Kvalitetssikring av NMBUs utdanninger (KSU)
Vårt kvalitetssystem skal sikre og utvikle kvaliteten i utdanningene vi tilbyr. Alle norske universiteter og høyskoler er pålagt å ha et slikt system, jf. lov om universiteter og høyskoler § 1-6. NMBUs kvalitetssystem er en felles og overordnet ramme for arbeidet med å etablere, vedlikeholde, kontrollere og videreutvikle studietilbud, og systemet skal bidra til at vi arbeider i tråd med vår strategi og læringsfilosofi.
På denne nettsiden beskrives NMBUs system for kvalitetssikring av utdanningene. En god kvalitetskultur utvikles og stimuleres gjennom godt samarbeid mellom studenter og ansatte samt systematiske evalueringsordninger. Kvalitetssystemet skal bidra til at studentene oppnår de definerte læringsutbyttene i utdanningstilbudene og er forberedt på å møte bærekraftsutfordringene i et arbeids- og samfunnsliv i endring.

Er du student
Som student kan du bidra til utvikling og god kvalitet i utdanningen ved å gi oss jevnlige tilbakemeldinger om emner, program og læringsmiljø. Svar på undersøkelser og aller viktigst: Delta aktivt i din egen læring!
Her kan du lese mer om hvordan du som student kan bidra til utvikling av god kvalitet i utdanningene.
NMBUs kvalitetssikringssystem
1. Formål og prinsipper
NMBUs strategi setter retningen for utviklingen av vårt helhetlige utdanningstilbud, og vår læringsfilosofi gjenspeiler hvordan vi skal legge til rette for læring gjennom studietiden ved NMBU.
Kvalitetsutvikling av utdanning og undervisning er en kontinuerlig lærings- og endringsprosess som foregår studienært i tett samspill med den faglige utviklingen. NMBU legger til grunn at fakultetene innenfor rammen av systemet selv bestemmer hvordan de organiserer og dokumenterer sitt kvalitetssikrings- og utviklingsarbeid.
NMBUs kvalitetssystem skal bidra til at:
- Vi oppnår mål fastsatt for utdanningsvirksomheten i vår strategi
- Vi oppfyller lover og forskrifter innen utdanningsområdet
- Ansvar og roller for studenter og ansatte er tydelig
- Vi systematisk utvikler emner, studieprogram og programportefølje
- Vi avdekker sviktende kvalitet
- Vi har god flyt av styringsinformasjon gjennom organisasjonen slik at det tas riktige beslutninger om ressurstildelinger og tiltak innen utdanningsområdet
2. NMBUs kvalitetsområder
For å kunne arbeide strukturert med studiekvaliteten, har NMBU definert kvalitetsområder som hjelper til med å følge status og utvikling av emner, studieprogram og portefølje. Områdene er også utgangspunkt for rapportering av utdanningskvalitet. Figuren viser NMBUs definerte kvalitetsområder.
Rekruttering og inntak
Inntakskvalitet er knyttet til studentenes evne til og forutsetninger for å studere når de tas opp til studier, og omhandler studentenes faglige kvalifikasjoner, motivasjon og ambisjoner når de starter. Oppdatert og relevant informasjon om utdanningene samt gode og effektive rekrutterings-, opptaks- og mottaksprosedyrer er viktig for inntaket. Det er sentralt at våre nye studenter allerede fra start integreres godt i læringsmiljøet.
Læringsmiljø
Læringsmiljø er knyttet til fysiske, digitale, organisatoriske og psykososiale forhold. NMBUs studenter skal oppleve tilhørighet i et trygt, åpent og inkluderende læringsmiljø uavhengig av funksjonsnedsettelser, kjønn, etnisk og kulturell bakgrunn, religionstilknytning og alder. NMBUs studenter deltar aktivt i utviklingen av våre utdanninger ved at vi legger til rette for systematiske tilbakemeldinger på emner, program og læringsmiljø.
Programdesign og programledelse
Et godt programdesign skal bidra til at studentene oppnår programmets læringsutbytte gjennom varierte undervisnings- og vurderingsmetoder. Læringsutbyttebeskrivelsene skal være relevante og oppdaterte, og programstrukturen skal legge til rette for en jevn progresjon og muligheter for internasjonal utveksling og arbeidslivspraksis. Integreringen av forskning, innovasjon og bærekraftperspektiver på tvers av fagområder skal forberede kandidater til å bidra til en grønnere samfunnsutvikling. En god programledelse er avgjørende for å involvere ansatte, studenter og eksterne aktører i utviklingen av studieprogrammene.
