Tidligere toppleder skal undervise i matinnovasjon på NMBU

Av Tonje Lindrup Robertsen

Knut Ellekjær avbildet på Matpiloten i laboratoriene på NMBU
Foto: Tonje Lindrup Robertsen, NMBU

Etter en lang og spennende karriere i næringslivet, har Knut Ellekjær valgt å bytte ut styrerom med forelesningssal. Nå skal han undervise i kurset "Produktutvikling av mat" ved NMBU, og han har store ambisjoner for studentene og hva de kan bidra med i norsk matindustri.

Er du ikke NMBU-student? Du kan søke opptak til dette emnet uten å tilhøre et studieprogram ved NMBU. Les mer om hvordan du kan studere enkeltemner her, eller i faktaboks nederst i saken.

Knut Ellekjær har jobbet i matindustrien i over 40 år. Han har vært innom alt fra kjøttprodukter og godteri til ketchup og laks. Rollene har variert fra prosjektleder og produktutvikler til innovasjonsdirektør og fabrikksjef – senest var han toppleder i oppdrettsselskapet Cermaq.

– Jeg har lansert mange produkter, noen vellykkede og noen ikke. Det viktigste er å lære av feilene. Nå gleder jeg meg til å møte studentene og dele erfaringene mine – og ikke minst til gode diskusjoner og at jeg kan lære noe av dem også, sier Ellekjær.

Han begynte selv karriereløpet på Ås, med en master i matteknologi på 1980-tallet.

– Det å være tilbake her nå, er litt "circle of life". Jeg vil gi noe tilbake til de studentene som snart skal ut i arbeidslivet. Jeg tror det blir veldig spennende og gleder meg til å gjøre noe jeg aldri har gjort før. Hvis man føler at man er ferdig utlært, så er man egentlig ferdig. Sånn er det med produktutvikling også, sier han.

Kreativt og strategisk

Kurset Produktutvikling av mat gir studentene innsikt i hvordan nye matprodukter blir til – fra idé til lansering. Det handler om mer enn smak og råvarer. Studentene skal lære hvordan man jobber tverrfaglig med markedsføring, økonomi, forbrukerinnsikt og strategi.

– Produktutvikling er noen av de mest spennende jobbene i matindustrien. Du må forstå hele verdikjeden og samarbeide med mange ulike fagmiljøer. Det er både kreativt og strategisk, sier Ellekjær.

Kurset er bygget opp rundt en større prosjektoppgave. Studentene jobber i grupper og skal utvikle et konsept for et nytt matprodukt. De må analysere markedet, vurdere trender, og planlegge hele utviklingsprosessen.

– Dette er ikke et kurs der du står på lab eller lager mat. Det lærer du i andre kurs på NMBU. Her handler det om å forstå prosessen og hvordan man organiserer arbeidet i en bedrift, sier han.

Ellekjær forteller at produktutvikling handler om mer enn å finne opp spennende, nye matprodukter.

– For mange bedrifter er dette forretningskritisk. De er avhengige av god aktivitet på produktutvikling for å skape vekst og å overleve som selskap – det handler om å sikre arbeidsplasser og matberedskap.

Studenter på NMBU
Studentene i matinnovasjon skal jobbe i grupper med større prosjektoppgaver. Gjesteforelesere fra næringslivet skal bidra med innsikt. Foto: NMBU

Studentene i sentrum

Gjennom kurset vil studentene få direkte kontakt med industrien. Gjesteforelesere fra ulike deler av matbransjen skal bidra med innsikt i alt fra emballasje og sensorikk til merkevarebygging, teknologiledelse og ernæring.

– Vi får inn flinke folk fra næringslivet som jobber med dette hver dag. Det vil gi studentene et realistisk bilde av hva som kreves, sier Ellekjær.

I løpet av kurset skal studentene jobbe med en større prosjektoppgave som går over flere uker, i grupper på tre til fire studenter. Sammen skal de jobbe fram konseptideer og beskrive hele prosessen fram til lansering av det nye produktet.

Prosjektoppgavene tar utgangspunkt i reelle utfordringer. Det kan være alt fra bærekraftige pizzakonsepter til mat for eldre eller løsninger for singelhusholdninger.

– Vi ser på trender og kategorier som ultraprosessert mat, matkasser og mat i farta. Studentene kan bruke det de har lært fra flere ulike fagområder på NMBU – og se hvordan det henger sammen i praksis.

– Vi favner bredt. Dette er noe av det morsomste man kan holde på med, smiler Ellekjær.  

En jobb med mening

Matindustrien er Norges største fastlandsindustri, og sysselsetter rundt 100 000 mennesker her i landet. Den er viktig for både beredskap og verdiskaping.

– Hvis du er opptatt av matglede, forbrukertrender og bærekraft, så er dette kurset for deg. Det gir deg innsikt i hvordan du kan være med å forme fremtidens matprodukter, og kompetanse til å jobbe med noe som er veldig viktig for bedriftene – uansett størrelse og skala på produksjonen.

Han håper på 40–50 studenter fra ulike fagmiljøer.

– Her kan du få bruke alt du har lært. Det handler om smak, kvalitet, matsikkerhet, produksjon, markedsføring og strategi. Det er en utrolig spennende jobb – og viktig kunnskap for alle som vil jobbe med mat, sier Ellekjær.

Knut Ellekjær avbildet på Matpiloten i laboratoriene på NMBU

fakta:

Knut Ellekjær

  • Knut Ellekjær tar over ansvaret for emnet MVI385 Produktutvikling av mat ved NMBU fra og med høsten 2025
  • Ellekjær kommer fra stillingen som konserndirektør i Cermaq og har over 40 års erfaring fra næringsmiddelindustrien, i bedrifter som Orkla, Stabburet og Sætre
  • MVI385 gir 10 studiepoeng og er åpent for masterstudenter med relevant bachelorgrad som oppfyller realfagskravet. Fortrinnsrett for studenter fra studieprogrammet Master i Mat, teknologi og helse
  • Frist for NMBU-studenter å melde seg opp til emnet er 15. september 2025

Illustrasjonsfoto av hender som holder prøver i et laboratorium på NMBU

Er du ikke nmbu-student?

Ta kurset matinnovasjon uten å gå på et studieprogram

Enkeltemner (studierett et semester), søknadsfrist 1. september 2025 med oppstart høsten 2025:

  • Som enkeltemnestudent kan du ta emner ved NMBU uten å høre til et studieprogram
  • Søknadsfrist for enkeltemner høsten 2025 er 1. september 2025
  • Forutsatt bakgrunnskunnskap for å kunne søke på dette emnet er en relevant bachelorgrad. Det er fordelaktig med kunnskap innen næringsmiddelteknologi
  • Les mer om emnet i matinnovasjon MVI385 Produktutvikling av mat

Studenter i matvitenskap tester ulike typer softis.

RELATERT studieprogram

Bachelor i Mat, teknologi og helse

  • Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
  • De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025 via Samordna Opptak
  • Studiestart: August 2025
  • Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)
LES MER

Student Mattias Flakkenberg

RELATERT studieprogram

Master i Mat, teknologi og helse

  • Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
  • Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
  • Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025
  • Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende
LES MER

Publisert - Oppdatert

Del på