Eleonorafalken som hekker i Middelhavet på hausten nyt godt av trekkfugl som kjem nordfrå. Norsk forskar har filma arten over tid for å studere fuglen sin diett og døgnaktivitet.
Gårdsbasert turisme og tjenester for turister er næringer som kan sikre fortsatt bosetting og arbeidsplasser på landsbygda. Men da må arbeidet profesjonaliseres.
Opplevelsen av positive forventninger er lik for mennesker og dyr, og den optimale dyrevelferden er når hunden eller katten er i en tilstand hvor den gleder seg til noe.
Lidelser i nedre urinveier hos katt er en av de vanligste årsakene til at katter må til veterinær. Dette er smertefulle lidelser som i verste fall kan være livstruende for katten.
I verden i dag lider 805 millioner mennesker av kronisk underernæring. Det er drøyt 200 millioner færre enn for tjue år siden. Likevel maner FAO til et taktskifte for å sikre tilgang til mat for alle.
Bli med på Girl Geek Dinners-arrangementet om miljø, teknologi, bioøkonomi og nye forskningsbaserte løsninger torsdag 20. november i Vitenparken på NMBU Ås.
- Utdanningen vår er hele tida i utvikling, og det er mye å lære av den økonomiske utviklingen siden 2008, sier NMBU Handelshøyskolens Ragnar Øygard til Finansavisen.
Mathias, Ida, Anders og Sunniva er styremedlemmer i Optimum NMBU. Allerede ni måneder før studieslutt har de sikret seg attraktive jobber i et av de store internasjonale revisjonsfirmaene.
Er det viktig for forbrukeren at maten de spiser er økologisk og at dyrevelferden er god? Alexander Schjøll har sett på hva forbrukeren faktisk gjør, og ikke bare hva de sier de vil gjøre.
Åkermugg er ein soppsjukdom som har skapt mykje uro i norsk og internasjonal matkornproduksjon dei siste åra. Mykotoksina (soppgifter) som desse muggsoppane produserer, kan nemleg vera skadelege for menneske og dyr.
Visste du at det meste av mathveten i dag blir produsert på norske jorder? Langvarig forskningsinnsats for å utvikle gode hvetesorter og dyrkingsmetoder har revolusjonert norsk hveteproduksjon.
Overbeiting har ført til utarming av jorda i Etiopia. Men ved å ta i bruk vekster som tidligere ikke har vært brukt som fôr og gjennomføre beiterestriksjoner er nå beiteområdene og skogen på vei tilbake.
Risiko for sykdom er viktig å minimere også i torskeoppdrett. Forsker Rama Bangera har studert i hvilken grad torskens gener påvirker dens evne til å motstå tre dødelige sykdommer.
Små, nyfødte griser må jobbe hardt for å overleve. I en kronikk i Aftenposten Viten beskriver NMBU-forsker ny forskning på hva som kan øke smågrisenes sjanse for å overleve.
NMBU-professor Karsten Jørgensen hedres med gjev ærespris for sin mangeårige innsats for å utvikle faget landskapsarkitektur nasjonalt og internasjonalt.
NMBU-forsker fikk pris for utviklingen av en økonomisk modell som gjør det mulig å studere kostnader og effekter av politiske virkemidler for å redusere global oppvarming innen norsk skogsektor.
Når man bare har 6 minutter og 40 sekunder taletid, kan bruke opptil 20 lysbilder med 20 sekunder på hvert bilde bør presentasjonen være enkel og presis.
”Glem vepsen og veggdyrene, vi trenger gladsaker om de fantastiske småkrypene” skriver NMBU-professor Anne Sverdrup-Thygeson i dagens Aftenposten Viten.
Vil du være med på å feire de som tok doktorgrad i forrige akademiske år ved NMBU? Da bør du i likhet med Kristin Halvorsen sette av et par timer den 11. september.
NMBU tar i bruk nye digitale løsninger i HMS-arbeidet og du som student eller ansatt kan nå laste ned vår egen HMS app som blant annet inneholder viktige telefonnummer.
Studentene som starter studiet i entreprenørskap i praksis denne høsten får studenter som allerede har vært gjennom studiedelen som mentorer. Ordningen er del av et nytt pilotprosjekt ved NMBU.
Har du genet for kreft, fedme, hårtap, alkoholavhengighet og sukkersug?, spør forsker Simen Rød Sandve i Aftenposten. Neida. Ta det med ro. Gener har ikke vond vilje.
Hvor langt tilbake i næringskjeden bør vi gå for å si at et produkt er norskprodusert? Dyret må ha vokst opp i Norge, og produktet må være foredlet her. Men bør fôret dyret spiser også være norskprodusert?
NMBU-forskerne Gro Amdam, Bjørg Egelandsdal og Marije Oostindjer har vært tilknyttet Senter for grunnforskning (Centre for Advanced Study (CAS) i ett år. Nå vender de nesa hjem til NMBU.
