Artikkelen “Recovery of large carnivores in Europe’s modern human-dominated landscapes” er rangert som en av de mest innflytelsesrike vitenskapelige artiklene i 2015.
Hver jul fortærer vi nordmenn om lag 6500 tonn med svineribbe. Grisen fôres i dag hovedsakelig opp på importert soya som proteinkilde. Nå skal også grisen bli mer miljøvennlig.
Generelt spiller norske husdyr og norskprodusert en ubetydelig rolle for spredning av antibiotikaresistente bakterier til befolkningen. Fjørfekjøtt, levende gris og fjørfe er unntakene.
Det grøne skiftet vart årets nyord. Laurdag vart 196 land einige om ein klimaavtale som skal gjelda fram til 2020, og verta utbetra kvart femte år. Foreløpig er imidlertid spriket mellom løfter og mål stort.
Den gamle styrkeprøven Skeid er igjen tatt i bruk blant våre nasjonale hesteraser - en historisk kappestrid hvor hestene får vist det de er gode på, i hodet og i terrenget.
Professor Peter Fredman og kolleger har fått bevilget 35 millioner kroner til et forskningsprosjekt på naturbasert turisme og dens plass i den nye bioøkonomien.
I årene som kommer vil det falle mer og kraftigere regn. Med innovative løsninger kan ledningsnett og renseanlegg utnyttes optimalt og spare både miljø og økonomi.
Å bevare skog er ikke bare viktig for å binde karbon og for biodiversitet. For mange fattige familier utgjør høsting av naturressurser opp mot én tredel av deres inntektsgrunnlag.
Den politiske dragkampen om budsjettet sikra åtte millionar kroner til eit nytt forskingssenter, Search, på Høyland i Sandnes. - Ei gledeleg tildeling, seier NMBUs rektor Mari Sundli Tveit.
Kva moglegheiter gir satsing på forsking og utvikling for å styrka norsk matproduksjon, utvikla nye produkt og utvikla bioøkonomien som ei framtidsnæring? Seminar 10. november i Vitenparken.
NMBU stiller seg attom UIOS initiativ til akademisk dugnad for at flyktningar kan bruka eller gjera ferdig den høgare utdanninga si i Noreg – og oppmodar til å halda fram med å gi til menneske på flukt.
Pirres nysgjerrigheten din gjennom helgens TV-aksjon og du får lyst til å lære mer om urfolks rettigheter? På nyåret starter et nytt kurs i Indigenous rights and politics.
Katten kan oppleves som et litt mystisk dyr som det ikke er så lett å forstå seg på. Den er en spennende dyreart med mange egenskaper som ikke er så godt kjent, sier professor Bjarne O. Braastad ved NMBU.
– Det er flott at regjeringen har lagt fram et ekspansivt forskningsbudsjett med satsing, men budsjettet kunne lagt enda bedre til rette for grønn omstilling, sier rektor Mari Sundli Tveit.
- Dessverre vart prisen for høg og det lét seg ikkje gjera økonomisk, seier NMBUs prorektor. Her forklarer NMBUs leiing meir om kvifor kjøpet ikkje lét seg gjennomføra.
Tenk om ein kan fiksa øydelagt natur? Forskarar og masterstudentar frå NMBU har lykkast med eit restaureringsprosjekt som skal brukast som pilotprosjekt for elvar over heile landet.
NMBU deltar i et forskningsprosjekt om klimaeefekter på store pattedyr som hospiterer ved det prestisjefylte "Senter for grunnforskning" (CAS) dette akademiske året.
I en undersøkelse gjort blant 23 hester, svarer hestene at eierne er for ivrige i bruk av dekken. For første gang får hester mulighet til å si ifra hva de ønsker.
Millionstøtte til NMBU-leia prosjekt om vassressursforvalting og vass- og avløpsreinsing er tildelt millionar i årets søknadsrunde i Erasmus+ kapasitetsbygging.
Fredag 21. august 2015 ble 1100 nye studenter tatt personlig i mot av rektor Mari Sundli Tveit ved NMBU. Rundt 200 av disse er utenlandske studenter som er med på å gjøre NMBU til et av Norges mest internasjonale universitet.
Nå har forskere avslørt hvordan bier beskytter sitt avkom. Bak funnene står flere solide internasjonale forskningsmiljø hvor Gro Amdam ved NMBU er en sentral aktør.
Kjøper du en smuglerhund, støtter du kriminell virksomhet og dyremishandling. Henter du hjem en hund rett fra gata i utlandet, spiller du russisk rulett med helsen til både folk og dyr.
I Norge gir noen få sjeldne naturtyper husly til haugevis av sjeldne arter. Den viktigste årsaken til at arter forsvinner er at leveområdene blir borte.
