At isbjørnen strever i et varmere klima vet vi, men også Svalbardreinen er preget. Gjennomsnittlig har dyra mistet sju kilo kroppsvekt de siste 21 år og det har blitt flere av dem.
Bakteriociner har et stort potensiale som antimikrobielle midler både innenfor medisinen og i matindustrien. De kan bidra til å løse eksisterende og fremtidige problemer forbundet med antibiotikaresistens.
Som ledd i å nå målet om enda mer fremragende undervisning har NMBU gitt ekstra midler til seks innovative undervisningsprosjekter som prøver ut nye metoder. Her er ett av dem.
Vi vet lite om hvordan blandinger av kjemikalier virker på kroppen og hormonene våre. Nå skal norske og internasjonale forskere tette kunnskapshullene.
Handelshøyskolen NMBU, ved professor Annette Alstadsæter har fått fri prosjektstøtte til sitt prosjekt "How to tax capital in a globalized world? Lessons for population-wide administrative data" hvor blant annet svaret på spørsmålet i overskriften vil gis.
- Dette er det rette saken å gi Nobels fredspris til, men Juan Manuel Santos er langt fra en helgen og Colombia er dessverre fortsatt langt unna fred, sier NMBUs John-Andrew McNeish om lørdagens fredsprisutdeling.
Er du Star Wars-fan? Skogen er minst like spennende som en science fiction-film. Derfor gjør vi lurt i å ta vare på den, mener NMBU-professor Anne Sverdrup-Thygeson.
12 års forskningsarbeid har frambrakt ny kunnskap om hvordan oppblomstringer av alger fungerer. Klima, parasitter og evolusjon spiller en viktig rolle.
Hva sier grisens grynt, snøft og hyl om dyrets følelsesliv? Det skal det europeiske forskningsprosjektet Soundwel finne ut mer om. Prosjektet er ett av tre NMBU-prosjekter innen dyrehelse og dyrevelferd som finansieres av EU.
Norge har rik tilgang på biomasse, som trær, tang og tare og gras. Nå leter NMBU-forskere etter de grisene som er godt egnet til å foredle lokale fôrressurser.
Da forskningsmidler for jordbruk og matindustri på 71 millioner kroner skulle fordeles, søkte NMBU om fem forskningsprosjekter. Samtlige søknader ble innvilget.
Nå kan NMBUs grønne sivilingeniører juble over at de får bedre fasiliteter, for Kunnskapsdepartementet tildeler 35 mill. kroner til rehabilitering av lokalene de holder til i.
Jakter du på den unike julegaven? Hva med å gi deg selv? Det er både enklere og rimeligere enn du tror. NMBUs sivilingeniørstudenter gir deg oppskriften.
Den 24. november delte landbruks- og matminister Jon Georg Dale ut 350.000 kroner i stipend til 7 skogfagsstudenter. Simen Løken fra Trysil fikk pris for å ha levert kullets beste masteroppgave.
Et to dagers seminar i Oslo satte fokus på bekjempelsen av sykdommen skrantesjuke hos hjortedyr. Formålet var å samle oppdatert kunnskap om sykdommen og ta opp hvilke strategier som er best for å bekjempe sykdommen.
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), hvor NMBU er tungt inne i mange av faggruppene, har foretatt en vurdering av risiko for plantehelse ved bruk av husdyrgjødsel fra slakterier.
Sivarter er et økende ugrasproblem som reduserer næringsverdien i grasavlingene. Doktorgradsforskningen til Wiktoria Kaczmarek-Derda vil bidra med mer kunnskap om hvordan sivartene kan bekjempes i eng- og beitemarkene våre.
NMBU-student Lauren Guido ble valgt ut til et team med studenter som skal utrede og rådgi Orkla om hvordan selskapet kan bli mer attraktivt for unge forbrukere gjennom mer fokus på bærekraftige løsninger.
Til tross for at myndighetene har vektlagt at en større andel av spillemidlene skal gå til egenorganisert fysisk aktivitet, søker ikke kommunene om midler til dette.
- Vi har fulgt parken på NMBU gjennom flere år. Vi ser at det har skjedde en positiv endring i NMBUs prioritering av parken. Prisen tildeles ikke bare for god form og estetiske kvaliteter, men vel så mye for god skjøtsel og vedlikehold, sa Guri Vallevik Håbjørg i komiteen for Årets grønne park.
I går fikk NMBU og Institutt for plantevitskap tildelt Utdanningskvalitetsprisen 2016 frå kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, for sitt arbeid med utdanninga av agroøkologar.
Det er ikke bare høye stråledoser som kan være skadelig. Genmodifiserte mus som blir utsatt for relativt lave doser gammastråling over tid tar skade av strålingen.
