Nå har vi endelig verktøyene til å kartlegge det komplette arvestoffet til alle artene på jorda. Det vil gi oss verdifull innsikt i en arts biologi og evolusjonshistorie. Det skriver flere forskere, deriblant NMBUs Simen Rød Sandve i ny kronikk.
Hvilke verdier representerer naturen? Hvordan forstår vi disse verdiene? Hvordan påvirker de valgene våre og hvordan burde de påvirke dem? De neste tre årene skal dette kartlegges i et stort prosjekt fra det internasjonale Naturpanelet.
Universitetsstyret vedtok i dag å starta utbygginga av det nye forsøkshuset for forsking og utdanning på fjørfe på Ås gard. Bygget skal stå ferdig allereie neste år.
NMBU er tildelt 2,6 millionar kroner for å sørgja for at ingen skal gå ut på dato på grunn av manglande kompetanse. Dette vil kunna tyda mykje for føretak i Follo og Østfold.
Forrige måned slapp FNs klimapanel den såkalte 1,5-gradersrapporten. Rapporten viser både at det må dramatiske tiltak og samfunnsendringer til - om vi skal nå målet om å ikke overstige 1,5 graders oppvarming siden førindustriell tid.
Landbruks- og matminister Bård Hoksrud delte torsdag ut til sammen 225.000 kroner i stipend til årets beste skogfagstudenter. Thomas Olufsen Skrautvol fra Nøtterøy fikk pris for beste masteroppgave.
Boka «Insektenes planet» av NMBU-professor Anne Sverdrup-Thygeson er nominert til brageprisen 2018 i åpen klasse - populærvitenskap for voksne og barn/unge.
Mathias Elvestad og Axel Zeiner vant henholdsvis sølv og bronse for sine prosjekter Aquafit og Avox under China College Students’ Entrepreneurship Competition.
Stein T. Holden er prosjektleder for prosjektet "Youth Groups for Sustainable Development: Lessons from the Ethiopian Model" som har fått millionstøtte fra Norges forskningsråd (NFR).
I skogholtet tusler en elg og forsyner seg med løv. Ved nærmere ettersyn vil du oppdage at dette ikke er en helt vanlig elg. Denne har en luke i magen som kalles fistel. Den skal gi viktig informasjon om nedbryting.
Den lokale turveien er landets mest brukte aktivitetsarena – og et av de viktigste og billigste "idrettsanleggene" for folkehelsa. Likevel taper slike anlegg gjennomgående kampen om kroner og arealer, ifølge en fersk NMBU-studie.
Mye utenlandsk honning inneholder aktiv smitte av åpen yngelråte. Ekspertene på Veterinærhøgskolen har testet fire-fem utenlandske honninger for bakteriesykdommen. To hadde med seg bakterier nok til at de kunne smittet norske bifolk med åpen yngelråte. Også flere andre biesykdommer kan smitte ved slik importert honning.
Kombinasjonen av klimaendringer og kraftig befolkningsvekst medfører behov for et enda mer produktivt jordbruk. Det finnes måter å forbedre det på; men, med mindre det gjennomføres drastiske tilpasninger, er det usannsynlig å bekjempe sult og underernæring i Afrika sør for Sahara. Det viser en ny doktorgrad fra ph.d.-kandidat Lazarus Pierentino Lugoi.
Kristiansand, Søgne og Sogndalen kommuner skal slås sammen. I et helt år skal NMBU-studenter analysere, planlegge og utforske mulighetene som finnes for den nye storkommunen.
Tømmer menneskelig jakt Amazonas’ skoger? Og påvirker dette karbonlagringen? Ett nytt NMBU-prosjekt skal undersøke hva slags vidtfavnende konsekvenser jakt og fiske har på Amazonas’ økosystem.
I skarp konkurranse med 13 andre byer har EU kåret Oslo til europeisk miljøhovedstad i 2019. Som samarbeidspartner bidrar NMBU til det offisielle programmet med arrangementer for fagfolk og folk flest.
Fiskeriminister Harald T. Nesvik fikk et lite innblikk i noen av forskningsaktivitetene innen den blå sektoren ved NMBU under sitt besøk ved universitetet den 24. september.
Rannveig M. Jacobsen har tatt doktorgrad på hvordan sopp kan haike med insekter for å finne nye levesteder. Et innovativt, ambisiøst og svært interessant arbeid, som hun nå får pris for.
