Hopp til hovedinnhold

Bachelor
Heltid
Mat, teknologi og helse

Vil du være med å forme fremtidens mat? Med en bachelor i Mat, teknologi og helse får du ettertraktet kompetanse om hvordan maten vi spiser blir til. Dette studiet i matvitenskap gir deg en unik kombinasjon av kunnskap om mat og realfag som kjemi og biologi, i tillegg til praktisk erfaring i matproduksjon og fra laboratoriet.

Søknadsfrist:

Studiestart:

Høst

Antall studieplasser:

20

Opptakskrav:

Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK).

  • Mer om opptakskrav

    Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK).

    MATTEK

    Du må dokumentere Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og ett av følgende krav:

    • Matematikk R2 eller
    • Fysikk 1 og 2 eller
    • Kjemi 1 og 2 eller
    • Biologi 1 og 2 eller
    • Informasjonsteknologi 1 og 2 eller
    • Geofag 1 og 2 eller
    • Teknologi og forskningslære 1 og 2.

    Du dekker kravet, selv om du ikke har generell studiekompetanse, hvis du har:

    • bestått 1-årig forkurs for 3-årig ingeniørutdanning og integrert masterstudium i teknologiske fag etter fagplan av 2014 eller
    • bestått 1-årig forkurs for ingeniør- og maritim høyskoleutdanning eller
    • bestått 1-årig tilpasningskurs eller
    • bestått 2-årig fagskoleutdanning etter studieordninger før rammeplan fastsatt av departementet i 1998/99.

Hvorfor studere mat, teknologi og helse ved NMBU?

Studiet gir deg en grundig forståelse av hele verdikjeden fra råvarer til ferdige produkter. Du lærer hvordan biologi og kjemi brukes til å sikre mattrygghet, kvalitet og ernæring, og hvordan ny teknologi kan bidra til bærekraftige løsninger for å møte dagens utfordringer i matsystemet. Vi ser nærmere på problemstillinger som ultraprosessering, matsvinn, mattrygghet og bærekraft, og hvordan disse påvirker både helse og miljø.

På dette studiet får du:

  • Spennende fagkombinasjoner: Du bygger kunnskap om mat, kjemi og biologi. Bachelorprogrammet gir deg en bred naturvitenskapelig utdanning med fokus på matens vei fra råvare til ferdig produkt. 
  • Praktisk erfaring: Mye tid i laboratoriet og i Matpiloten, Norges eneste forskningsfabrikk for mat, hvor du lærer ulike analyseteknikker og får jobbe med testproduksjon av for eksempel ost, iskrem og bakverk. 
  • Tett oppfølging: Små studentgrupper gir deg tett god kontakt med det sterke fagmiljøet. Du blir godt kjent med både medstudenter og veiledere og det er kort vei til veiledning og faglig støtte.

Hvilke emner tar du på dette studieprogrammet?

Bachelorstudiet i Mat, teknologi og helse varer i tre år. Du starter med grunnleggende fag, får fordypning i matvitenskap og har ett semester der du kan velge fritt mellom ulike valgfag, eller dra på utveksling til høyt rangerte universiteter i utlandet. 

Eksempler på emner du tar i løpet av studiet

Se alle emner og studieplaner for studieprogrammet på denne nettsiden: Studieplaner for Bachelor i mat, teknologi og helse

Hvordan er det å være student på NMBU?

– Det jeg liker best med studiet er kombinasjonen av teori og praksis, der vi får mulighet til å gjøre forsøk i Matpiloten og på lab! NMBU har også et fantastisk studiemiljø og kort vei til forelesere.

Liz, Bachelor i mat, teknologi og helse

NMBU har hatt Norges mest fornøyde universitetsstudenter hele ti år på rad, ifølge Studiebarometeret.

Se mer om livet som student ved NMBU på denne nettsiden og i sosiale medier: InstagramFacebookLinkedInSnapchatTikTok

Karrieremuligheter

Hva kan du jobbe med hvis du studerer mat, teknologi og helse?

Studiet gir deg et solid grunnlag for jobb i matindustrien, en av Norges største næringer, eller videre studier på master.

Med denne bachelorgraden kan du jobbe innen:

  • Matproduksjon: produksjonsplanlegging, kvalitetskontroll og analyse
  • Forskning og innovasjon: utvikling av nye produkter og prosesser
  • Offentlig sektor: rådgiver innen mattrygghet, ernæring og helse

Mange velger også å gå videre med en mastergrad i Mat, teknologi og helse

Karriereintervjuer med tidligere studenter

 

– Stillingen som trainee er drømmejobben. Jeg får delta i og lede ulike prosjekter, og har en variert og spennende arbeidshverdag. Traineeprogrammet er ledertrening, målet er å bli kjent med fabrikkene og utvikle seg som leder. Jeg får brukt kompetansen min fra studiene og lærer noe nytt hver dag. 

– Ås er kjent for sitt gode og unike studentmiljø, og det er ikke uten grunn. På NMBU finnes det mange ulike sport- og idrettslag, studentforeninger og organisasjoner. Det er med andre ord noe for alle. NMBU utrolig mange gode og dyktige professorer. Terskelen var lav for å stille spørsmål og å be om råd.

Les hele intervjuet med Stine Anthonisen, produksjonstrainee i Orkla Foods Norge

 

  • Hva lærer du?

