Hva gjør vi med alt matavfallet i fremtiden? Pilotprosjektet SirkulærMat utforsker

Av Hugo Andrè Mowinckel Nilsen

matavfall 1_ai art_hugo nilsen

Matavfall er ikke bare en kilde til økonomisk tap, men også en betydelig trussel mot miljøet. Ifølge FN kastes omtrent en tredjedel av alt vi produserer i året - noe som tilsvarer mer enn 1 milliard tonn mat per år. Dette har en enorm innvirkning på dyrevelferd, klimaendringer, vannforbruk og avskoging. Fra 2023-2026 skal pilotprosjektet "SirkulærMat" utforske løsninger for små- og mellomstore aktører.

Ved siden av vår evne til å endre våre forbruksvaner, er den gode nyheten er at naturen selv har løsninger for å bryte ned og gjøre ressursene tilgjengelig for gjenbruk. For å takle utfordringene knyttet til matavfall, har flere innovative prosjekter blitt satt i gang over hele verden. Kompostering og sirkulære verdikjeder har blitt sentrale i disse innsatsene.

Løsingene involverer ikke bare å begrense kastingen av mat, men også å omorganisere hele avfallssystemer for å skape mer effektive resirkuleringsprosesser. Et eksempel er utviklingen av biogassanlegg som konverterer organisk avfall, inkludert matavfall, til energi og gjødsel. Dette reduserer ikke bare utslippene av metangass (et potent klimagass) fra nedbrytende mat, men skaper også verdifulle ressurser for by- og land.

Bare i Norge kastes det over 450 000 tonn spiselig mat hvert år. Dette er matsvinn og matavfall, med viktige og verdifulle næringsstoffer, som må inn i nye kretsløp og sirkulære verdikjeder for at vi sammen skal nå bærekraftsmålene. For å skape en bærekraftig fremtid, er det derfor avgjørende å forstå betydningen av å begrense matavfall.

For å jobbe med konkrete løsninger starter NMBU i høst pilotprosjektet SirkulærMat. Arbeidet ledes av GreenSmart Bærekraftsarena, Vitenparken, Vitenenga og Nasjonalt senter for urbant landbruk. Prosjektet er også knyttet til masteren i urbant landbruk på NMBU, sammen med flere eksterne partnere og dyktige støttespillere. Prosjektet vil gå fra høsten 2023 til 2026. Sammen skal vi etablere en trygg og effektiv modell for andre små- og mellomstore aktører.

Vi skal forske og lære hvordan matavfallet fra søppelkassen kan ta veien, i et lokalt system, for å forvandles til ny næring i små-skala og lokal dyrking. Målet er å lage en foregangsmodell for trygg og effektiv utnyttelse av matavfall for å dyrke ny mat. Først på campus, så ut i samfunnet!

Vi ser etter engasjerte støttespillere gjennom hele prosessen. Ikke nøl med å ta kontakt.

Publisert - Oppdatert

Del på