Undervisningskvalitet
Undervisningskvalitet handler om å sikre god utdanningsfaglig kompetanse blant undervisere, noe som er avgjørende for å utforme relevante undervisnings-, lærings- og vurderingsformer for å sikre læringsutbyttet. Motivasjon, inspirasjon og å skape eierskap til egen læring er sentrale elementer for å sikre en livslang læringsprosess. Undervisere skal legge til rette for studentens læring gjennom studentaktive prosesser som fremmer refleksjon, selvstendighet, innovasjonskompetanse og kompetanse til å bidra med bærekraftige løsninger innen eget fagfelt. Undervisningskvalitet handler også om å kunne involvere kollegiet og studentene i utvikling av undervisning og vurdering.
Relevans
NMBU skal utdanne kandidater som er rustet for å møte de store globale samfunnsutfordringene og som kan bidra til innovasjon og en bærekraftig utvikling. NMBUs kandidater skal kunne arbeide i en internasjonal og tverrfaglig kontekst og beherske generiske ferdigheter som samfunnet og arbeidslivet etterspør. Samarbeid med samfunns- og arbeidsliv er avgjørende for å oppnå høy relevans i studieprogrammene.
Resultatkvalitet
Resultatkvalitet handler om studentenes faglige prestasjoner, oppnådde læringsutbytte, progresjon og gjennomføring. Studentens læringsutbytte er det studenten har med seg av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse etter endte studier.
3. Roller, ansvar og studentmedvirkning
NMBUs styringsreglement er utgangspunktet for organiseringen og fordelingen av myndighet og ansvar for arbeidet som kvalitetssystemet, og her er lenke til NMBUs organisasjonskart. Styret har overordnet ansvar for at NMBU arbeider systematisk med utvikling av studiekvalitet. Ansvaret for gjennomføringen av kvalitetsarbeidet i de ulike delene av studietilbudet er fordelt på rektor, prorektor for utdanning, prorektor for forskning og innovasjon, dekan, program(råds)leder og emneansvarlig. I tillegg har vi flere rådgivende organer for å sikre forankring og involvering av studenter og ansatte i studiekvalitetsprosessene.
Studiedirektøren og forskningsdirektøren er systemeier for kvalitetssystemet og støtter universitetsledelsen og fakultetene i kvalitetsarbeidet.
Avdeling for ledelse- og virksomhetsstyring koordinerer universitetets arbeid med virksomhetsstyring- og rapportering.
4. Prosesser og årshjul i kvalitetsarbeidet
Overordnede mål for universitetets studiekvalitetsarbeid er beskrevet i regjeringens overordnede målstruktur for høyere utdanning, KDs utviklingsavtale med NMBU og vår strategi. Målene er med på å sette retningen for virksomheten ved universitetet. Virksomhetsstyringen har en årlig syklus der hovedelementene dreier seg om handlings- og årsplaner, budsjett og rapportering til styret. I tillegg rapporteres det årlig til Kunnskapsdepartementet (KD). Dette skal til sammen bidra til systematisk utvikling av utdanningen ved NMBU. Kvalitetssystemet er koblet til øvrig virksomhetsstyring gjennom rapportering på mål og styringsparametere. Dermed genererer systemet også beslutningsgrunnlag for ressurstildeling og tiltak på ulike nivå i organisasjonen.
Prinsippene i kvalitetsarbeidet er basert på planlegging, gjennomføring, evaluering samt korrigering og utvikling. Kvalitetsarbeidet skal organiseres og håndteres på lavest mulig nivå, og det er i fagmiljøet det løpende utviklingsarbeidet på emne- og programnivå finner sted. Våre fagmiljøer er tettest på studentens læringsbane og kan best vurdere sammenhengene mellom læringsaktiviteter, vurderingsformer, læringsutbytte, oppbygging av studieprogram og NMBUs strategiske mål innen utdanning.
Januar
- Årsrapporter for forskerutdanningene fra fakultetene (frist 15. januar?)
- Emneregistrering på nett åpner (EpN) (sjekke med Jarle)
Mars
- NMBUs årsrapport til Kunnskapsdepartementet
- Universitetsstyret behandler årsrapport for forskerutdanningen, inkl. tiltak
April
- Årlig emneregistrering (EpN) på nett stenger (ca 1. april)
- Styringsdialogmøter mellom rektor og fakultetene
Mai
- Prorektor sender ut bestilling på kvalitets- og programrapporter på bachelor- og masternivå samt bestilling til programportefølje
September
- Frist for administrative enheter for årlig kvalitetsrapportering (1. september)
- Frist for årlig program- og fakultetsrapportering (15. september)
- Frist for fakultetene for tilråding til programportefølje kommende studieår (15. september)
Oktober
- Læringsmiljøutvalget behandler sin årsrapport
- Frist for årlig framdriftsrapportering for ph.d.-kandidater ved fakultetene
- Utdanningsutvalget behandler kvalitetsmeldingen innen utdanningsområdet, inkl tiltak, som bygger på fakultetenes og enhetenes rapportering
- Utdanningsutvalget behandler programportefølje på bachelor- og masternivå
- Revisjon av programbeskrivelser starter
November
- Prorektor for utdanning vedtar hvilke program som skal gjennomgå periodisk evaluering
- Universitetsstyret vedtar programporteføljen på bachelor- og masternivå for neste studieår
- Universitetsstyret behandler NMBUs årlige kvalitetsmelding innen utdanningsområdet, inkl tiltak
- Universitetsstyret behandler Læringsmiljøutvalgets årsrapport
Desember
- Forskningsutvalget behandler kvalitetsrapport for forskerutdanning, inkl tiltak
5. Kvalitetssikring av emner og emneutvikling
I henhold til studieforskriften må alle emner være godkjent i tråd med NMBUs kvalitetssikringsrutiner. Det er fakultetsstyret som oppretter (og nedlegger) emner etter tilråding fra fakultetets undervisningsutvalg (FAK-UU). I tillegg skal fakultetsstyret godkjenne opplegg for kvalitetssikring og kvalitetsutvikling som er innenfor NMBUs rammer.
