Potetålen kommer ut av skallet og tror den kan spise seg mett på poteter, men i stedet sulter den i hjel. Forskerne på NMBU lager et nytt stoff som kan lure potetålen og redde avlingene.
Flere prosjekter ved NMBU har i juni 2022 blitt tildelt midler fra Norges forskningsråd. Nå blir det mer forskning på blant annet anoreksi, fiskehelse, bygg, ugressbekjempelse
Naturressurser er det vi alle lever av, til syvende og sist. Nå sliter mange av systemene på grunn av for mye menneskelig aktivitet. Hva kan vi gjøre smartere?
Sopp er en av skogens viktigste nedbrytere, og Lisa Fagerli Lunde sin forskning viser at biller spiller en viktig matchmaking-rolle for å hjelpe soppen til å formere seg.
NMBU Veterinærhøgskolens prosjekt for å få ned dødeligheten i oppdrettsanlegg er ett av fem prosjekter som har fått støtte gjennom Forskningsrådets tildelinger til forskning og innovasjon som skal bidra til bærekraftig havbruk.
Hvordan kan et grantre bli til biokjemikalier, bioplast eller flytende biodrivstoff som fylles på tanken? Line Degn Hansen har skrevet doktorgrad om hvordan restråstoff fra norske skoger kan omgjøres til andre produkter på en mer effektiv måte.
Forskere på Ås har funnet frem til naturlige stoffer som kan gjøre både mennesker, dyr og planter friske. Nå har et samarbeid mellom NMBU og NIBIO blitt til et nytt selskap – Agribiotix. Selskapet skal gjøre om forskningsfunnene til nyttige produkter innen medisin og plantevern og ta dem ut på markedet.
De blindtarmsfistulerte hestene på NMBU gir forskningsmiljøet unike muligheter til å studere hestens fordøyelse. Det har både hester, studenter og stipendiater nytte av.
Studenthagane rett utafor hovudinngangen åt veterinærbygninga har yra av liv i fleire dagar. Det har vore spadd, fresa, køyrd på kompost og breisådd. Urbant landbruk i praksis, heiter kurset.
EHEC er en type E. coli-bakterie som kan gi alvorlig sykdom. Det finnes ingen behandling mot den, og antibiotika kan gjøre vondt verre. Men nå har forskere ved Veterinærhøgskolen funnet varianter av bakterien som kanskje likevel kan behandles med antibiotika.
Dette er en historie om Doris og Juliane, og om hvordan to studenter og en veterinær reddet livet på begge to ved hjelp av velkjent metode. Kanskje har livet ditt også blitt reddet på nesten samme måte?
Med teknologi basert på forskning ved NMBU, skal et av verdens største selskap innen plantevernmidler kommersialisere et nytt, biologisk soppmiddel for planter i landbruket.
Istedenfor å kaste skogs- og industriavfall, kan man bruke det til å lage nye stoffer. Men det er for dyrt å lage olje av tre. Derfor vil forskerne lage andre verdifulle stoffer samtidig og av samme råvare.
Hele sektoren opplever lavere søkertall og NMBU har ca. 1300 færre søkere i år enn i fjor. Nedgangen ved NMBU er likevel mindre enn for snittet i sektoren.
Krigen i Ukraina har ført til frykt for at atomreaktorene skal skades og utslipp av radioaktivt materiale. NMBU-professor Deborah Oughton sier at angrepene neppe utgjør noen stor trussel for oss i Norge. Her svarer hun på fem kjappe om situasjonen.
25. april signerte Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) en avtale om medlemskap i IKT-Norge. Organisasjonen jobber for å styrke rammebetingelsene til det digitale næringslivet.
Det allerede godt etablerte SITRAP-sentret ved NMBU vil bli senter for fremragende utdanning. Søknaden er sendt, og blir den innvilget vil det bety en sterk annerkjennelse av alt arbeidet som gjøres.
NMBU er i gang med en ny satsning på bærekraft i utdanningene og arbeider for å få etablert et senter for fremragende utdanning (SFU) innen bærekraftige matsystemer.
NMBUs bærekraftsarenaer har vært i gang i rundt ett år, og allerede nå viser arenaene frem spennede muligheter innen både forskning, utdanning og innovasjon.
Livet i Oslofjorden har endret seg dramatisk de siste årene. Se filmen om NMBU-forskerne som prøver å finne svar på spørsmålene om hva som egentlig skjer med livet i fjorden.
Et tilsetningsstoff som brukes i prosessert mat fører til endringer i tarmbakteriene våre, viser ny forskning fra NMBU publisert i Nature Microbiology. Den nye kunnskapen bør tas med når myndighetene vurderer tilsetningsstoffene vi bruker i matvarer, mener forskere.
Nå har du mulighet til å gi innspill på hva campus øst skal være. NMBU ønsker å høre fra deg som er student, ansatt, innbygger i Ås eller for deg som rett og slett synes dette er spennende å få være med på å påvirke.
Studenter og SiÅs må hjelpe til. Krigen i Ukraina medfører at millioner av mennesker flykter vestover i Europa. Ås kommune skal ta imot flyktninger, og har spurt om SiÅs kan bidra med overnattingsplasser. SiÅs har noen ledige rom på Pentagon hvor det kan være aktuelt å bosette flyktninger.
Cuní-Sanchez har ledet en banebrytende studie som viser store karbonlagre og omfattende avskoging i Afrikas fjellskoger. De prisvinnende funnene ble offentliggjort i Nature i fjor.