Innlevering og disputas

Tidslinje innlevering til disputas (NO)
Tidslinje fra innlevering til disputas

  • Du må ha fullført obligatorisk emne VET420 Skriving av ph.d.-avhandling før innleveringen. Du melder deg på emnet via Studentweb (innen påmeldingsfristen).

  • Doktorgradsavhandlingen skal være et selvstendig vitenskapelig arbeid av internasjonal standard, bidra til å utvikle ny faglig kunnskap og ligge på et høyt faglig nivå slik at arbeidet kan publiseres som en del av fagets vitenskapelige litteratur. 

    Doktorgradsavhandlingen skal vanligvis bestå av tre vitenskapelige artikler. Artiklene bør være publisert eller akseptert for publisering i vitenskapelige tidsskrifter før avhandlingen leveres inn for bedømmelse. Artikler som foreligger som manuskript skal som et minimum være på nivå med førstegangsinnsending av manuskript til et tidsskrift. Dersom doktorgradsavhandlingen består av tre eller færre artikler må du være hoved- eller førsteforfatter på minst to av artiklene (§10-1 i VETs utfyllende regler til NMBUs ph.d.-forskrift).

    Doktorgradsavhandlingen skal også inneholde et innledningskapittel ("kappe") som i et helhetlig perspektiv sammenfatter de problemstillinger og konklusjoner som legges fram i delarbeidene. Du må være eneforfatter av "kappen".

    Mal for å skrive ph.d.-avhandlingen

    Det finnes en mal for å skrive ph.d.-avhandlingen som du kan benytte når du begynner å arbeide med selve avhandlingen. Malen er laget i riktig størrelse for trykking, 17x24 cm, og kan benyttes til hele skriveprosessen (skriving, innlevering til bedømmelse, og trykking). Malen er laget for å passe alle fagområdene ved NMBU. På denne måten sikres det at all tekst, figurer og bilder fremkommer riktig ved trykking.

    Manuskripter eller artikler produseres som regel i A4-format.

    Det er godt mulig at det er deler i malen som ikke skal være med i avhandlingen din. Da er det mulig å endre det manuelt i filen din. Om du ønsker å ha avsnittene i en annen rekkefølge, kan du også gjøre det.

    VETs veileder for kappen

    VET har utarbeidet en veileder for utforming av innledningskapitlet (kappen). I tillegg anbefales du å studere tidligere godkjente avhandlinger ved fakultetet, og til å ta en titt på følgende lenker:

  • Før innlevering

    • Ph.d.-kandidat søker om forlengelse (dersom forsinkelse fører til behov for å endre sluttdato for ph.d.-utdanningen).
    • I god tid før innlevering skal hovedveileder fylle ut NMBU 4.1 Forslag medlemmer til bedømmelseskomite og sende dette til phd.radgiver.vet@nmbu.no (og cc ph.d.-kandidaten), samt CV og Habilitetserklæringsskjema (word-dokument) fra de tre foreslåtte opponentene. Det skal ikke ha vært tett samarbeid eller sampublikasjoner mellom veiledergruppen og de foreslåtte opponentene i de fem siste årene. Avvik fra denne regelen vil bare bli vurdert hvis det gis eksepsjonelt sterke begrunnelser, ledsaget av kopier av de relevante artikkel(ene) med søknaden. Fravær av direkte kommunikasjon mellom medforfattere kvalifiserer ikke som en gyldig grunn til fritak fra dette kravet. Ph.d.-kandidaten skal underrettes om forslaget og har anledning til å komme med skriftlige merknader, senest innen fem arbeidsdager etter at forslaget er gjort kjent for ph.d.-kandidaten. Forslag medlemmer til bedømmelseskomite godkjennes av leder av Ph.d.-programråd VET.
    • Ph.d.-kandidat fyller ut NMBU 3.2 Søknad om godkjenning av fullført opplæringsdel og leverer skjemaet samt dokumentasjon til phd.radgiver.vet@nmbu.no.
    • I forkant av innleveringen må ph.d.-kandidat bestille ISBN/ISSN/Thesis-nummer fra universitetsbiblioteket ved å sende e-post til biblioteket@nmbu.no. Numrene skal stå på forsiden av avhandlingen.

    Ved innlevering

    Ph.d.-kandidat leverer elektronisk følgende til phd.radgiver.vet@nmbu.no i én e-post (og setter hovedveileder på kopi):

    • NMBU 4.2 Søknad om innlevering og bedømmelse av avhandling.
    • Bekreftelse (via e-post) fra hovedveileder på at avhandlingen er klar til å leveres for bedømmelse.
    • Avhandling i PDF-format
      • - PDF-filen skal inkludere alle artikler og manuskript, inkludert tilleggsmateriale (supplementary material), som inngår i avhandlingen og være i en form som er klar for trykking (for eksempel ha skilleark mellom artiklene).
      • - ISBN, ISSN og Thesis nummer skal stå på forsiden av avhandlingen.
      • - Norsk tittel skal oppgis under engelsk tittel på forsiden av avhandlingen.

