtt? Eller kaster du deg på nye trender, som fermenteringsbølgen, for å oppbevare matvarer lenger?
NMBU har forskning på mange aspekter ved norsk og internasjonal matproduksjon, som nok, sunn og trygg mat til alle. Her kan du gjøre et dypdykk i forskningen vår på mat.


Lunsjprat med Ruth Haug - Hvorfor sulter folk når det er nok mat i verden?

Mens mange nordmenn kjøper, spiser og kaster for mye mat er verden i økende grad preget av sultkatastrofer og akutt behov for matvarebistand.

Professor Ruth Haug ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier, Noragric, tar for seg hva som er de viktigste utfordringene fremover for å bidra til bærekraftige matsystemer og hvordan Covid-19 har påvirket bærekraften i matsystemene våre.


 Davide Porcellato
Foto: Alexander Benjaminsen

Bakterier i juret kan gi svar på gammel gåte

Davide Porcellato skal undersøke melkeprøver i laboratoriet for å finne ut av hvilke mikrober som er til stede og hvilke som gjør hva, samtidig som han ser på vertens immunstatus.

Små mikroorganismer kan hjelpe oss med å løse store utfordringer. NMBU-forskere skal studere bakteriesammensetningen i juret hos melkekyr. De håper å kaste nytt lys over en gammel utfordring som skaper store problemer i melkeproduksjon over hele verden: jurbetennelse.


Gulrot i melkekartong
Foto: Cathrine Strømø

Slik kan du lage kjøkkenhage i en melkekartong

Det er ikke behov for verken dyrt utstyr eller drivhus for å lage kjøkkenhage. Egentlig behøver du ikke hage i det hele tatt, ifølge planteprofessor. Bruk det du har, som melkekartonger, den lille grønne trekanten i bakgården eller balkongkassene.

─ Det viktigste er at plantene har tilgang på vann, gjødsel, lys og varme, sier professor i plantevitenskap ved NMBU Trine Hvoslef-Eide.

Så mangel på småbruk eller villahage er altså ingen hindring for å få til egenprodusert matauk.


Video: Tonje Halvorsen Walde, NMBU


Tora Asledottir
Foto: Alexander Benjaminsen

Håp for glutenintolerante

Flere og flere unngår å spise hvete. Mange tenker at de ikke tåler gluten, men i virkeligheten kan det være noe helt annet i hveten de reagerer på. Tora Asledottir finner hvetesorter som de faktisk kan spise.

– Mange sier at de unngår gluten fordi de føler seg oppblåst, de får vondt i magen, de får eksem eller de blir trøtte. Men det er gjort studier på noen som har stilt sin egen diagnose om glutenintoleranse.

Det viste seg at de fleste deltagerne i studien ikke opplevde mer ubehag når de spiste gluten enn når de spiste glutenfritt, forteller Asledottir.


Foto: Andre Lubbe

Slik kaster du mindre mat

Hold kjøleskapet kaldt, bruk skrukkete grønnsaker i suppe – og kanskje du skal begynne å kjøpe matkasser?

Her er forskernes helt praktiske råd til hvordan du skal kaste mindre mat.


Roboten Thorvald
Foto: Håkon Sparre

Digitaliserer norsk matproduksjon

Roboter som plukker de fineste bærene, og sensorer som finner de beste og sunneste råvarene. Ny teknologi skal gi oss bedre mat billigere.

Syke planter blir dårlig mat. Nå skal robotene lære hvordan de kan holde plantene friske, sørge for at de får riktig næring og passe på at frukt og grønnsaker plukkes når de er aller best.


Foto: NMBU

Pisker du krem på riktig måte?

Hva skjer egentlig når du pisker krem? Og hvorfor er det viktig at fløten er kald?

Det er mange anledninger til å piske krem. En av de beste er fastelavn.