En undersøkelse gjennomført at Norstat for Norad tidligere i år viser at halvparten av alle nordmenn tror fattigdommen i verden er doblet de siste 15 årene. Sannheten er at den er halvert. I dag bidrar derfor NMBU-studenter til en kampanje hvor over 300 frivillige deler ut 100,000 eksemplarer av avisen "Verdens Beste Nyheter".
Professor Brit Salbu er fjerde forskergenerasjon etter Madame Curie. Denne uken blir hun formelt utnevnt til æresprofessor ved National University of Life and Environmental Sciences Ukraine (NUBIP).
NMBU er det universitetet som har størst deltakelse i bistandsprosjekter for høyere utdanning. Vi er med i 17 av 46 prosjekter og tar del i over en kvart milliard kroner.
Veterinærbygningen på Campus Ås er det mest kompliserte byggeprosjektet Statsbygg har hatt. De fins få tilsvarende bygg, og mange av løsningene utvikles spesielt for denne bygningen.
Trær, gjærsopper, tang og tare kan brukes som proteinkilder for dyrefôr i Norge. Metodene kan erstatte import av flere fôrråvarer. Likevel satses det ikke på teknologien her til lands.
Alle snakker om det grønne skiftet, men hva er det egentlig? Vi har utfordret 12 NMBU-forskere til å si hvordan det grønne skiftet former deres forskerhverdag, og hva de tror blir de største endringene fremover.
Det var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og landbruks- og matminister Jon Georg Dale som sammen satte ned grunnsteinen for veterinærbygningen på Ås mandag 9. mai.
Optimismen rår i Folloregionen når fylket, kommunene og forskningsinstitusjoner nå inngår en avtale om å samarbeide for næringsutvikling med en grønn profil.
Utslipp av lystgass utgjør en stor andel av verdens klimagassutslipp. Professor Jan Mulder ved institutt for miljøvitenskap har gjennom et stort forskningsprosjekt avdekket at lystgassproduksjon fra skogbunn kan være med å påvirke det globale klimaet.
Jordtypen og temperaturen påverkar omdanninga av nitrogenrikt plantemateriale i jorda. Med kunnskap om dette kan nitrogenet i grøngjødsel utnyttast betre og resultatet blir større avlingar og mindre miljøforureining.
NMBU-forskere viser i en ny rapport at hjørnesteinen i norsk klimapolitikk, klimakvotesystemet, så langt ikke har gitt nevneverdige utslippskutt her hjemme.
Det rene norske drikkevannet er faktisk ingen selvfølge. Med klimaendringer blir tilgangen til og bruk av vann stadig viktigere. Dette fremtidsbildet skal studentene møte med kompetanse.
Ungforsk 2015 med foredrag og aktivitetar ved Nibio og NMBU er vel gjennomført. Her er nokre glimt frå tilbodet som elevar og lærarar fikk på Campus Ås.
Linn Viken Bøe er tildelt Bollerøds legat for beste karaktersnitt på mastergraden i skogfag i 2014. I desember fikk hun også Skoglaugets masterstipend.
NMBU og student-miljøorganisasjonene ønsker forslag fra ansatte og studenter på tiltak som hver enkelt av oss kan gjennomføre og dermed bidra til et bedre klima og miljø.
Vi kaster halvparten av det som produseres av mat i verden. NMBU har flere prosjekter som skal sørge for en bedre bioøkonomi, som blant annet innebærer god utnyttelse av matavfallet.
På oppdrag fra Miljødirektoratet har NMBUs forskere brukt satellittdata for å lage et kart over hvor i Norge det vokser grantrær utenfor granas utbredelsesområde.
Nå er nytt system for avfallssortering på plass for Sørhellinga- og Økonomikantina, takket være et samarbeidsprosjekt mellom Studentskipnaden i Ås (SiÅs) og NMBU.
Nå som narasin ikke lenger er i bruk er det behov for andre virkemidler for å bedre tilstanden i tarmen til kyllingen. Kan kråsstein bedre fordøyelsen?
Naturbasert reiseliv spiller en stadig viktigere rolle i norsk bioøkonomi. Nå starter BIOTOUR-prosjektet. Her vil forskere og næringsaktører jobbe sammen om kunnskap som kan sikre bærekraftig utvikling.
Landbruks- og matdepartementet skal utarbeide en reiselivsstrategi for satsing på landbruksbasert reiseliv. En NMBU-forsker etterlyser mer kompetanse på den forretningsmessige delen.