    En kandidat som har fullført utdannelsen forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

    Kunnskaper

    • Har bred kunnskap om utvikling og produksjon av trygge og sunne matprodukter
    • Forstår hvilken kritisk samfunnsrolle kunnskap om mat og matproduksjon har, spesielt når det gjelder bærekraft, mattrygghet og folkehelse
    • Har god forståelse av råvarenes kvaliteter og egenskaper som kan anvendes til å lage nye matprodukter gjennom både tradisjonelle og moderne prosessmetoder
    • Har en grunnleggende forståelse av samspillet mellom mat og helse
    • Har bred forståelse i basisfagene matematikk, statistikk, kjemi og biologi som forbereder kandidaten for komplekse utfordringer i matvitenskapen

    Ferdigheter

    • Har evnen til å utføre tverrfaglige analyser av matvitenskapelige problemstillinger, i samarbeid med andre fagspesialister i tilgrensende fagområder
    • Behersker prosessteknologisk utstyr og metoder relevante for prosessering av trygg, sunn og bærekraftigmat
    • Behersker laboratorietekniske ferdigheter fra grunnleggende (f.eks. kjemi, biokjemi, molekylærbiologi) og matvitenskapsrettede emner
    • Har teoretisk og praktisk erfaring om råvarers og matprodukters kjemiske, fysikalske og sensoriske egenskaper
    • Har solide ferdigheter om kvalitetssystemer innen matproduksjon og ansvarsforhold i henhold til norsk og europeisk lovgivning

    Generell kompetanse

    • Kan jobbe selvstendig, både teoretisk og praktisk
    • Kan formidle sentralt fagstoff og utveksle synspunkter og erfaringer
    • Er i stand til å bidra til nytenkning og innovasjon, gjennom bred teoretisk og praktisk tilegnet kompetanse
    • Kan forstå og bruke vitenskapelig litteratur på en objektiv og kritisk måte, og kunne anvende tilegnet kunnskap og ferdigheter på nye fagområder
  • Muligheter for utveksling
    I løpet av det tredje året legges det opp til et semester med mulighet for utveksling. NMBU har utvekslingsavtaler med flere gode universiteter i og utenfor Europa, også spesifikt rettet mot mat, teknologi og helse. Utenlandsopphold kan gjennomføres etter avtale med studieveileder.
  • Programmets oppbygning

    Det første året får studentene en innføring i grunnleggende fag som kjemi, matematikk, statistikk, mikrobiologi og ex. phil. Deretter bygger studiet videre på fag innen matens kjemi og råvaresammensetning, mikrobiologiske, teknologiske og biologiske prosesser. I løpet av bachelorgraden vil du også få kunnskap om sensorisk analyse, emballeringsteknologi og kosthold og helse.

    Bachelorgraden består av 70 studiepoeng innføringsemner, 80 studiepoeng fordypning innen matvitenskap, og 30 studiepoeng studenten kan velge fritt.

    Klikk her for å se studieplaner for bachelor i mat, teknologi og helse

  • Om programmet
    • Samfunnsrelevans
      Studiet gir deg kunnskapen du trenger for å utvikle og produsere mat som er trygg, bærekraftig, sunn og smaker godt. Kompetanse innen matvitenskap er avgjørende for fremtidens matproduksjon for å løse utfordringer som matsikkerhet, helse og bærekraftig ressursbruk, både nasjonalt og globalt.
    • Læringsaktiviteter
      Undervisningen gjennomføres med varierte læringsaktiviteter som inkluderer forelesninger, kollokvier, gruppearbeid, muntlige presentasjoner, teoretiske prosjektoppgaver, laboratoriearbeid, arbeid i pilotanlegg og ekskursjoner. Videre legges det opp til mulighet for praksisopphold i bedrift. Studentene oppfordres til å delta aktivt i læringsformene. Det vil også være samarbeid med andre institusjoner og bedrifter om undervisning, prosjektarbeid og tverrfaglighet.
    • Vurdering
      For evaluering av studentens prestasjoner anvendes både mappevurdering og avsluttende prøver. Mappevurdering omfatter deleksamener, rapportinnlevering og semesteroppgaver. Rapporter kan bety rapportering fra arbeid med matproduksjon, laboratorieanalyser og deltakelse på ekskursjon. I noen emner evalueres også kvaliteten av muntlige presentasjoner underveis. Avsluttende prøver er vanligvis skriftlig eksamen ved undervisningsperiodens slutt, men kan også være muntlig eksamen eller prosjektrapporter.
    • Informasjon for studenter fra partner universiteter
      Dette er et norsk studieprogram og de fleste emner på bachelornivå vil ikke undervises på engelsk. Studenter med et skandinavisk språk kan i utgangspunktet følge alle emner som undervises på norsk.

Studieveileder(e):

Simon Gustafson Bruerberg

Simon Gustafson Bruerberg

Seniorrådgiver
Ellen Skuterud

Ellen Skuterud

Senioringeniør
Studenter i solen utenfor urbygningen, foto: Tommy Normann

Norges mest fornøyde universitetsstudenter

År etter år viser studentundersøkelser at NMBU-studentene er de mest fornøyde universitetsstudentene i Norge. Men hvorfor er de det?

Bli bedre kjent med studielivet