En ferdig doktorgradsavhandling er både en stor personlig prestasjon og viktig for samfunnet. Den årlige doktorgradsseremonien er derfor en av de tradisjonene vi gleder oss litt ekstra til hvert år.
Nede i den norske myra ligger det like mye CO2 som Norge kommer til å slippe ut de neste 66 årene. Men det som ligger i myra, blir i myra, så det gjelder at vi mennesker ikke tukler med den, sier Camilla Lorange Lindberg stipendiat på institutt for plantevitenskap ved NMBU.
Malaria, dengue og zika er klimasensitive sykdommer som overføres av mygg, såkalte vektorer. Sykdommene kan skape langt flere problemer i en varmere verden enn de gjør i dag.
Parasitter og alunskifer blir tema når de to forskerene Siri Helene Helland-Riise og Frøydis Meen Wærsted deltar i årets Forsker Grand Prix konkurranse. Det handler om å bli Norges beste forskningsformidler.
Etter ekstremtørken i sommer var åkeren glissen og ikke høyere enn en forsømt gressplen. Men midt i står Meldestokken og svaier høy, grønn og fin, tilsynelatende upåvirket av tørken.
Ei ny studentundersøking om helse og trivsel viser at NMBU-studentane er meir nøgde enn landsgjennomsnittet, men rektor påpeikar at det fortsett er mykje å arbeida med.
Helt siden antikken er tang og tare blitt brukt som krisemat og næringstilskudd for folk og fe. Nå kan disse havalgene bli viktige proteinkilder i dyrefôr og slik styrke den globale matsikkerheten.
NMBU er vertskap når verdens mest prestisjefylte konferanse for ingeniørvitenskap i tre skal arrangeres i Oslo i 2022. Det skjedde i knallhard konkurranse med seks andre europeiske land.
Han har jobbet ved NMBU i en mannsalder. Og han er godt likt av studentene. Nå er Nils Eivind Søli ved NMBU Veterinærhøgskolen kåret til beste foreleser for våren 2018. I tillegg får han 25 000 kroner fra NMBU-ledelsen.
Nikolai K. Winge underviser i faget miljørett ved NMBU. Det gjør han så bra at studentene ga ham prisen for beste foreleser høsten 2017. Nå har NMBU-ledelsen fulgt opp med å gi 25 000 kroner for innsatsen.
Hvete er en av de viktigste matplantene i verden. Men hveten er sårbar for sopp, skadedyr og klimaendringer. Derfor har hveten vært i forskernes søkelys i årtier.
NMBU-student Marte Uthus Solum lagde årets tegning til immatrikuleringen. Tegningen var opprinnelig laget til ringfesten, men NMBU-ledelsen mente den var så bra at den ble valgt ut som kunstmotiv til immatrikuleringen i 2018.
Norsk ull er en uutnyttet ressurs, sier Elin Kubberød, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen, NMBU. Hun er en av deltagerne i prosjektgruppa som jobber med forretningsutvikling i Bionærprosjektet «Grønn vekst i hvitt gull gjennom lokalt forankrede verdikjeder».
Denne sommeren har forskere og studenter fra hele verden vært samlet på NMBU for å jobbe med og lære om landbruksrobotikk på «AgriRobotics Summer Camp».
Skogen blir en viktig ressurs i vår fremtidige fornybare bioøkonomi. Et nytt forskningsprosjekt skal benytte ny teknologi til å redusere skader forårsaket av rotråte og dermed gi et mer lønnsomt og bærekraftig skogbruk.
To studier publisert i Nature og Nature Genetics i 2016 studerte evolusjon av dupliserte gener i fisk. Studiene kom overraskende til helt motstridende konklusjoner. Forskere fra NMBU har nå reanalysert data fra de to studiene og oppdaget feil i den ene studien.
Sameksistens med mennesket har påvirket orangutangen langt mer enn tidligere antatt. Denne innsikten kan gi ny og bedre forvaltning av de kritisk truede apene.
En ny IUCN-rapport, forfattet av blant annet en NMBU-professor, viser at verdens palmeoljeproduksjon vil ha katastrofale effekter på det biologiske mangfoldet om ikke noe endres. Forskerne sier at et forbud ikke er veien å gå, og etterlyser økt bærekraft.