- Mastersyken tror jeg ikke noe særlig på. Jeg tror at fremtiden er kunnskapsbasert, sa NMBU-rektor Mari Sundli Tveit under lanseringen av NHOs kompetansebarometer torsdag.
Anne Aulie ble i dag tildelt Bollerøds legat for beste karaktersnitt på mastergraden i skogfag i 2013. I desember fikk hun Skoglaugets masterstipend for samme oppgave.
Nye enzymer som bryter ned plantematerialet raskere er oppdaget av NMBU-forskere. Det kan føre til at vi kan bruke deler av ikke-spiselige planter i matvarer og i plantebaserte brusflasker i nær fremtid.
Etter omfattende grunnarbeider står kjelleren for det nye småfebygget mer enn halvferdig i begynnelsen av april. Om kort tid kommer gulvdekket på plass, og den første av fem bygninger kan begynne å ta form.
Siden 1969 har NLH (nåværende NMBU) og International Center for Maize and Wheat Improvement (CIMMYT) hatt et nært forskningssamarbeid om matsikkerhet. Nå fornyes avtalen.
Egg er stappfullt av livsviktige mineraler og vitaminer. Det inneholder antistoffer som brukes for å stille medisinske diagnoser. Men sunne egg starter med kunnskap om gode oppdretts- og produksjonsforhold.
Vincent Eijsink og hans forskerkolleger leter etter enzymer man kan dra nytte av industrielt. De skal utvikle enzymer for å utnytte biomasse innenfor trevirke og biprodukter fra fiskeri og havbruk.
Landbruk og skog kan ta 20-60 % av klimautslippsreduksjonene de nærmeste årene. På disse områdene vil NMBU kunne gi viktige bidrag til framtidige klimaløsninger.
Boko Harams kidnapping av uskyldige skolejenter har satt Nigeria i verdens søkelys, men det kontrastfylte landet er også et av landene i verden med sterkest økonomisk vekst.
– Dersom vi skal få europeiske forbrukere til å handle mer bærekraftig mat med tanke på miljø, helse og europeisk landbruk, må vi forstå hva som avgjør valgene. Det sier NMBU-professor Frode Alfnes.
Antibiotikaresistens er en av vår tids største trusler. Nye forskningsfunn knyttet til celledeling gir håp om å utvikle en helt ny type antibiotika som kan bøte på problemet.
Har du dårlig samvittighet for dårlige matvaner? Da kan du trolig gi miljøfaktorer en stor del av skylden. – Matindustrien og dagligvarehandelen har et stort ansvar, fortalte professor Ellen van Kleef på Matsatsingens frokostseminar.
Norske og russiske eksperter er på forskningstokt til den sunkne russiske atomubåten K-159 som ligger på 246 meters dyp i Barentshavet for å kartlegge mulig radioaktive forurensningen. Prøvetaking av vann, sedimenter og fisk er i gang.
For første gang har forskere påvist at en enkelt aminosyremutasjon i VHS-virusets L-protein har betydning for graden av sykdomsfremkallende evne hos virus.
Elektronisk betalingsløsning for strøm og eksport av reinsdyrpenis. Det er forretningskonseptene NMBU-studentbedrifter tar med til NM i Studentbedrift.
- Målet med forskningssenteret er å sette fokus på hvordan landskapet betyr noe for mennesker, sa NMBU-dekan Eva Falleth da senteret ble lansert på NMBU mandag.
Dersom du ennå ikke har sådd årets grønnsaker, så skynd deg. Fersk forskning viser at det å dyrke grønnsaker i et kjølige klima er smart – både for helse og for smak!
Sofie Coucheron og Peder Støre Amundsen er studenter som ønsker å bidra til en bedre helse for jorda, mennesker og dyr. Gjennom studier innen veterinærmedisin, føler de at de har mye å bidra med for en bedre global helse. Derfor startet de organisasjonen One Health Norway.
Utradisjonelle læringsverktøy som blogg, aksjespill og studietur til London har bidratt til å gjøre NMBU Handelshøyskolens råvarekurs til en hit blant studentene.
Eit UMB-basert forskingssenter har revolusjonert fôret til opprettsfisk: ved å gjera laksen til planteetarar har dei bidrege til å skapa ei meir berekraftig havbruksnæring.
- Jeg er optimist når det gjelder Klimapanelets arbeid, hele prosessen er veldig ryddig, sier NMBU-forsker som bidro til den femte hovedrapporten fra FNs klimapanel (IPCC).
Oppdrettsnæringen kan redde skognæringen ut av krisen, for nå satses det stort på å bruke trevirke som fiskefôr. NMBU har nettopp fått innvilget prosjektet BIOFEED.
Framveksten av en ny næring basert på enzymer kan ta over når oljen tar slutt - for alt petroleumsprodukter brukes til, kan skapes ved hjelp av enzymer.