Emneansvarlig er den som har faglig ansvar for et emne. Den emneansvarlige sikrer at det til enhver tid er en sammenheng mellom læringsutbyttebeskrivelse, læringsaktivitetene og vurderingsformene i emnebeskrivelsen. Emner revidres og kontrolleres årlige gjennom emneregistreringen (EpN), og da oppdaterer den emneansvarlige informasjonen og innholdet i emnet.
Emneevalueringer er fakultetenes ansvar og en viktig del av beslutningsgrunnlaget for emne- og programutvikling. Denne evalueringen består av underveis- og sluttevaluering, og en periodisk evaluering. Underveis- og sluttevalueringen gjennomføres hver gang et emne gis.
Den periodiske evalueringen gjennomføres hvert tredje til sjette år. I denne evalueringen vurderes helheten i emnet, sammenhengen mellom ulike emner og emnets plass i studieprogrammet. Fagmiljøet står fritt til å utforme innholdet i denne evalueringen. Hvis det er hensiktsmessig, så kan det gjennomføres periodisk evaluering av flere emner samtidig. Studenter, fagfeller og andre relevante representanter fra fagmiljøet skal delta i evalueringen. Den periodiske emneevaluering følges opp av fakultetets undervisningsutvalg og/eller programråd, og skal dokumenteres. En forutsetning for en velfungerende emneevaluering er at studentene deltar aktivt i evalueringen og at det finnes faste fora hvor studentene kan gis tilbakemeldinger.
Emner med arbeidslivspraksis samt spesialpensum kvalitetssikres der de gis. Emner og kurs for videreutdanning og ph.d.-emner godkjennes og revideres på lik linje med andre emner. Videreutdanningsemner kan opprettes og godkjennes gjennom hele året.Rutiner for emner og emneutvikling:
6. Kvalitetssikring av program og programutvikling
Det er universitetsstyret som vedtar etablering og nedlegging av studieprogram på 60 studiepoeng eller mer, etter tilråding fra fakultetstyret og NMBUs utdanningsutvalg (NMBU-UU). Studieprogrammene ved NMBU skal oppfylle gjeldende norske lover og forskrifter, NMBUs studieforskrift og være i tråd med Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (heretter NKR).
Opprettelse av nye studieprogram skal skje i tråd med NMBUs fastsatte rutiner. Rutinene skal sikre god forankring på fakultetsnivå, ekstern vurdering samt tverrfaglig inovlering av de andre fakultetene gjennom flere behandlinger i NMBUs undervisningsutvalg.
Studieprogrammene skal bygge på beskrivelsen som lå til grunn for godkjenning og studieadministrative termer skal brukes på korrekt måte i programbeskrivelsene. Programbeskrivelsene skal inneholde studieplaner som viser en oversikt over obligatoriske og valgfrie emner. Informasjonen som ligger i Felles Studentsystem må følges opp slik at den til enhver tid er riktig.
Oppfølging og utvikling av kvaliteten i studieprogrammene og årsenhetene ledes av programrådene med en programrådsleder i spissen. I den årlige programevalueringen sikrer programrådene at studieprogrammene oppfyller kravene, følger opp funn fra fjorårets rapportering og fastsetter nye tiltak der man avdekker utviklingsområder. Årlig oppdateres læringsutbyttebeskrivelsene, og det sikres at læringsaktivitetene og evalueringsformene fører til at studentene oppnår læringsutbyttet.
Kvalitetsutviklingsarbeidet skal dokumenteres i den årlige studieprogramrapporten. Studieprogramrapporten utformes med utgangspunkt i relevante nøkkeltall og tilbakemeldinger fra studentene fra evalueringer, samtaler og deres representasjon i programutvalg. Tilbakemeldinger fra arbeids- og næringsliv er også en viktig kilde i utviklingsarbeidet.
