Genkopier gjør laksen friskereLaksens mange kopier av immunforsvarsgener har over tid gitt bedre virusforsvar. Forming av disse genene kan brukes til å avle fram sunnere og mer robuste laks.
Cashewnøttenes egentlige prisØkt interesse for plantebasert kosthold og cashew som alternativ til meieriprodukter har skapt høy etterspørsel. I Guinea-Bissau bidrar den globale etterspørselen til at ville planter, som tidligere v…
Bedre modeller gir tryggere atomberedskapHva skjer med radioaktivt materiale etter en atomulykke? I sin doktorgrad har Magnus Ulimoen utviklet metoder som gjør det lettere å forutsi usikkerheten i spredningen etter slike hendelser.
Når vi fordøyer mjølkefeitt hoppar feittsyrene på feittmolekyletKorleis feittsyrene er plasserte i feittmolekyla, kan påverke korleis spesifikke feittsyrer blir brotne ned under fordøyinga. Det viser doktorgradsarbeidet til Eirin Stork ved NMBU.
Utfordringer rundt karbonprisingMagnus Merkle sin doktorgradsavhandling ved NMBU viser at økende karbonpriser i OECD-land bidrar til lavere utslipp. Samtidig viser forskningen at forskjellsbehandling mellom sektorer gjør klimapoliti…
Turisme i verneområde må handle om meir enn vekst i talet på besøkLovisa Ulrica Molin har undersøkt turisme i norske nasjonalparkar. Ho utfordrar korleis vi tenkjer om turisme i verneområde, og korleis vi marknadsfører dei.
Åtti år etter finn forskarane framleis spor etter flatehogst i norske granskogarSjølv etter 80 år ber skogen preg av flatehogst. Men når det gjeld karbonbalansen i jorda, er skilnaden frå naturskog forsvinnande liten.
Enzym og fucoidan: Ny innsikt frå brunalgarBrunalgar produserer komplekse karbohydrat kalla fucoidan, som spelar ei rolle i karbonlagring og har potensial innan medisin og industri. I doktorgradsarbeidet sitt har Diego Sebastian Reyes Weiss Av…
Karbohydrat frå belgvekstar kan bli framtidas mat-ingrediensPhilipp Garbers si doktorgradsavhandling viser at ein type karbohydrat som finst i erter og bønner ikkje nødvendigvis må brytast ned – dei kan i staden isolerast og brukast målretta som ingrediens i m…
Jakter på genetisk variasjon i jordbærHva er vel mer sommer enn saftige, røde jordbær? Gjennom 300 år har vi foredlet oss frem til disse herlige bærene, men i prosessen har viktige egenskaper blitt nedprioritert. Nå undersøker forskerne h…