Mattis Natvig Segerberg og Oskar Aas studerer industriell økonomi på NMBU. Den siste tiden har de kombinert det med å utvikle et rollespill med ett mål for øyet – å engasjere ungdom i klimaspørsmålet.
Bilder fra immatrikuleringen 2014. Tilsammen ble det tatt opp 1100 nye studenter ved NMBU. Dette er den første immatrikuleringen ved det nye universitetet.
Mandag inviterer NMBUs Institutt for landskapsplanlegging (ILP) til lanseringsseminar for et nytt, internasjonalt forskningssenter innen landskapsdemokrati.
Årets vinner av «Bioenergy Innovation Award» er skogeierandelslaget Mjøsen Skog for utviklingen av en solid, innovativ og forskningsbasert verdikjede for bioenergi fra skog.
De siste 20 årene har 22 personer fullført PhD i Matvitenskap ved IKBM med finansiering hovedsakelig fra NUFU eller Norad. Det har gitt positive ringvirkninger.
Stipendene muliggjør gjør dypdykk i jordløsninger innen kornproduksjon, genmodifiserte planter, bekjempelse av fusarium i korn, og luftmiljø ved dyrking av tomater.
Norge er et land som har svært få tilfeller av matforgiftning. Men dette kan endre seg, for det blir stadig friere flyt av varer, dyr og mennesker over grensene våre.
NMBU Journal of Life Sciences Vol 4 ble lansert med brask og bram på NMBUs hovedbibliotek onsdag. Journalen presenterer arbeider av høy kvalitet fra NMBU-studenter innen alle faglige disipliner.
Et glitrende eksempel på at avfall ikke er et problem, men en ressurs – er rekeskall. Det lukter ille, men er høypotent og kan omdannes til både plantevernmiddel og astmamedisin.
Rektor Mari Sundli Tveit deltar på Næringkonferansen i Follo. På konferansenvil hun snakke om at NMBU er en en sterk støttespiller for vekst i næringslivet.
Harald Carlsen er nyansatt professor ved NMBU. Han har klart det mange forskere drømmer om: Å finne opp noe som er nytt og betydningsfullt. Nå jakter mannen bak selvlysende mus på ny og viktig kunnskap om sammenhenger mellom matinntak, tarmflora og helse.
Ledelsen ved Mattilsynet ønsker å lage en liste over infeksjonssykdommer som kan behandles med antibiotika – av bonden selv. NMBU er svært skeptisk til løsningen.
I en kronikk publisert hos Reiselivsavisen skriver NMBU-forskerne Stian Stensland og Knut Fossgard om betydningen av å tilby en helhetlig kompetanse i naturbasert reiseliv.
24. januar åpner utstillingen "Ethiopian Inspiration" om hvordan IKBM har hatt en nøkkelrolle med å bygge kompetanse innen matvitenskap i utviklingsland.
Onsdag åpnet Institutt for landskapsplanlegging på Ås en ny fagsamling som representerer en kjempeinnsats for forskning og undervisning i norsk landskapsarkitektur.
– Vi må redusere bruken av antibiotika og jobbe sammen på tvers av fag og profesjon for å få bukt med truslene fra antibiotikaresistente bakterier, mener NMBU-forskere.
Det studentdrevne "master med mening"-programmet tilrettelegger for at studenter skal kunne skrive masteroppgaver med humanitær og miljømessig verdi for utviklingsland.
Helsemyndighetene mener vi bør begrense spising av rødt kjøtt. Nå har NMBU ledet arbeidet med å gjennomgå det vitenskapelige grunnlaget rådene. Konklusjonen er at forskningen gir usikre svar. Det skriver forskning.no, VG og NRK.
Fra gjenreisningen av Norge til planene for Studenterlunden i Oslo: Denne uken åpner Institutt for landskapsplanlegging en unik historisk fagsamling fra norsk landskapsarkitektur.
Det er stille i rommet. I en binge sitter en høne og på en stol sitter stipendiat Margrethe Brantsæter. De titter på hverandre. Vil høna nærme seg Margrethe, eller trekke seg unna?
I Norge finnes det nå ca. et dusin parasitter som kan smitte fra dyr til mennesker, og det finnes nye parasitter som nærmest står på dørstokken vår, og som vi ikke vil ha inn i landet.
I flere år har forskere over hele verden jobbet for å kartlegge hvetens DNA. Nå er jobben gjort, og det vil medføre robuste og bedre hvetesorter i årene fremover. Det blir seminar om hvetegenomet onsdag 27. august.
Italia har sin verdenskjente Parmaskinke og Spania har Ibericó og Serrano. Fenalår fra Norge håper å bli størst på geografisk beskyttet fenalår fra Norge, og ba masterstudenter ved NMBU Handelshøyskolen om innspill.
Margareth Øverland er aktuell med forskning som gjør kjøttelskende oppdrettsfisk til vegetarianere - og samtidig reserverer gode og oljerike matplanter som soya og bønner til oss mennesker.