Foto: Even Bratberg

Bioteknologi bidrar til klimasmarte planter

Klimaet har alltid endret seg, men nå skjer endringene raskere enn tidligere. Det gjør at tradisjonell planteforedling får problemer med å henge med.

For vanligvis tar det mellom 10 og 20 år å få frem en ny plantesort, og med fremtidens raske klimaendringer vil ikke det være fort nok.


Foto: Sonali Thimmiah, CC BY 4.0

Mugg i maten? Nei takk!

Ny teknologi skal sikre at maten som havner på bordet ditt er trygg å spise allerede før den sendes fra bonden. Løsningen er et enkelt, bærbart apparat som raskt skanner og finner mugg, pesticider og antibiotika i matvarer.


Matpiloten
Foto: Håkon Sparre

Her har matforskerne sin egen fabrikk

Matpiloten er matforskernes egen fabrikk.På NMBU kan forskerne bruke eget meieri, bryggeri og bioraffineri til finne ut hvordan maten kan bli enda bedre og mer bærekraftig.


Foto: Håkon Sparre

Mat og dyrefôr som bedrer tarmfloraen

Det vi spiser, påvirker helsen vår. En ny studie viser hvordan mat og dyrefôr kan tilpasses for å bidra til å styrke spesifikke, gode bakterier i fordøyelsessystemet.Foto: Håkon Sparre

Høyt forbruk av ny plast er problemet

Plastforsøpling er en enorm miljøutfordring. Men det er ikke nødvendigvis plasten i seg selv som er problemet – det er vårt overforbruk og manglende etterbruk, mener forsker.Foto: Håkon Sparre

Kan og bør vi produsere all mat økologisk?

Økologisk matproduksjon er mer miljøvennlig enn konvensjonelt landbruk, men er det mer bærekraftig?

Er økologisk produksjon en garanti for bedre dyrevelferd, og kan vi produsere nok økologisk mat til verdens økende
befolkning?


Foto: Håkon Sparre

Kan vi leve av bare kortreist mat i Norge?

Dersom Norge skal bli selvforsynt må vi gjøre store endringer i hva vi spiser og hvordan vi produserer maten. Og kunne du klart deg uten kaffe og sjokolade?

Kun 3% av Norge er dyrkbart areal. Se for deg at koronapandemien eller andre globale hendelser stoppet all import og eksport. Ville vi klart oss med selvberging?


Foto: Håkon Sparre

Å bygge fred starter med et frø

Vi forbinder bugnende hveteåkre med god og mettende mat. Men det er tarmbakteriene som gjør at vi kan utnytte næringsinnholdet i kornet på en effektiv måte.

FNs Verdens matvareprogram - ble tildelt Nobels fredspris i år.


Foto: MarkSweep

Ny doktorgrad: Kaffe er bra for helsen

At kostholdet er viktig for helsen er det liten tvil om.

En ny doktorgrad fra NMBU har sett på hvordan tarmbakteriene våre påvirkes av blant annet ulike mengder fett og kaffe i kostholdet.


Hva er vitsen med økologisk mat og landbruk

Økologisk landbruk skal gi friskere mennesker, mer liv i naturen og friere bønder, men kritikerne hevder at det krever mer areal og slipper ut mer Co2.

Dagens gjest er universitetslektor Linda Jolly, som forteller oss hva vi kan oppnå med å bruke økologiske metoder og svarer på kritikken som økologisk mat har fått.


Jord
Foto: Shutterstock

Kan ha funne bakterie som gjer deg slank og frisk

Ein bakterie som lever i jord og vann, kan gjera deg slank og frisk. Så langt har han fjerna fedme og tarmbetennelse hos mus.

No vil professor Tor Erling Lea forske vidare på større dyr før bakterien kan testast på menneske.


Bærekraftsmål 2 - utrydde sult
Bærekraftsmål 3 - God Helse
Bærekraftsmål 12 - Ansvarlig forbruk og produksjon
Bærekraftsmål 13 - Stoppe klimaendringer