    Følgende dokumenter skal legges ved hvis aktuelt:

    • NMBU 4.3 Medforfattererklæringsskjema (Word-skjema, konverteres til PDF ved innlevering) for alle publiserte artikler/upubliserte manuskript som har flere forfattere (ved artikkelbasert avhandling).
      • - Signaturer fra de viktigste/mest sentrale medforfatterne, maksimum 5 per artikkel/manuskript.
      • - Medforfattererklæringen for hver artikkel skal være samlet i ett dokument (én PDF per artikkel). Navngi dokumentene så de er selvforklarende, i.e. Co-authorship declarations Paper 1; Co-authorship declarations Paper 2, Co-authorship declarations Paper 3, osv.
      • - Alle signaturer må være godt synlige.
    • Dokumentasjon på innhenting av nødvendige tillatelser. Dette kan for eksempel gjelde innhenting av tillatelser vedrørende forskning, tillatelser til bruk av figurer og tabeller i kappen, og tillatelser fra et forlag til å egenarkivere en artikkel i NMBUs åpne vitenarkiv Brage (se mer info under og på biblioteket sin informasjonsside om Brage), osv..

    Ph.d.-rådgiver videresender Skjema 4.2 sammen med avhandlingen til instituttleder i P360. Instituttleder må godkjenne søknaden i P360 før avhandlingen kan sendes til bedømmelseskomiteen.

  • Komiteen skal levere en felles, begrunnet innstilling til fakultetet, hvor det skal gå klart fram hvorvidt komiteen:

    • Tilrår at avhandlingen godkjennes for disputas.
    • Tilrår ikke foreløpig godkjenning av avhandlingen, men tilrår at ph.d.-kandidaten gis tillatelse til en mindre omarbeiding. Fakultetet kan da gi ph.d.-kandidaten en frist på inntil tre (3) måneder til omarbeiding. Bedømmelseskomiteen skal innen seks (6) uker fra de mottar den omarbeidete avhandlingen avgi sin endelige innstilling.
    • Tilrår at avhandlingen underkjennes. En underkjent ph.d.-avhandling, kan bedømmes i omarbeidet utgave tidligst seks (6) måneder etter at fakultetet har fattet vedtak om underkjenning.

    Bedømmelseskomiteen leverer NMBU 4.4 Bedømmelse av avhandlingen til phd.radgiver.vet@nmbu.no senest 25 arbeidsdager før planlagt disputas. Innstillingen sendes til deg og hovedveileder senest 20 virkedager før planlagt disputas.

  • En avhandling må bli trykket nøyaktig slik den ble innlevert. Du kan, én gang, søke fakultetet om tillatelse til å rette formelle feil (errata) i den godkjente versjonen av avhandlingen som skal offentliggjøres. Kun formelle korrigeringer som ikke berører det vitenskapelige innholdet, kan utføres etter at avhandlingen er godkjent og før den endelige trykkingen av avhandlingen.

    En fullstendig oversikt over de feil som ønskes rettet skal legges ved søknad NMBU 4.6 Errata som må leveres til ph.d.-rådgiver (phd.radgiver.vet@nmbu.no) senest innen fem arbeidsdager etter at du har mottatt bedømmelseskomiteens evaluering. Erratalisten må være godkjent av fakultetet før feilene korrigeres og avhandlingen trykkes. Du kan kun søke fakultetet om errata én (1) gang.

    Dette regnes som formelle feil det er lov til å korrigere:

    • Skrivefeil og rene språkfeil som gjør teksten språklig ukorrekt
    • Manglende tegnsetting, feil i referanser
    • Sidelayout, tekstformat o.l.

    Det er ikke lov til å:

    • Presisere eller endre meningsinnholdet i teksten
    • Gjøre endringer i innholdet i tabeller
    • Bytte versjon eller endre status på manuskripter/ artikler som inngår i ph.d.-avhandlingen. For eksempel kan ikke en artikkel med status "in press" byttes ut med tidsskriftets trykte versjon og endre status til "published" i forkant av trykkingen.

    Det er ikke lenger slik at errata settes inn som skjema i avhandlingen, men det som står i godkjent errataliste rettes i avhandlingen før den sendes til trykking.

  • NMBU ønsker å bekjentgjøre og markedsføre doktorgradsarbeid som gjøres ved universitetet. Så snart avhandlingen er godkjent, kan du fylle ut et pressemeldingsskjema som du sender til kontaktpunktet som er listet opp i skjemaet (sett gjerne phd.radgiver.vet@nmbu.no på kopi). Fakultetets kommunikasjonsrådgiver vil ut i fra den jobbe videre med en omtale i forkant av disputasen.

