Master 2 år
Heltid
Aquaculture

Havbruksnæringen er en innovasjonsdrevet næring med mange muligheter; både innen næringsliv og forskning.

Søknadsfrist:

15 April
Internasjonale søkere
1 Desember

Studiestart:

Høst

Opptakskrav:

Bachelorgrad i akvakultur eller tilsvarende utdanning

  • Mer om opptakskrav

    Søkere må ha en bachelorgrad i akvakultur eller tilsvarende utdanning som inkluderer grunnleggende realfagskunnskap og biologi.
    Søkere med ingeniør- og annen relevant bakgrunn vurderes individuelt.

    Disse kravene må være oppfylt for at søknaden skal vurderes:
    • Et motivasjonsbrev spesielt rettet mot akvakulturprogrammet
    • Det kreves vektet gjennomsnittskarakter på minimum norsk C (fra bachelorgraden) for å være kvalifisert for å søke mastergrad
    • Språkkrav: Dokumentasjon av språkkunnskaper
    Søkere som allerede har fullført mastergrad vil ikke bli prioritert.

Studiet starter med introduksjonskurs i bærekraft og dyrevelferd i akvakultur før det forsetter med emnene fiskefysiologi og anvendt akvakultur. Målet med studiet er å gi studentene bred praktisk og teoretisk kunnskap innen ulike felt, før de fullfører masteroppgaven innenfor et fokusområde, som kan velges fra genetikk og avl, fiskeernæring, produksjonsteknologi eller annet interesseområde, f.eks. vann eller produktkvalitet. Masteroppgaveprosjektet går normalt over et halvt eller ett år og gir stor fleksibilitet med tanke på prosjekttype og plassering.

Dette programmet undervises på engelsk. Se studieplanen her: https://www.nmbu.no/vare-studenter-biovit

 

Karrieremuligheter

 

Med en master innen akvakultur vil du kunne jobbe som leder i oppdrettsnæringen, kvalitetskontroll, fôrproduksjon, rådgiverstillinger innen både private og offentlige myndigheter, produktutvikling og forskning på ny teknologi, fôr og utstyr til akvakultur næringen. Mastergraden gir også mulighet til en akademisk karriere.

 

Karriereeksempler:

Jonas Torgersen - Må ikke bare sitte stille i klasserommet for å lære faget

Jenny Dahlberg - Jobber med bærekraftig proteinkilder

Markus Antonsen - Vil flytte oppdrettslaksen til åpent hav

Elise Olafsen - Få en fot innenfor næringen mens du studerer

Erika Hanson - Underviserne kjenner tydeligvis oppdrettsnæringen godt

Isak Heier - RAS-trainee i Mowi ASA

Marie Roth - Rådgiver akvakultur i Norconsult AS

  • Hva lærer du?

    Kunnskap, ferdigheter og kompetanse etter utdanningen

    Etter fullført utdannelse forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte:

    Generell kompetanse:

    Være rustet til å sammenfatte teori og praksis for å møte utfordringer i næring og samfunn, slik som ressurseffektiv matproduksjon, miljø, og dyrevelferd

    • Problemløsende kompetanse innen akvakulturproduksjon og forretningsutvikling
    • Håndtere komplekse utfordringer innen bærekraft i akvakulturnæringen
    • Ha evne til å syntetisere og utnytte tilegnet kunnskap i komplekse akvakultursaker

    Kunnskaper:

    • Ha dybdekunnskap innen ett eller begge fagområdene: produksjonsbiologi og produksjonsteknologi anvendt innen akvakultur

    Ferdigheter:

    • Kunne bruke din kunnskap til å løse reelle utfordringer i næringen, fra praktiske oppgaver til administrative og strategiske løsninger.
    • Ha kunnskaper som kreves for å bli med på spennende utviklingsprosjekter og forskning som former fremtiden for bransjen.
    • Kunne holde deg oppdatert på de nyeste innovasjonene og gjennombruddene innen havbruk.
    • Med disse ferdighetene vil du være klar til å gjøre en forskjell i en dynamisk og raskt voksende industri
  • Muligheter for utveksling
    NMBU har avtaler med flere universiteter i utlandet, og gir deg muligheten til å dra på utveksling. Du kan også ta spennende oppgaver hos internasjonale industribedrifter, hvor du kan få verdifull praksiserfaring. Dette er en unik sjanse til å bygge nettverk og utvikle ferdighetene dine i en global sammenheng.
  • Programmets oppbygning

    Masterstudiet består av de obligatoriske emnene Bærekraftig akvakultur, Fiskefysiologiog Anvendt akvakultur i tillegg til masteroppgave på 30, 45 eller 60 studiepoeng. Du kan ta valgfrie emner slik som fiskehelse, atferdsbiologi, fiskeavl og genetikk, fiskeernæring og bærekraftige fôrråvarer, produktkvalitet, drift, oppbygging og design av RAS-anlegg.

  • Om programmet
    • Samfunnsrelevans

      Akvakultur er verdens raskest voksende matproduksjon og en hjørnestein i norsk verdiskaping. Som ledende lakseoppdretter bidrar Norge til global matsikkerhet og sikrer tusenvis av arbeidsplasser i hele landet. Velger du en utdanning innen akvakultur, kan du bidra til å skape bærekraftig matproduksjon på fiskens premisser, der biologi, fiskevelferd, teknologi og økonomi går hånd i hånd.

      En utdanning i akvakultur er for deg som vil utvikle smarte løsninger, bidra til bærekraft og gjøre en forskjell – både for Norge og for verden.

    • Læringsaktiviteter
      Det benyttes varierte læringsformer som forelesninger, studieturer, seminarer, grupperarbeid, selvstudier og øvinger.
    • Vurdering
      Avsluttende muntlig eller skriftlig prøve, oppgave eller mappe eller samlet vurdering.
    • Informasjon for studenter fra partner universiteter
      Undervisningen foregår på engelsk.

Studieveileder(e):

Gisken Trøan

Gisken Trøan

Seniorrådgiver

Stine Telneset

Seniorrådgiver
Studenter i solen utenfor urbygningen, foto: Tommy Normann

Studieliv

Bli kjent med studielivet til Norges mest fornøyde universitetsstudenter

Bli kjent med studielivet