Bachelor 3 år heltid
Vil du være med å sikre Norges naturverdier for fremtiden? Lær om dagens miljøutfordringer, og hvordan du kan bruke biologi, økologi og samfunnsfag til å forvalte naturen på en god og bærekraftig måte.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse + realfagskrav (REALFA)
Studieveileder(e)
Kontakt studieveilederne
Studentenes informasjonstorg
sit@nmbu.no
Tlf: 67 23 01 11
Er du opptatt av en god balanse mellom hensynet til naturen og menneskets krav og behov? Da er dette studiet for deg!
Naturen må forvaltes bærekraftig. Da behøves ikke bare biologisk kunnskap, men også kunnskap om hvordan samfunnet fungerer, og hvordan menneskets handlinger påvirker den. Fagfolkene i dette skjæringspunktet kalles naturforvaltere, og har ofte studert økologi og naturforvaltning.
Her møter du både natur- og samfunnsfag. Du kombinerer kunnskap om norsk natur og økosystemer, med økonomi, juss og forvaltning.
Eksempler på faglige tema:
- Forvaltning av viktige fisk- og viltarter, som elg, ulv, bjørn, gaupe, skogsfugl, laks og ørret
- Bruk og vern av naturområder
- Kartlegging av naturtyper
- Klimaendringer og deres effekter på økosystemene
- Forurensning i naturen, særlig ferskvann
- Biologisk mangfold, inkludert insekter
- Bruk av naturen, f.eks i forb. med friluftsliv, veibygging, skogbruk, rovdyr og beitedyr
Hva blir du?
Med denne bachelorgraden er du kvalifisert til å jobbe med natur- og miljøforvaltning i forskjellige organisasjoner. For å bli ettertraktet og konkurransedyktig på arbeidsmarkedet, anbefaler vi å ta en mastergrad, noe de fleste av våre studenter gjør.
Aktuelle masterprogram er:
Hva lærer du?
Studiet kombinerer biologiske fag med teknologi- og samfunnsfag. Undervisningen varierer mellom årstidene: som student er du både inne på forelesningssalen, jobber på laboratoriet, og ute i naturen.
Biologisk kunnskap:
Kjernen i studiet er naturens mangfold, spesielt pattedyr, fugler, insekter og planter. Du lærer også mye om økologiske prosesser og forskjellige naturtyper.
Typiske fag her er:
- Botanikk
- Zoologi
- Økologi
Du får gode artskunnskaper, og er derfor mye utendørs i felt de første årene. Å kunne navn på dyr og planter er viktig kunnskap når naturen skal kartlegges, og ofte etterspurt av arbeidsgivere.
Anvendt biologi:
Et gjennomgående tema som du møter i flere fag er hvordan vi mennesker påvirker naturen og dens ressurser, og hva slags konsekvenser det kan få.
Viktige fag er da:
- Vilt- og fiskeforvaltning
- Forvaltning av ferskvann
- Bruk og vern av natur
- Kjemi og forurensning
Teknologi og samfunnsfag:
For å kunne ta gode faglige beslutninger er det også nødvendig at du har noen viktige teknologiske og samfunnsfaglige emner. Dette gir deg en solid tverrfaglig plattform. Eksempler på disse er:
- Konsekvensanalyse
- Miljø- og ressursøkonomi
- Forvaltningsrett
- Digitale verktøy, som kart og naturdatabaser
NMBU har landets desidert største fagmiljø innen naturforvaltning. Det gir deg som student stor faglig frihet, mange valgmuligheter, og er en garanti for at din utdanning er basert på den aller nyeste forskningen.
Vi har blant annet flere fagmiljø som blogger, sjekk ut disse:
- Insektøkologene: De blogger om insektøkologi og bevaringsbiologi. De studerer insekter: hvordan de lever, hvordan de bidrar i naturens store samspill og ikke minst - hvorfor vi trenger dem (ekstern side).
- Under trekrona: De blogger om den fantastiske skogen og trærnes skjulte historier. Tema her er trefysiologi, skogøkologi og -biologi (ekstern side).
Utvekslingsmuligheter
Biologi, økologi og naturforvaltning er svært internasjonale fagområder, og det er mulig å ta relevante fag på universiteter over hele verden. Du har gode muligheter til å ta en del av studiet i utlandet. Vi har mange slike avtaler du kan benytte deg av.
Populære destinasjoner blant studentene på dette programmet inkluderer blant annet USA, Nederland, Australia og New Zealand.
På NMBUs side om utvekslingsmuligheter finner du spennende utvekslingsmuligheter og svar på spørsmålene
- Hvorfor dra på utveksling?
- Hvor og når kan jeg reise?
- Hvordan kommer jeg meg på utveksling?

Foto
Shutterstock
![]()
Å studere økologi og naturforvaltning er å lære hvordan vi kan ta vare på naturen på best mulig vis. Med et aktivt og variert studentmiljø har du også muligheten til å kombinere studier med alle slags aktiviteter og festligheter her på campus!
Rebekka Sundøy Haldorsen, student