Klima- og miljødepartementet (KLD) har opprettet et Ekspertråd for økologisk tilstand. Rådet skal lage et verktøy for å måle når naturen er i god tilstand. INAs professor Anne Sverdrup-Thygeson blir et av medlemmene.
Det regner mer enn før, og regnet er ofte mer intenst. Det skaper utfordringer for rør og avløpsnett – men med et regnbed som forsinker vannet kan man bidra til å redusere skadevirkningene og samtidig få et vakkert bed.
På oppfordring fra ni universitets- og høgskolerektorer har regjeringen tatt kontakt med tyrkiske myndigheter for å uttrykke sin bekymring for den akademiske friheten i Tyrkia.
Ni finalister skal kjempe om å bli nye sentre for fremragende utdanning. Blant disse er et NMBU-ledet senter som vil utdanne en ny generasjon planleggere som kan planlegge og iverksette det grønne skiftet.
Ny forskning viser at såkalt dyreassistert aktivitet, hvor besøkshunder brukes til å aktivere eldre, kan gi bedre balanse for personer med demens som fortsatt bor hjemme og redusere depresjon for sykehjemspasienter med alvorlig demens.
Vil du ta med kjæledyr utenlands må du være tidlig ut og sjekke at du er oppdatert på nye passregler. Kennel og tilsyn av noen du kjenner er en mulighet, men velg riktig ordning - og husk at du kan få bot for å la kjæledyret være alene hjemme.
Kunstplanen for det store byggeprosjektet på Campus Ås er spennende og ambisiøs. Planen omfatter store verker innendørs, flere installasjoner i parkdraget utenfor veterinærbygningen og gjennom Nordskogen fram til Ås gård og et fotoprosjekt som dokumentere endringene på Campus Adamstua og Ås.
For en brunbjørnmor her i Skandinavia kan hannbjørner være den største trussel. En ny studie viser at smarte mammabjørner har funnet en overraskende måte å beskytte ungene sine på.
En ny masteroppgave i naturforvaltning dokumenterer at menneskelig tilstedeværelse påvirker ville dyrs atferd i stor grad, og at effektene av påvirkningen kan være sesongavhengige.
NMBUs fagfolk har vært i vinden i det siste etter lansering av «Den Enkle Hagen» på Campus Ås, og har mange gode tips om hvordan du kan anlegge en tilnærmet vedlikeholdsfri hage.
Du bør vite hva du gjør når du velger å kutte ut viktige matvarer i kostholdet. Trendkosthold som innebærer å ikke spise kjøtt eller drikke melk kan være mer skadelig enn sunt.
30 år etter verdens verste kjernekraftulykke har forskere tilknyttet NMBUs senter for fremragende forskning på radioaktivitet gjennomført omfattende prøvetaking innenfor sikkerhetssonen rundt Tsjernobyl.
Genetiske risikofaktorer kan ligge til grunn for atferdsproblemer hos hund, for eksempel angstlidelser. Kunnskap om genenes betydning er viktig for å velge avlsdyr som på sikt vil resultere i sunnere hunder.
1. juni går startskuddet for årets laksefiske. En av fem lakser som biter på kroken i de om lag 300 norske elvene, settes tilbake. Likevel er ihuga fiskere villige til å betale mye for naturopplevelsen.
Chronic Wasting Disease er påvist hos en villrein fra Nordfjella villreinområde og hos ei elgku i Selbu. Sykdommen har mye til felles med kugalskap og skrapesyke.
En utdanning fra NMBU gir en solid plattform for en videre arbeidskarriere. Det viser resultatene av Kandidatundersøkelsen 2015. I undersøkelsen har nesten 5800 tidligere studenter vært involvert.
NMBU blir vertskap for et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi. Sammen med mange aktører skal NMBU nå utvikle bærekraftig biodrivstoff basert på skandinavisk skog.
Klimaendringer og mer intensiv ressursutnytting av nordområdene vil føre til endringer for reindriften. Nytt «Nordic Centre of Excellence» skal undersøke reindriftens tilpasningsmuligheter til disse endrede sosio-økologiske forholdene.
9. mai 2016 vart ein ferdig restaurert Urbygning overlevert frå Statsbygg åt NMBU. No manglar berre noko møblar og inventar før dørene blir opna for bruk av bygninga igjen.
Skatteflukt påfører nasjonalstater store inntektstap. Men å etablere seg som skatteparadis kan også være en måte for land å skaffe inntekter på, sa NMBUs skatteprofessor under en debatt om Panama-avsløringene.
Theo Meuwissens genforskning har vært avgjørende for avl av husdyr og foredling av planter. 1. mai mottok han som første akademiker ved et norsk universitet den amerikanske John J. Carty Award.
