Det nye samarbeidet mellom Follo-kommunene og Senter for klimarobust endring (KRED) ved NMBU vil koble forskning og lokal praksis for å finne bærekraftige løsninger for regionens fremtid.
Klimaendringer og naturtap utfordrer også Follo-regionen. På et åpent møte 27. februar 2025 ble utfordringer og muligheter for klimarobust utvikling i Follo belyst.
Blant de neste 40 deltakerne på BIT-senteret på Ås var det folkevalgte og representanter fra kommuneforvaltningen i regionen, og NMBU.
Ordfører Christofer Leiknes fra Enebakk kommune innledet ved å understreke at både Follo og NMBU jobber med de samme utfordringene fra forskjellig ståsted.
De ønsker derfor et styrket samarbeid der Follo får tilgang til NMBUs kompetanse og NMBU kan anvende og videreutvikle sin kunnskap gjennom samarbeid med kommunene.
Professor Siri Eriksen fra NMBU/KRED, la for første gang i Norge fram funn fra Naturpanelets (IPBES) Nexus-rapport som ble lansert i desember 2024, vinklet mot lokale forhold i Follo.
Eriksen er en av hovedforfatterne bak rapporten og pekte på at de over 70 anbefalte løsningsforslagene hver for seg kan bidra både til å redusere klimautfordringer, øke naturmangfoldet, bedre vannkvalitet, styrke matproduksjonen og folkehelsen.
Å integrere et utvalg av disse i lokal planlegging vil være avgjørende for å snu negative trender og kan spare samfunnet for store kostnader.
Elisabeth Dahle fra Klima og energinettverket i Follo pekte på regionens direkte utslipp fra veitrafikk og byggsektor, samt indirekte utslipp fra forbruk.
Selv om Follo ikke er mest utsatt, opplever regionen et "varmere, våtere, villere klima" og tap av naturmangfold.
Utfordringer inkluderer blant annet mer flom, tørke, naturtap, dårligere vannkvalitet i Oslofjorden, nye fremmede arter, og et kommende energiunderskudd.
Ny kunnskap er nødvendig for å se og finne løsninger på alle disse utfordringene i sammenheng.
Nordre Follo kommune presenterte eksempler på eksisterende arbeid med restaurerbar natur, reduksjon av vannforurensning og bruk av blågrønn faktor i arealplanlegging som relevante for samarbeidet.
Jan Thomas Odegard, prosjektleder for KRED, forklarte at senteret er etablert for å fremme klimarobust lokal utvikling i praksis, balanserende samfunnsutvikling med bærekraft, klimarisiko og naturtap.
Ambisjonen er å utvikle en "levende laboratorium" i Oslofjordregionen, med start i Follo. Samarbeidet bygger på et felles ønske om å løse utfordringer ved å nyttiggjøre universitets kunnskap opp mot konkrete lokale utfordringer.
KRED skal også jobbe for å sikre ressurser gjennom ulike finansieringskilder, inkludert en søknad til Forskningsrådet.
Etter dialog med ordførerne vil prioriterte temaer for samarbeidet være arealnøytralitet, fornybar energi, lukkede vann/kloakksystemer, klimatilpasning, og naturbaserte løsninger relatert til boligutvikling i pressområde.
Tilnærmingen inkluderer kartlegging, samskaping, samarbeid om å finne løsninger gjennom "levende-laboratorium" tilnærmingen, kompetanseheving og studentinvolvering.
Samarbeidet mellom Follo-kommunene og NMBU/KRED representerer en målrettet innsats for å møte regionens klima- og naturutfordringer.
Ved å samle ekspertise og lokal erfaring, og gjennom konkrete prosjekter og finansiering, vil man kunne legge grunnlaget for å utvikle og implementere effektive lokale løsninger for en klimarobust fremtid.