I tillegg til den årlige programevalueringen, skal dekan sikre at det gjennomføres periodiske evalueringer minimum hvert sjuende til tiende år, og det skal foreligge en oversikt/rullerende plan for evalueringene. Den periodiske programevalueringen skal bidra med et helhetlig og eksternt blikk på programmets form og innhold. Den skal, på linje med den årlige evalueringen, være et redskap for fagmiljøene i deres arbeid med å utvikle programmet.
Veterinær- og dyrepleierutdanningene følger rutinene for den periodiske evalueringen/akkrediteringen i regi av henholdsvis The European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE) og ACOVENE (Accreditation Committee for Veterinary Nurse Education).Kvalitetssikring av ph.d.-programmene følger litt andre rutiner enn program på bachelor- og masternivå. Her er informasjon om kvalitetssikring av phd.-programmene.
Rutiner, informasjon og maler for program og programutvikling:
7. Porteføljeutvikling
Porteføljeutvikling ved NMBU påvirkes av flere forhold, deriblant universitets strategi, utviklingavtalen med KD, samfunnsoppdraget til NMBU og andre nasjonale føringer.
Den årlige kvalitetsmeldingen ved NMBU beskriver bl.a. prioriterte satsingsområder for det neste året og påvirker derfor også arbeidet med porteføljeutviklingen.
Studieutvalget ved universitetet vurderer hvilke konsekvenser nye studieprogrammer har for NMBU som en helhet og det totale studietilbudet. Utvalget arbeider også strategisk med å utvikle den eksisterende porteføljen til nye forventninger, og ser på muligheten til å gi kompetansetilbud til en bredere målgruppe.
Det legges opp til at nye studieprogrammer ved NMBU tydelig viser at fakultetene samarbeider på tvers.
8. Avvikshåndtering - si fra
Avvikshåndtering (feilretting og forbedring) er i seg selv en forutsetning for et fungerende kvalitetssystem. Representasjon i styrer, råd, utvalg og grupper skal sammen med evalueringene gi alle involverte parter, studenter og ansatte, mulighet til å ta opp utfordringer og forbedringspunkter. Tilbakemeldinger skal håndteres på lavest mulige nivå.
I tillegg har studentene en egen kanal, «Si fra», for å melde fra om avvik når oppfølging gjennom andre kanaler er prøvd eller ikke er mulig. Studenter kan også kontakte studentombudet for bistand.
NMBUs studentombud skal bidra til å sikre at studentenes rettigheter blir ivaretatt og gir upartisk juridisk veiledning knyttet til studiesituasjonen.
9. Incentivordninger og støttefunksjoner i kvalitetsarbeidet
I tillegg til de systematiske prosessene har NMBU en rekke funksjoner og incentivordninger som skal støtte utviklingsarbeidet. Eksempler på dette er Læringssenteret, Universitetsbiblioteket, støtte til utvikling av innovativ undervisning, NMBUs utdanningspris og Alf Bjørseths inspirasjonspris for beste ph.d.-prosjekt innen naturvitenskapelige fag.
Pedagogisk rammeverk, stimuleringsmidler og priser
10. Forskrifter
Kvalitetssystemet for utdanning er forankret i lov og forskrifter. Sentrale føringer til det systematiske kvalitetsutviklingsarbeidet er nedfelt i Lov om universiteter og høgskoler §3-5, Forskrift om kvalitetssikring og kvalitetsutvikling i høyere utdanning og fagskoleutdanning §2-1 (studiekvalitetsforskriften) og Forskrift om tilsyn med utdanningskvaliteten i høyere utdanning §4-1 (studietilsynsforskriften).
Her finner du en oversikt over relevante lover og forskrifter
11. Statistikk, evalueringer og rapporter
Kvalitetsarbeidet ved NMBU baserer seg blant annet på statistikk, nøkkeltall, evalueringer, undersøkelser og rapporter.
Statistikk, undersøkelser, evalueringer og rapporter knyttet til utdanningskvalitet (skal revideres)12. Styringsparamtere
Kunnskapsdepartementet (KD) fjernet fra 2023 de nasjonale styringsparameterne som tidligere dannet hovedstammen av universitetets styringsparametere. For å følge utviklingen og måloppnåelse for ny strategi og NMBUs utviklingsavtale med KD, har NMBU vedtatt noen styringsparametere.
NMBUs styringsparametere innen utdanningsområdet, vedtatt av Universitetsstyret, er:
- Søkertall
- Studiepoengproduksjon
- Andel studenter på bachelor- og masterutdanning som fullfører på normert tid
- Studentenes skår på hvordan studentene tilfredshet med studieprogrammet
- Årlig kvalitativ parameter av utviklingen på bestemte områder basert på bestilling i årsrapporteringen