Forskere tilknyttet Norsk senter for bioenergiforskning publiserte rekordmange vitenskapelige artikler i 2014. Og NMBU-studentene bidro med 46 masteroppgaver i fornybar energi.
Et NMBU-ledet prosjekt som tar sikte på å forbedre den fornybare teknologiutdanningen og -forskningen ved et ghanesisk universitet, er bevilget 8,5 millioner kroner gjennom Norads EnPe-program.
I mars ble GeoBee kåret til den beste studentbedriften i Akershus. I neste uke skal de konkurrere nasjonalt om hederstittelen Norges beste studentbedrift 2015.
Sterke tradisjoner ligger til grunn for utformingen av gravplassen, og de fremstår gjerne som uforanderlige. Likevel er de stadig i endring, viser en ny doktorgrad.
I strålende vårvær overleverte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug de nye forsøks- og undervisningsbygningene ved Senter for husdyrforsøk til NMBU.
Biskop Atle Sommerfeldt fikk i dag høre mer om noe av utdanningene og forskningsområder ved NMBU. Et besøk som kan sees i sammenheng med kirkens klima- og miljøsatsning.
Forskjellen er ikke er så stor mellom fattig og rik når det kommer til lykke. Det er de samme tingene som slår inn: Vi blir litt lykkeligere av mer penger, sammenligner oss med naboen, og de nære ting teller mest.
– Det er en stor ære å bli valgt inn i styret i European University Association (EUA), en svært viktig organisasjon for europeiske universiteter, uttaler rektor Mari Sundli Tveit ved NMBU.
Landskapsarkitekturstudent Ingeborg Skålnes sikret seg praksisplass hos Statsbygg, som tilbyr spesialiserte praksisprogram det er beinhard konkurranse om.
- Et angrep på et universitet er et angrep på oss alle, sa NMBU-rektor om terrorangrepet på Universitetet i Garissa, Kenya, etter en minnemarkering på NMBU for ofrene i Kenya.
NMBU skal forske på forvaltningsutfordringer på Ørland, hvor ny kampflybase setter kultur- og naturverdier, derunder Austrått herregårdslandskap fra 1600-tallet, under press.
NMBU-student Kristian Omberg fikk delt andreplass i en konkurranse for studenter og unge gründere som har utviklet løsninger eller produkter innen fornybar energi.
Bare en politikk for forutsigbar vekst og klare kriterier for tildeling av tillatelser vil sikre norsk oppdrettsnæring, skriver Atle Guttormsen i forordet til ny stortingsmelding.
Anders Bostad er sivilingeniør innen miljøfysikk og fornybar energi, og jobber i dag i Statsnett. Han ble tidligere denne uken kåret til årets unge leder.
Studenter fra Handelshøyskolen NMBU vant både prisen for beste totalløsning og prisen for mest kreative idé under årets Innovasjonscamp med Norsk Gjenvinning.
Sammensetningen av mikroorganismer i tarmen hos mus har betydning for hvordan slimlaget i tykktarmen utøver sin funksjon som beskyttende barriere mot sykdomsfremkallende organismer.
Med overbevisende presentasjon av forretningsplan for et nytt og hemmelig snacks-produkt fra Nortura, gikk Stian, Oda og Truls Erik til topps i Gründeridol 2015.
- NMBU er en skole i vekst, og når vi ser at universitetet og studentene holder et faglig høyt nivå, vil dette alltid være veldig aktuelt for oss som rekrutteringsarena, sier Eivind Ungersness, partner i Deloitte.
Skal lokale fôrressurser med mye fiber, som rapsmel, bli grisefôr, trenger man en gris som er svinaktig god til å fordøye fiber. Nå starter jakten på den.
NMBU-forsker Siri Eriksen er aktuell med en ny bok om hvordan utviklingspolitikk kan bidra til å redusere miljøutslipp og sosial ulikhet som oppstår på grunn av klimaendringer.
Ny forskning viser at Europas rovdyrbestander vokser, på tross av at de deler leveområdene sine med mennesker. Betyr dette at villmarksområder er mindre verdifulle enn antatt?
Veterinærinstituttet og NMBU har undersøkt blykonsentrasjon i lever hos 268 norske rovfugler innsamlet i 1973-2014. Ti fugler hadde et nivå forenlig med blyforgiftning.
Fire bidrag gikk helt til topps i kampen om Forskerforbundets Hjernekraftpris 2014. Fra NMBU vant professorene Anne Sverdrup-Thygeson og Tone Birkemoe for sitt forslag "Billebonanza".
Flere titusener ugandere ble fordrevet fra sine bosteder da frivillige klimakvoter fra vestlige turister skulle redde Mount Elgon nasjonalpark i Uganda.