Hva vi kan gjøre med skatteparadiser? Onsdag kan du høre NMBUs skatteprofessor Annette Alstadsæter, Aftenpostens sjefsredaktør og finanspolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet i debatt om temaet.
- Det viktigste vi har lært av Tsjernobyl er at kompetansen må være på plass når vi trenger den, sa NMBUs Brit Salbu under et seminar om hvordan NMBU-forskning bidro til å løse problemene Tsjernobyl-ulykken skapte i Norge.
Nå er alle laksens gener og dermed også mulighetene til å sikre bærekraftig oppdrett kun ett museklikk unna. Dette kan bety mindre problemer med lus og bedre fiskehelse i fremtiden.
Skognæringen vil hugge langt mer tømmer enn i dag, mens miljøorganisasjonene vil tredoble skogvernet. Hvordan påvirker hugsten skogen og artene som lever der, og hva skiller egentlig en naturskog fra en kulturskog?
Tidlig i april er de første såkornene allerede i bakken på NMBU. Bli med IMV-professor Trond Børresen for å høre mer om prosjektet, og ikke minst hva de har funnet ut – se video!
Vincent Eijsinks forskergruppe oppdaget tilbake i 2010 at enzymer kan nedbryte plantemateriale. Denne forskningen har Københavns universitet benyttet seg av når de har forsket på hvordan lys og pigment kan gjøre nedbrytingen enda raskere.
Politikerne sier de ønsker levende bysentrum. Men når staten selv skal bygge skjer det stort sett kilometervis utenfor sentrum. Hvordan kan de da kreve at kjøpesentre skal gjøre det motsatte?
Du kjenner kanskje ballblom – en vakker solkule av en blomst med gul, nesten lukkede knoll. Den påskegule blomsten er faktisk litt som en turistforeningshytte.
Elisabeth Schmidt ble mandag den 21. mars tildelt Bollerøds legat for beste karaktersnitt på mastergraden i skogfag. Hun jobber nå hos Fylkesmannen i Rogaland, hvor hun forteller om en variert arbeidshverdag og god bruk av utdanningen fra Ås.
Eit nytt Erasmus+ kapasitetsbyggingsprosjekt kan bidra til reinare drikkevatn og mindre forureining i Kina, Sri Lanka og Ukraina. Og kanskje òg Europa.
Visste du at selv de mest abstrakte fagene fint lar seg diskutere på 140 tegn? På NMBU er noen av våre kvinnelige forskere blant de beste til å bruke mikrobloggetjenesten Twitter til forskningsformidling.
- Testing av vaksiner for tilapia har så vidt oss bekjent aldri blitt utført i Norge før, sier forskeren som hovedsakelig har jobbet med å utvikle den nye modellen for vaksinetesting.
Matvitenskap-studenten Jenni Vereide (23) gikk til topps i casekonkurransen under årets Global Food Winter School, med sin idé om å lansere Vestlandslefsa for eksport til europeiske land.
I en kronikk i Dagens Næringsliv beskriver Handelshøyskolens skatteprofessor Annette Alstadsæter sammen med forskningsleder Kjetil Telle (SSB) hvordan overskuddene har blitt holdt tilbake i norsk selskapssektor etter innføringen av utbytteskatt.
Jurister ved ILP har engasjert seg i spørsmålet etter at Kommunal- og moderniseringsdepartementet nektet å følge sivilombudsmannens konklusjoner to i strandsonesaker.
Professor emeritus Sigmund Hågvar er ute med ny bok om frontlinjene i den norske miljøkampen. Sammen med Bredo Berntsen spør han: Hvordan står det til, hva er trusselbildet, hva er mulighetene?
Genomisk seleksjon bestemmer dyrs avlsverdi. National Academy of Sciences har hedret NMBUs Theodorus Meuwissen for hans pionerarbeid innen genomisk seleksjon.
For første gang er det dokumentert at fugler kan trekke fra Amazonas og over Andesfjellene. Hittil har forskerne trodd at den massive fjellkjeden har vært en uoverkommelig barriere for Amazonas’ fugler.
Karbonutslipp fra avskoging av tropisk skog står for 10-15 prosent av klimagassutslippene. Det krever omfattende forskningssamarbeid på tvers av landegrensene.
Tidlegare NMBuer Åsmund Møll Frengstad har vågd å satsa på gründardraumen. Høyr rådet hans fire onsdagar framover i Forbrukerinspektørene på NRK 1 kl. 20.25.
Idealet om at maten ikke skal være industriprodusert, prosessert eller produsert ved bruk av kjemikalier, er antivitenskapelig og reaksjonært, og svært uheldig for moderne matproduksjon.