BachelorHeltidMat, teknologi og helse
Vil du være med å forme fremtidens mat? Med en bachelor i Mat, teknologi og helse får du ettertraktet kompetanse om hvordan maten vi spiser blir til. Dette studiet i matvitenskap gir deg en unik kombinasjon av kunnskap om mat og realfag som kjemi og biologi, i tillegg til praktisk erfaring i matproduksjon og fra laboratoriet.
Søknadsfrist:
Studiestart:
Høst
Antall studieplasser:
20
Hvorfor studere mat, teknologi og helse ved NMBU?
Studiet gir deg en grundig forståelse av hele verdikjeden fra råvarer til ferdige produkter. Du lærer hvordan biologi og kjemi brukes til å sikre mattrygghet, kvalitet og ernæring, og hvordan ny teknologi kan bidra til bærekraftige løsninger for å møte dagens utfordringer i matsystemet. Vi ser nærmere på problemstillinger som ultraprosessering, matsvinn, mattrygghet og bærekraft, og hvordan disse påvirker både helse og miljø.
På dette studiet får du:
- Spennende fagkombinasjoner: Du bygger kunnskap om mat, kjemi og biologi. Bachelorprogrammet gir deg en bred naturvitenskapelig utdanning med fokus på matens vei fra råvare til ferdig produkt.
- Praktisk erfaring: Mye tid i laboratoriet og i Matpiloten, Norges eneste forskningsfabrikk for mat, hvor du lærer ulike analyseteknikker og får jobbe med testproduksjon av for eksempel ost, iskrem og bakverk.
- Tett oppfølging: Små studentgrupper gir deg tett god kontakt med det sterke fagmiljøet. Du blir godt kjent med både medstudenter og veiledere og det er kort vei til veiledning og faglig støtte.
Hvilke emner tar du på dette studieprogrammet?
Bachelorstudiet i Mat, teknologi og helse varer i tre år. Du starter med grunnleggende fag, får fordypning i matvitenskap og har ett semester der du kan velge fritt mellom ulike valgfag, eller dra på utveksling til høyt rangerte universiteter i utlandet.
Eksempler på emner du tar i løpet av studiet
- MVI100 Introduksjon til matvitenskap
- BIO100 Cellebiologi
- HFX133 Utfordringer for framtidas matproduksjon
- KJM100 Generell kjemi
- MVI275 Matplanter
- KJB200 Biokjemi
- MVI230 Matvaretrygghet og -hygiene
- MVI240 Sensorisk analyse
- MVI273 Melk og melkebehandling
Se alle emner og studieplaner for studieprogrammet på denne nettsiden: Studieplaner for Bachelor i mat, teknologi og helse
Hvordan er det å være student på NMBU?
– Det jeg liker best med studiet er kombinasjonen av teori og praksis, der vi får mulighet til å gjøre forsøk i Matpiloten og på lab! NMBU har også et fantastisk studiemiljø og kort vei til forelesere.
Liz, Bachelor i mat, teknologi og helse
NMBU har hatt Norges mest fornøyde universitetsstudenter hele ti år på rad, ifølge Studiebarometeret.
Se mer om livet som student ved NMBU på denne nettsiden og i sosiale medier: Instagram, Facebook, LinkedIn, Snapchat, TikTok
Karrieremuligheter
Hva kan du jobbe med hvis du studerer mat, teknologi og helse?
Studiet gir deg et solid grunnlag for jobb i matindustrien, en av Norges største næringer, eller videre studier på master.
Med denne bachelorgraden kan du jobbe innen:
- Matproduksjon: produksjonsplanlegging, kvalitetskontroll og analyse
- Forskning og innovasjon: utvikling av nye produkter og prosesser
- Offentlig sektor: rådgiver innen mattrygghet, ernæring og helse
Mange velger også å gå videre med en mastergrad i Mat, teknologi og helse.
Karriereintervjuer med tidligere studenter
- Prosjektleder i TINE SA (Kristine Øiestad Høy)
- Rådgiver i kjemisk mattrygghet hos Mattilsynet (Solveig Nersten)
- Produktspesialist i TINE (Marte Henrichsen)
- Produktutvikler i Hennig-Olsen Is (Marie Skurdal Tofte)
- Labassistent hos Nofima (Tina Christensen)
- Daglig leder ved Gangstad Gårdsysteri AS (Maren Gangstad)
- Forsker på mat ved NMBU (Tora Asledottir)
- Kvalitetskoordinator, Lantmännen Unibake (Siv Maria Nguyen)
- Produksjonstrainee i Orkla Foods Norge (Stine Anthonisen)
- Produkt- og forretningsutvikler i Den Stolte Hane (Michelle Seigerud, bachelor i Økonomi & Administrasjon, bachelor i Mat, teknologi og helse og master i Bioøkonomi)
- Les flere karriereintervjuer med tidligere studenter
– Stillingen som trainee er drømmejobben. Jeg får delta i og lede ulike prosjekter, og har en variert og spennende arbeidshverdag. Traineeprogrammet er ledertrening, målet er å bli kjent med fabrikkene og utvikle seg som leder. Jeg får brukt kompetansen min fra studiene og lærer noe nytt hver dag.
– Ås er kjent for sitt gode og unike studentmiljø, og det er ikke uten grunn. På NMBU finnes det mange ulike sport- og idrettslag, studentforeninger og organisasjoner. Det er med andre ord noe for alle. NMBU utrolig mange gode og dyktige professorer. Terskelen var lav for å stille spørsmål og å be om råd.
Les hele intervjuet med Stine Anthonisen, produksjonstrainee i Orkla Foods Norge
Hva lærer du?
Muligheter for utveksling
Programmets oppbygning
Om programmet
Studieveileder(e):

Norges mest fornøyde universitetsstudenter
År etter år viser studentundersøkelser at NMBU-studentene er de mest fornøyde universitetsstudentene i Norge. Men hvorfor er de det?
Bli bedre kjent med studielivet