500 deltagere fra over 70 land gjester Oslo denne uken for å delta på den internasjonale konferansen om grønn økonomi og politisk økologi. Siden sin spede begynnelse i 2014 har POLLEN-konferansen vokst til å bli blant de største på feltet.
Onsdag åpnet SEARCH ved NMBU Veterinærhøgskolen avdeling Sandnes. I det splitter nye biomedisinske forskningssenteret møtes humanmedisin og veterinærmedisin i et unikt samarbeid som øker sjansen for å redde menneskeliv.
NMBU signerte nylig den internasjonale DORA-erklæringen, som har som mål å gjøre forskningen, og vurderingen av forskningens kvalitet, mer tilgjengelig og åpen.
Hørte du NRK Ekko - om barna som ble stjålet av militærjuntaen i Argentina på slutten av 70-tallet og gjenfunnet av slekningene sine etter mange tiår? NMBU-forskere har vært tungt inne i utviklingen av dataprogrammet som gjør det mulig å identifisere familie gjennom fjerne slekningers DNA.
Å dyrke sin egen mat i byen har vist seg å være veldig populært. NMBU tar trenden på alvor og forsker på smarte løsninger som knytter urbant landbruk sammen med vann- og avløp-systemer, avfallshåndtering og produksjon av energi.
Byene skal vokse, investeringene skal øke, forbruket skal opp - samtidig skal klimautslippene ned. Er idéen om en grønt voksende økonomi for god til å være sann?
Handelshøyskolen ved NMBU tilbyr i år to nye retninger innen økonomi: Business analytics og Digital forretningstransformasjon. Begge retningene gir deg de nødvendige verktøyene for å lede en moderne digitalisert virksomhet inn i framtida.
Norske forskere bruker digitale verktøy for å løse store utfordringer innen oppdrettsnæringen. Kanskje kan de også oppdage hvordan det er å være en fisk?
Gründerne som skal skape en enklere og sikrere treningsopplevelse med en ny type vektstang har alle bakgrunn fra masterprogrammet i innovasjon og entreprenørskap ved NMBU.
Ideen til selskapet Zendera, som vil redusere CO2-utslipp ved effektivisering av transport- og logistikkbransjen, kom mens gründeren skrev masteroppgave ved NMBU.
Sola er på vei opp over horisonten, og morgenen gryr over Oslos hustak. Langsmed en grafittidekket murvegg løper det noe firbeint med en rød, buskete hale med et blaff av hvitt. En rev smyger seg gjennom et hull i gjerdet, og forsvinner inn under en busk.
Vi har egentlig den kunnskapen vi trenger for å utvikle gode offentlige uterom og møteplasser. Men dessverre blir det ikke alltid så bra i praksis. Nå skal nordlendingen Heidi Ramsvik forske på hvordan vi kan få opp kvaliteten i by- og tettstedsformingen.
Utdanningsminister Iselin Nybø besøkte NMBU med gode nyheter: Regjeringen vil bevilge 17,5 millioner til å etabelere et nasjonalt kompetansesenter for vann og avløp ved NMBU.
De fire masterstudentene som i år har fått stipend fra Yara har alle sine masteroppgaver på dagsaktuelle forskningsområder, som gulrust i hvete, økt avling av norske epler, mer kostnadseffektiv grovfôrproduksjon, og økt forståelse av et viktig gen for blomstringstid og avlingsstørrelse.
Veggene i Trolltunga-naudbua fortel om turopplevingar av den uhyggelege sorten. I forkant av turen trur nesten alle turistane at dei har med nok mat og klede, syner ny forsking frå BIOTOUR.
Nå har du muligheten til å jobbe med et konkret og høyaktuelt case i samarbeid med studenter fra andre fagområder i den tverrfaglige masterklassen «Kristiansand +».
Fortvilelsen du føler når avlingen din blir ødelagt. Kanskje skyldes det tørke, en aggressiv plantesykdom eller skadeinsekter, eller er jorda tappet for næring? Og hjemme sitter mange sultne munner som skal mettes.
Høgare temperaturar gjer at talet på planter og vekstar aukar på europeiske fjelltoppar. Ny forsking viser at dei norske fjellområda kjem til å endrast dramatisk, og ein del vil antakeleg forsvinne.