    I pressemeldingsskjema får du tips til hvordan du kan beskrive arbeidet ditt på en måte som gjør at leseren kan få et innblikk i hva som er gjort og oppnådd, og hva det kan brukes til.

  • Når avhandlingen er blitt godkjent for disputas av bedømmelseskomiteen og fakultetet, skal du sende avhandlingen til trykking. Husk at dersom du skal søke om errataliste, må denne være godkjent av fakultetet, og inkluderes i versjonen du sender til trykkeriet.

    Du bestiller selv trykking av avhandlingen din: Trykkeinformasjon doktoravhandlinger - Andvord Grafisk AS (word-dokument). Bestillingsskjemaet sender du på e-post til trykkeriet.

    Trykkeriet har NMBUs offisielle mal, og utformer omslaget til avhandlingen. Trykkeriet trykker opp det antallet papirversjoner av avhandlingen som du bestiller, og sender også en elektronisk versjon av avhandlingen tilbake til deg ("trykke-klar PDF-fil") per e-post.

    Dersom avhandlingen skal trykkes på norsk, eller du disputerer for dr.philos.-graden, må du gi tydelig beskjed om dette til trykkeriet slik at de velger riktig mal.

    Trykkeriet sender 5 eksemplarer av den ferdig trykte avhandlingen til Nasjonalbiblioteket og 1 eksemplar til Universitetsbiblioteket ved NMBU. Dette antallet tas ut av bestilt beholdning.

    Fakultetet dekker trykkerikostnader for inntil 8.000 NOK (inkl. mva). Hvilket antall denne summen tilsvarer må du selv undersøke med trykkeriet, da avhandlinger varierer i størrelse og antall fargesider. Vi anbefaler å trykke maksimalt 50 kopier av avhandlingen. Husk å oppgi ressursnummer som skal belastes når du bestiller trykking fra trykkeriet. Hvis det ønskes flere må instituttleder gi godkjenning.

  • Avhandlingen din skal være "offentlig tilgjengelig" senest to uker før det offentlige forsvaret (disputasen). Dette er regulert i NMBUs ph.d.-forskrift (§ 16) og også i alle andre norske universiteters forskrifter. Det kan ikke legges restriksjoner på offentliggjøring av en doktorgradsavhandling, med unntak av en på forhånd avtalt utsettelse av datoen for offentliggjøring (på inntil 4 måneder).

    En ekstern part (for eksempel en bedrift eller virksomhet som har finansiert forskningen/forskerutdanningen) kan ikke stille krav om at hele eller deler av ph.d.-avhandlingen permanent unntas offentlighet. 

    De som ønsker å se avhandlingen før disputasen må henvende seg til fakultetet eller til biblioteket ved NMBU.

    Opplasting og elektronisk tilgjengeliggjøring av avhandlingen i NMBU Brage

    Alle doktorgradsavhandlinger skal publiseres og tilgjengeliggjøres. Ph.d.-avhandlingen skal gjøres tilgjengelig digitalt gjennom NMBUs vitenarkiv Brage. Tilgjengeliggjøring i Brage betyr synliggjøring av deg og din forskning for forskningsmiljøer nasjonalt og internasjonalt. Avhandlingen oppbevares i Brage og vil alltid være tilgjengelig via en permanent nettadresse.

    Opplasting og elektronisk tilgjengeliggjøring av ph.d.-avhandlinger i NMBU Brage foregår i tre ledd:

    • Du laster opp trykkeriets elektroniske PDF-versjon av avhandlingen i NMBU Brage før disputas. Du kan ved opplasting velge å forbeholde deg retten til å utsette elektronisk tilgjengeliggjøring (på internett) i inntil to (2) år fra disputasdato. 
    • Etter godkjent disputas, kvalitetssikrer Universitetsbiblioteket avhandlingen du har lastet opp. Universitetsbiblioteket tar alltid hensyn til kandidatens ønsker og også til de begrensninger som utgiver setter for tilgjengeliggjøring av publiserte artikler og annet.
    • Avhandlingen blir elektronisk tilgjengelig på internett på det tidspunktet du har satt under opplasting og/eller når embargo-tid som er satt av forlaget har gått ut. Avhandlingen vil ikke være søkbar eller tilgjengelig "for alle" på internett før dette tidspunktet er passert.

    Se hvordan du laster opp avhandlingen i NMBU Brage her.

    Kontakt Universitetsbiblioteket for mer informasjon (brage@nmbu.no).

