Energi- og miljøfysikk

Energi- og miljøfysikk

Bachelor 3 år heltid

Med en bachelorgrad i energi- og miljøfysikk kan du bidra til å finne fremtidens løsninger på store utfordringer innen energi og miljø.

Foto
Håkon Sparre/NMBU

Er du interessert i fysikk, matematikk, teknologi, fornybar energi, klima og miljø? Vil du ha mange muligheter for videre masterstudier? Vil du ha en meningsfull og interessant jobb? Vil du studere i et svært godt og inkluderende studiemiljø?

Opptakskrav

Generell studiekompetanse + realfagskrav (REALFA)

Antall studieplasser
20
Oppstart
Høst 2022
Se mer
Studieveileder(e)
Kontakt studieveilederne
Studentenes informasjonstorg

sit@nmbu.no
Tlf: 67 23 01 11

 

Kontakt studieveileder:
Tlf: 67 23 16 70

Studieveiledning

En av de største utfordringene verden står overfor i dag er hvordan vi skal klare å skaffe mat, vann, hus og fornybar energi til jordens befolkning i framtiden på en måte som planeten vår tåler.  Bachelorgraden i energi- og miljøfysikk gir deg kunnskapen du trenger for å bidra til å finne løsninger på utfordringer innen energi, klima og miljø. Du får en solid bakgrunn for videre masterstudier i alt fra fornybar energi og klimafysikk til miljøteknologi og datavitenskap. 

Studiet gir deg en grunnutdanning i fysikk og matematikk. Du lærer om de viktigste fornybare energiressursene, som solenergi, bioenergi, vindkraft og vannkraft, i tillegg til kjernekraft og de tradisjonelle energiressursene. Du vil også lære om radioaktivitet, stråling og hvordan stråling påvirker mennesker og naturen, og om atmosfæren, klima og klimaendringer. 

Hos oss på NMBU vil du bli en del av et engasjert fagmiljø der studenter og forskere arbeider sammen for å løse verdens energi- og miljøproblemer. Fagmiljøet innen miljøfysikk og fornybar energi består av over 40 engasjerte professorer, forskere og teknikere. Vi tar godt vare på studentene våre og du kan bare banke på en professordør om du trenger råd om studier og fag. Studentmiljøet på NMBU er kjent for å være et av landets aller beste og Energi- og miljøfysikk ligger helt på topp på Studiebarometeret år etter år. 

Hva blir du?

Når du fullfører graden, får du tittelen Bachelor i realfag/Bachelor of Science (BSc.). Noen studenter går direkte ut i arbeidslivet til stillinger i offentlig forvaltning og privat næringsliv knyttet til realfag og fornybar energi. 

De fleste studentene våre går videre med en mastergrad, enten på NMBU, ved andre norske universiteter eller i utlandet. Ved NMBU kan du blant annet fortsette med en mastergrad i: 

Studiet kvalifiserer for opptak til høyere årstrinn på sivilingeniørstudiet i Miljøfysikk og fornybar energi eller sivilingeniørstudiet i Datavitenskap ved NMBU. Her kan du velge mellom spesialiseringer innen: 

Nyutdannede studenter som har gått videre med en mastergrad på NMBU, har blant annet fått jobb på disse stedene: Statkraft, Statnett, Lyse energi, Statoil, Multiconsult, AF-gruppen, ECT, COWI, EVRY, NOAH, Scatec Solar, Solcellespesialisten, OTOVO, Electronova, Nexans, Hydro, EQUINOR, Aker Solutions, Sintef, OBOS, Statsbygg, NVE, ENOVA, Miljøverndepartementet, Olje- og energidepartementet, Statens strålevern, Justérvesenet, DNV-GL, Radiumhospitalet, Oslo universitetssykehus, Meteorologisk institutt, BaneNOR (Jernbaneverket), Statens vegvesen, Kjeller vindteknikk, FFI, SINTEF, IFE, Zero, WWF, videregående skoler, Universitetet i Oslo, NTNU og NMBU. 

Klikk her for å lese intervjuer med noen av våre tidligere studenter. 

Hva lærer du?

Bachelorgraden i energi- og miljøfysikk gir deg en bred realfaglig plattform innen fysikk, matematikk, statistikk og informatikk. Dette gir deg en verktøykasse for å forstå grunnleggende prosesser i anvendte fagområder som fornybar energiteknologi, klimafysikk, biofysikk, forurensningstransport og miljøovervåkning. 

De første to årene får du en grunnleggende innføring i matematikk, fysikk, statistikk og informatikk. Dette gir deg en god forståelse for teorien du må kunne for å dykke dypere ned i spesialiseringsemnene. Det teoretiske krydres med labarbeid. Det tredje året lærer du mer om energifysikk og fornybare energiformer, atmosfærefysikk og klimamodeller, kjernefysikk og strålingsfysikk. I det tredje året er det også plass til spesialiseringsemnene. 

Studiet har tre spesialiseringer: 

  • Energifysikk og fornybar energi 
  • Miljøfysikk og klima 
  • Data Science 

Les mer om spesialiseringene eller klikk her for å lese mer om studiets oppbygning.

Livet som student

Foto
Håkon Sparre, NMBU

 

NMBU er kjent for sitt inkluderende og aktive studentmiljø. Ved universitetet finnes det rundt 90 lag og foreninger med over 1000 medlemmer, og hvert andre år går studentene sammen for å arrangere UKA i Ås. 

Studentboligene er lokalisert nært universitetet og alle nye studenter kan søke om bolig fra 1. mai.

Les mer om det å være student ved NMBU

 

Utvekslingsmuligheter

Å dra på utveksling er svært populært i andre eller tredje studieår. Bachelorgraden i Energi- og miljøfysikk ved NMBU er et klassisk Bachelor of Science-studium, slik du finner det på universiteter over hele verden. Det betyr at det er svært godt egnet for å ta et semester eller to av studiet ved et utenlandsk universitet.

Våre studenter reiser for eksempel til Storbritannia, USA, Canada, Australia, Spania, Frankrike, Tyskland, Sverige eller Danmark. Vil du reise til andre land, har vi avtaler med gode universiteter i alle verdensdeler.

NMBUs side om utvekslingsmuligheter finner du spennende utvekslingsmuligheter og svar på spørsmålene

  • Hvorfor dra på utveksling?
  • Hvor og når kan jeg reise?
  • Hvordan kommer jeg meg på utveksling? 

Foto
Shutterstock

Jeg ville studere fysikk med fokus på hvordan vi kan begrense klimaendringene. Da var det NMBU som hadde det beste alternativet etter mitt syn: studiet i energi- og miljøfysikk.

Ana Korvald, Rådgiver i Miljødirektoratet

Oppbygging