Svein Jarle Horn blir ny dekan ved KBMUniversitetsstyret ved NMBU har ansatt Svein Jarle Horn som ny dekan ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap i et åremål på fire år. Han har vært konstituert i stillingen siden i sommer o…
Ny metode gir innsikt i komplekse karbohydrat frå mjølkesyrebakteriarFrå mjølkesyrebakteriar til framtidas mat og medisin. Ahmad Tsjokajev ved NMBU har utvikla metodar som kan endre forskinga på bakterielle karbohydrat.
Hormonforstyrrende plastkjemikalier funnet i hele den arktiske næringskjeden, fra plankton til isbjørnFor første gang har forskere vist at det hormonforstyrrende stoffet bisfenol ikke bare finnes i miljøet på Arktis, men også hoper seg opp gjennom hele den arktiske næringskjeden.
Fleirårig korn som framtidas bakeingrediens?Intensiv dyrking av eittårige kornslag som kveite kan ha negativ påverknad på miljøet. I doktorgradsarbeidet sitt frå NMBU har Siri Grandal undersøkt om protein frå det fleirårige kornet intermediate …
Matsvinn: Korleis mikrobar i mjølka påverkar kvalitet og haldbarheitMjølk og syrna meieriprodukt er viktige i Noreg, men dei er svært utsette for bakterieskade. I doktorgradsarbeidet sitt har Veronica Moscone undersøkt korleis mikrobiell vekst under prosessering og la…
Når bakteriar mistar kontrollen: Korleis hittil ukjende protein styrer celledeling hjå gule stafylokokkarKorleis klarer ein bakterie å dele seg, og korleis kan vi bruke denne kunnskapen til å bekjempe infeksjonar? Dette er spørsmål som har stått sentralt i doktorgradsarbeidet til Maria Disen Barbuti, som…
Inspirasjonspris til Elisabeth Gautefall Hiis og Elin Dypvik SødahlElisabeth Gautefall Hiis og Elin Dypvik Sødahl er tildelt Scatec Innovations inspirasjonspris for sine doktorgradsavhandlinger om henholdsvis reduksjon av klimagassutslipp fra landbruket og utvikling …
Doktorgrader ved KBMVed NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap har vi cirka 70 doktorgradsstipendiater. Her kan du lese om noen av de mest nylige doktorgradene som er avlagt ved fakultetet.
Ny kunnskap om fermentering av plantebasert matI ei ny doktorgradsavhandling undersøker Charlotte Bauer Munch-Andersen korleis lokale mjølkesyrebakteriar kan brukast som startkulturar for fermentering av korn og belgvekstar, for å betre den funksj…
Unge forskarar samla på NMBU for å løyse miljøutfordringar i ArktisKorleis påverkar mikroplast, klimaendringar og miljøgifter Arktis? Dette var blant dei sentrale spørsmåla som 19 forskarar i starten av karriera utforska under ArcSolution Summer School ved NMBU i aug…