Plast er et ekstremt verdifullt og massivt brukt materiale som dessverre skaper mange problemer.
Prosjektet SmartPlast er en del av NMBUs bærekraftsarenaer 2021- 2024.
Plast er avledet fra fossilt brensel. Plast er vanskelig å resirkulere selv i et samfunn med effektive avfallsinnsamlingssystemer. Plast nedbrytes sakte i naturen og har en tendens til å konvertere til stadig mindre partikler, såkalt mikroplast. Mikroplast forårsaker store problemer for levende systemer. Å løse “plastproblemet” er en enorm oppgave som krever en bred tverrfaglig tilnærming. NMBU vil derfor bygge videre på nyere utviklinger innen feltet og på sin egen spisskompetanse sammen med andre fagmiljøer. NMBU har allerede pågående aktiviteter som berører plastproblemet.
Konkrete mål for senteret:
I dette senteret vil NMBU-forskere med komplementær kompetanse slå seg sammen for å bidra til å løse “plastproblemet”, i nært samarbeid med interessenter. Basert på eksisterende toppkompetanse vil vi:
Vi vil forene kreftene fra tre fakulteter (KBM, BioVit, MINA) og eksterne partnere, inkludert plastprodusenter og miljøorganisasjoner. Dette initiativet, med fokus på plast, er en del av et bredere initiativ som tar sikte på å utvikle forskning, undervisning og kommunikasjon innen miljøbioteknologi, altså, bruk av innovative grønne bio(tekno)logiske løsninger for å oppnå et renere miljø.
Prosjektleder: Prof. Vincent Eijsink, KBM; leder for ERC-Synergy-prosjektet Cube; spesialområder: enzymologi, proteomikk.
Andre PI:
(Flere PI, inkludert flere unge forskningstalenter, skal legges til)
Administrativ koordinator: Tina Rise Tuveng, forsker, KBM.
De planlagte aktivitetene i senteret, her samlet referert til som "plastforskning" eller "plastaktiviteter", er basert på følgende utgangspunkt:
Det skjer mye rundt regelverk for håndtering av emballasje.
I regi av forskningsprosjektet PLASTPATH skal vi nå kartlegge forekomst av resistensgener i bakteriesamfunn som har bygget seg opp over tid på plastbiter som har vært plassert ut i renset og urenset avløpsvann og i elvevann.
Eirik G. Kommedal holdt sin prøveforelesning med tittel "Enzyme technology for recycling of plastics" tirsdag 24. mai.
Gustav Vaaje-Kolstad og Vincent Eijsink intervjues om voksmøll som kan spise plast. Dette er en del av Enzyclic-prosjketet ledet av Gustav Vaaje Kolstad.
Marit Kvalvåg Pettersen og Gustav Vaaje-Kolstad (bilde) snakker om plast i NMBU-podden.
– Dette haster! Det er ekstremt viktig at vi som samfunn utvikler og tar i bruk ny teknologi for bærekraftig produksjon og resirkulering av alle typer plast, sier prosjektleder Gustav Vaaje-Kolstad, professor ved NMBU.
Seminar - Plast i et bærekraftig samfunn.
SmartPlast arrangerer seminar torsdag 20. oktober 2022. Trykk her for mer informasjon.
Direktør Centre of Environmental Radioactivity (CERAD SFF 2014-2023).
MINA/CERAD has been studying the transfer and environmental impacts of various nano- and microparticles for many decades. In SmartPlast they will study plastic nano and micro particle ecotoxicology, supported by state-of the art characterization methodology and isotope tracing techniques. They will also bring expertise on stakeholder engagement and Responsible Research and Innovation (RRI).
Deltakere: Ian Brynes, Ole Christian Lind, Dag Anders Brede, Sondre Meland, Yevgeniya Tomkiv.
Multiple meta-omics based projects within microbial ecology; world-leading competence and multiple projects in “holo-omic” studies of host-microbe interactions in animal and fish digestive systems. Project leader of SuPA[cow] and ImprovAFish, and work pakage leader in HoloRuminant and 3D’omics.
In my research we apply different genomics approaches to understand the link between genomic variation, environmental variation, gene regulation and organismal physiology.
Prosjektleder ENZYCLIC - Utvikling av ny enzymteknologi for resirkulering av plast.
Prosjektets mål er å utvikle ny bioteknologi for enzymatisk nedbrytning av plasttyper som for tiden ikke kan degraderes biokjemisk.
Prosjektleder PLASTPATH - microplastic as an emerging vector for foodborne pathogens in the food chain.
Prosjektet skal studere om det er holdepunkt for å si at mikroplastpartikler i miljøet spiller en viktig rolle i å spre og beskytte bakterier og virus som smitter mennesker via mat og vann.
NMBU
Telefon 67 23 00 00
Faks 67 23 06 91
E-post post@nmbu.no
Mer kontaktinfo