Nylig var det igjen plantesalg på NMBU. Det meste var solgt i løpet av halvannen time, og forgikk med en behersket Black Friday aktig stemning.
─ Tidligere varte plantesalget fra kl 10 til 16, men nå har nok mange fått øynene opp for mangfoldet av grønnsaksplanter og blomster, som kanskje er litt annerledes og spennende, sier senioringeniør Gry Skjeseth ved Institutt for plantevitenskap.
Plantene er resultatet av arbeidet som studentene har lagt ned i kurset «PJH251 Produksjon av utplantingsplanter av blomster og grønnsaker i veksthus».
Studentkurset har som hovedmål at studentene skal erfare og lære om «hvordan gjøre» og hvor mye tid som går med til å få frem de salgsklare plantene.
Gry Skjeseth er en av flere ansatte som har veiledet studentene gjennom hele prosessen, og dyrkingen har foregått i drivhusene på Senter for klimaregulert planteforskning (SKP) og har naturlig nok lagt beslag på mye plass.
─ Vi startet i uke 7, og har holdt på i 13 uker. Vi begynner jo alltid med det som tar lang tid å dyrke fram. Noe må vi ta stiklinger av, noe kan vi så frø av, mens noen av vekstene behøver vi jo faktisk ikke å så før 14 dager før salgsdagen. På den måten lærer studentene hvordan de må planlegge, sier Gry.
Hver student dyrker fire arter hver seg, og de er med på å sette opp en plan for når det skal sås, stikkes, prikles og pottes om. Pottestørrelser, temperaturskjema for dyrkingsperioden og forventet plassbehov i ulike stadier skal med.
Til hvert planteslag har studentene laget en salgsplakat med pris og informasjon om planten og dyrkingstips Foto: Janne Karin Brodin
Populært studentkurs
Det er plass til 18 studenter på kurset, som har venteliste.
─ Kurset er åpent for alle, så studenter fra alle studieretninger kan være med, men det er mest studenter plantevitenskap og urbant landbruk. Men det er også noen fra bioteknologi, landskapsarkitekter og noen skogbrukere, sier Gry.
Tester gjødslingsnivå og alternativ til tov
Studenten har også andre småforsøk inni det hele, som med forskjellig vekstmedium. Plantene dyrkes i en blanding av torv og granflis og så sammenlignes de med planter som er dyrket i bare torv. De får også erfaring med forskjellige gjødslingsregimer, det vil si forskjellig mengder gjødsel.
Mette Henne og Helene Tynes Farstad var to av kundene som hadde funnet veien til planteslaget.
─ Store og flotte planter, sier de to imponerte førstegangskjøpere.
Erfaringene skal skrive ned i en rapport
Til slutt i kurset skal studentene skrive en rapport hvor de blant annet regner ut hvor mye det koster å dyrke og bringe fram plantene, og hvor mye tid som faktisk går med. Studentene skal også beskriver prosessen, hva som har vært vellykket og ikke så vellykket. Des kal også komme med refleksjoner om hva som lønner seg å gjøre.
─ I starten går det med lite tid, men etter hvert så øker det på. Studentene skal selv vanne, gjødsle, toppe og rykke plantene ved behov. Helger og ferier er det vakt i veksthusene for plantene må jo vannes og stelles kontinuerlig.
Og omfanget av arbeid tror nok Gry er ganske overraskende for mange av studentene, noe studentene Margit Sofie Torstvedt og Benjamin Olaussen på bachelor i plantevitenskap er enig i.
─ Ja, det har krevd mye mer tid enn jeg trodde, og fordi det var en omfattende produksjon, men det har vært veldig, veldig lærerikt og veldig kult å få anvende alt vi har lært i teorien. Og kurset gir oss studenter god praksis i plantedyrking, sier Margit Sofie.
Foto: Janne Karin Brodin
─ Helt fantastisk og veldig gøy å gjøre det praktiske, jobbe med jorda og direkte med plantene, er beskrivelsen studentene har om innholdet i studentkurset.
Både Margit Sofie og Benjamin valgte chili som en av plantene de ville dyrket. Og hvorfor de valgte chili?
─ Det virker bare veldig interessant, og det var gøy. Det er jo en plante man kanskje ikke dyrker så mye selv hjemme, men den er jo spennende å bruke i mat, og er jo en veldig matnyttig plante, sier Benjamin.
Vanlige priser
Prisene på plantene er omtrent som på vanlig nivå andre steder, og Gry presiserer at studentenes planteslag ikke skal være en konkurrent til gartnere og hagesentrene i nærområdet, og at overskuddet fra salget går til veldedige formål.
Pryder også i Ås sentrum
Studentene i kurset har også dyrket planter som blir satt ut i Ås sentrum, i det som kalles Lions-lunden, ved rådhuset. Det er et resultat av et samarbeid mellom Ås kommune, Lions og NMBU. Sammen med plantene henger også informasjonsplakatene med dyrkingstips til hver av plantesortene.
─ Det virker som om studentene synes det er velig gøy å ha plantene sine i Ås sentrum, sier Gry.
Men det praktiske arbeidet er ikke over etter at plantene er solgt, for studentene er også med på opprydding og vask av veksthusavdelingene etter det vellykkede plantesalget.