Livet i Oslofjorden har endret seg dramatisk de siste årene. Se filmen om NMBU-forskerne som prøver å finne svar på spørsmålene om hva som egentlig skjer med livet i fjorden.
Hele sektoren opplever lavere søkertall og NMBU har ca. 1300 færre søkere i år enn i fjor. Nedgangen ved NMBU er likevel mindre enn for snittet i sektoren.
Krigen i Ukraina har ført til frykt for at atomreaktorene skal skades og utslipp av radioaktivt materiale. NMBU-professor Deborah Oughton sier at angrepene neppe utgjør noen stor trussel for oss i Norge. Her svarer hun på fem kjappe om situasjonen.
25. april signerte Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) en avtale om medlemskap i IKT-Norge. Organisasjonen jobber for å styrke rammebetingelsene til det digitale næringslivet.
Det allerede godt etablerte SITRAP-sentret ved NMBU vil bli senter for fremragende utdanning. Søknaden er sendt, og blir den innvilget vil det bety en sterk annerkjennelse av alt arbeidet som gjøres.
NMBU er i gang med en ny satsning på bærekraft i utdanningene og arbeider for å få etablert et senter for fremragende utdanning (SFU) innen bærekraftige matsystemer.
NMBUs bærekraftsarenaer har vært i gang i rundt ett år, og allerede nå viser arenaene frem spennede muligheter innen både forskning, utdanning og innovasjon.
Et tilsetningsstoff som brukes i prosessert mat fører til endringer i tarmbakteriene våre, viser ny forskning fra NMBU publisert i Nature Microbiology. Den nye kunnskapen bør tas med når myndighetene vurderer tilsetningsstoffene vi bruker i matvarer, mener forskere.
Nå har du mulighet til å gi innspill på hva campus øst skal være. NMBU ønsker å høre fra deg som er student, ansatt, innbygger i Ås eller for deg som rett og slett synes dette er spennende å få være med på å påvirke.
Studenter og SiÅs må hjelpe til. Krigen i Ukraina medfører at millioner av mennesker flykter vestover i Europa. Ås kommune skal ta imot flyktninger, og har spurt om SiÅs kan bidra med overnattingsplasser. SiÅs har noen ledige rom på Pentagon hvor det kan være aktuelt å bosette flyktninger.
Cuní-Sanchez har ledet en banebrytende studie som viser store karbonlagre og omfattende avskoging i Afrikas fjellskoger. De prisvinnende funnene ble offentliggjort i Nature i fjor.
Ny forskning viser at fisken i Akerselva og i Oslofjorden er utsatt for urovekkende store mengder lysforurensing. Det kan ha alvorlige konsekvenser for fiskens utvikling og evne til å formere seg.
– Hvis vi skal sikre en levelig fremtid for alle på jorda, haster det å handle, sier NMBU-professor Siri H. Eriksen. Hun er en av forfatterne bak FNs klimapanels nyeste rapport.
En ny, global studie har undersøkt forekomsten av legemidler i verdens elver. I flere enn én av fire elver fant forskerne konsentrasjoner på potensielt giftige nivåer.
NMBU forsker på grønne løsninger for bærekraftig miljø, teknologi og økonomi. Ved Institutt for folkehelse er de eksperter på en avgjørende, men mindre kjent dimensjon av et bærekraftig samfunn: den sosiale.
Fem sterke studentlag konkurrerte om å levere det beste forslaget til hvordan Skanska kan kutte klimagassutslipp. Studenter fra Institutt for eiendom og juss stakk til slutt av med seieren.
Sammen med ansatte og elever på videregående skoler og Matvalget har masterstudenter i agroøkologi ved NMBU jobbet med å utvikle økologiske og bærekraftige skolemåltider.
I forbindelse med FNs internasjonale dag for kvinner og jenter i forskning 11. februar har vi spurt ungdom hva de mener kjennetegner en ideell professor.
Professor Roland Kallenborn fra Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) er utnevnt som akademisk leder for temaområdet miljøforurensing i Arktis ved Universitetet i Arktis (UArctic).
Ny NMBU-ledet forskerskole skal styrke den samfunnsmessige relevansen av doktorgradsutdanning knyttet til de sosiale og miljømessige kontroversene rundt overgangen til lavkarbonsamfunnet.
– Dette haster! Det er ekstremt viktig at vi som samfunn utvikler og tar i bruk ny teknologi for bærekraftig produksjon og resirkulering av alle typer plast, sier prosjektleder Gustav Vaaje-Kolstad, professor ved NMBU.
«De har en tradisjon for svært høy standard på undervisningen i landskapsarkitektur,» lyder begrunnelsen fra den internasjonale utdanningsorganisasjonen.
For at dyrene skal ha et godt liv må de gis mulighet til å leve ut sine høyest prioriterte behov. Det betyr blant annet at de skal ha frihet til å uttrykke seg, kommunisere og etablere bånd med andre artsfrender, ha et positivt forhold til mennesker, og utøve sine artsspesifikke behov.
MRSA-bakterieren kan gi alvorlige infeksjoner hos mennesker og dyr, og lar seg ikke knekke av antibiotika. Nå har NMBU-forskere gjort en oppdagelse som kan bidra til å svekke bakterienes motstand mot både antibiotika og vårt eget immunforsvar.
Kan automatisering av slakterier gjøre kjøttbransjen mer bærekraftig? Svaret er ja, hvis du spør Alex Mason. Han er prosjektleder for RoBUTCHER og jobber med å utvikle fremtidens slakterobot.