Ved er den viktigste formen for bioenergi i Norge. Hvordan påvirker vedfyringen din kloden og klimaet? Blir det varmere eller kaldere? Svaret er «litt av begge deler».
Det norske hyttemarkedet er ikke bærekraftig. Det kan ikke fortsette slik, sier Rasmus Steffansen i sin doktorgradsavhandling. Han tar et kraftig oppgjør med dagens norske hyttedrøm og mener det bør innføres en nasjonal hytteplan for å begrense utviklingen.
Cities: Skylines er et av de heftigste bysimulasjonsspillene som finnes. Men hvordan håndterer spillet å møte fremtidens byutviklingseksperter? Vi lot våre studenter gå løs på Hovinbyen i Oslo, som er Norges største byutviklingsomårder.
Menneskelig jakt endrer bjørnenes adferd slik at ungene blir lenger hos mor. Resultatet er at hunnene får færre unger, men blir eldre. Det viser forskning fra NMBU som nylig er publisert i tidsskriftet Nature Communications.
For trærne som vokser her oppe i det kalde nord er det viktig at vinterknoppene ikke springer ut og blir til blader ved korte, varme perioder om vinteren, men venter til det faktisk er blitt vår. Men hvordan vet de når de skal springe ut?
Torsdag 15 mars var alle som jobber på det storslagne bygget invitert til pølsefest for å feire at tak og vegger er på plass. Det ble feiret med pølser og hamburger, kaffe og kaker i vintersola.
NMBU-forsker Gaute Einevoll og Steven Hawking har teoretisk fysikk til felles og NRK har skrevet en artikkel om arven etter Hawking, hvor Einevoll er intervjuet.
Fisking er ein svært viktig aktivitet for det naturbaserte reiselivet i Noreg. BIOTOUR ber no fiskarar i Trysil om hjelp til å kartleggja fisketurismen, med mål om å styrkja forvaltinga av denne sårbare naturressursen.
Skogbranner i Amazonas står for inntil fem prosent av verdens CO2 utslipp. En ny doktorgradsavhandling analyserer de økonomiske årsakene til skogbranner og reguleringene som skal hindre dem.
Snart går fristen ut for å svare på Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) 2018. Vi håper du vil gi oss din mening. Jo høyere svarprosent, jo riktigere blir inntrykket av hvordan det faktisk går med norske studenter
Genmodifisert (GM) mat i norske butikkhyller kan bli resultatet når Bioteknologirådet vil myke opp genteknologiloven. Ny studie viser at norske forbrukere også er mer positive til GM-mat enn tidligere.
Verda treng nok, sunn og trygg mat produsert på ein bærekraftig måte under endra klimaforhold. Gode løysingar byggjer på god forsking, og mykje av denne går føre seg ved NMBU.
Energieffektiv teknologi er vel og bra, men også forbruket må ned hvis det skal være mulig å nå klimamålene, mener forskerne bak en fersk studie om lavutslippssamfunnet.
I den årlege undersøkinga Studiebarometeret uttrykker studentane ein tryggleik for at dei får jobb etter at dei er ferdig med studiet. Dette heng godt saman med andre undersøkingar, som viser at heile 9 av 10 av våre kandidatar får relevant jobb.
Alle laksefiskenes mor gjennomgikk en fordobling av alt arvestoffet for ca. 100 millioner år siden og har siden hatt to sett med gensystemer. Hvilke konsekvenser har dette fått for laksefiskene sammenlignet med for eksempel gjedda, som bare har ett?
Hos veterinæren er jula dessverre en høytid for dyr som har spist ting de ikke burde. Her får du råd om ting du bør unngå å gi kjæledyret ditt og hva du bør være spesielt oppmerksom på i jula.
NMBU-ledet forskningsprosjekt skal undersøke hvordan endringer og variasjon i klima påvirker et samfunns sårbarhet og risiko for myggoverførte sykdommer, spesielt denguefeber, i Sørøst-Asia.
Det amerikanske næringslivsmagasinet Forbes har kåret tidligere NMBU-student Christine Spiten til en av Europas mest spennende unge disruptører innen teknologi.
Tor A. Benjaminsen og Siri Eriksen fra Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier (Noragric) skal bidra til å utarbeide FNs klimapanels sjette hovedrapport.