    Arkivering og tilgjengeliggjøring av forskningsdata

    Forskningsdata som ligger til grunn for den vitenskapelige avhandlingen skal oppfylle FAIR-prinsippene (Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable), og være så åpne som mulig og så lukkede som nødvendig (jf. Retningslinjer for håndtering av forskningsdata ved NMBU).

    NMBU Open Research Data eller tilsvarende forskningsdataarkiv skal benyttes for arkivering og eventuell tilgjengeliggjøring av forskningsdata.

  • Når avhandlingen din er godkjent og offentliggjort, er du klar for doktorgradsprøven.

    Doktorgradsprøven består av to deler: Prøveforelesning og offentlig forsvar av avhandlingen = disputas. 

    Fakultetet sørger for annonsering på NMBU.no. Du må senest 14 dager før disputas fylle ut og levere pressemeldingsskjema til kontaktpunktet som er listet opp i skjemaet, slik at det kan lages en omtale av arbeidet ditt.

    Prøveforelesning

    Du skal før disputasen prøveforelese over et oppgitt emne/tema. Dette er en selvstendig del av doktorgradsprøven. Hensikten er å prøve din evne til å tilegne deg kunnskaper ut over avhandlingens tema og evnen til å formidle kunnskapene i en forelesningssituasjon. Forelesningen skal vare 45 minutter. Det faglige nivået på forelesningen skal tilpasses masterstudenter eller studenter i sluttfasen av en femårig profesjonsutdanning. Spør hovedveileder om du er usikker på hva dette betyr.

    Tittelen på prøveforelesningen bestemmes av bedømmelseskomiteen og kunngjøres for deg 10 arbeidsdager før prøveforelesningen. Emnet/temaet skal ikke stå i direkte forbindelse med temaet for doktorgradsarbeidet. Prøveforelesningen skal holdes på engelsk eller norsk med mindre et annet språk er godkjent av fakultetet på forhånd.

    Prøveforelesningen må være bestått før du kan gjennomføre disputasen.

    Offentlig disputas

    I disputasen skal du kort presentere og deretter forsvare forskningsarbeidet ditt.

    Disputasen skal være en faglig diskusjon mellom bedømmelseskomiteen (opponentene) og deg (doktoranden) om problemformuleringer, metodisk, empirisk og teoretisk grunnlag, dokumentasjon og framstillingsform. Komiteen skal legge spesiell vekt på å få etterprøvd holdbarheten av viktige konklusjoner du har trukket i arbeidet ditt.

    Problemstillingene som opponentene velger å ta opp til drøfting, behøver ikke være begrenset til de som er omtalt i komiteens uttalelse om avhandlingen. Etter at bedømmelseskomiteen har avsluttet sin "opposisjon", og du har fått anledning til å forsvare avhandlingen, gir disputaslederen de øvrige tilstedeværende anledning til å stille spørsmål eller kommentere (såkalt "ex auditorio").

    Doktorgradsmiddag

    De fleste ønsker å feire disputasen sin med en doktorgradsmiddag. Dette er et privat arrangement så det er opp til deg hvorvidt du skal ha en middag og hvor og hvordan den skal arrangeres. Det er i så fall vanlig at man inviterer leder for disputasen, veileder og bedømmelseskomité.

  • Når alle deler av doktorgradsutdanningen er godkjent, tildeles du graden philosophiae doctor (ph.d.) av rektor.

    Forskningsavdelingen utsteder vitnemål fortløpende og tar kontakt med deg når dette arbeidet foregår.

    Vitnemålet inneholder opplysninger om hvilket ph.d.-program du har gjennomført, eventuell studieretning innenfor programmet, tittelen på avhandlingen, tema for prøveforelesningen, godkjente emner/kurs og andre aktiviteter i opplæringsdelen, veilederne dine og bedømmelseskomiteens medlemmer.

    Det er flere instanser involvert i tildelingen av graden og utstedelsen av vitnemål, derfor tar minst 1-2 uker å utstede vitnemål og tilhørende dokumenter. Er du utålmodig, ta kontakt med forskerutdanning@nmbu.no.

    Du får et digitalt signert vitnemål tilgjengelig i Vitnemålsportalen

    Fra og med våren 2023 utstedes det digitalt signert vitnemål, og vitnemålstillegg (Diploma Supplement), til ph.d.-kandidater som har permanent norsk fødselsnummer. Det digitalt signerte vitnemålet og vitnemålstillegget finner du i den nasjonale Vitnemålsportalen som (to separate) PDF-dokumenter.

    Om Vitnemålsportalen

    Vitnemålsportalen er en digital tjeneste, utviklet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Her kan tidligere og nåværende studenter selv hente ut verifiserte resultater fra høyere utdanning og dele dem med studiesteder, potensielle arbeidsgivere og andre aktuelle parter. Vitnemålsportalen gjør det enkelt å vise fram oppnådde grader og karakterer når du søker jobb eller videre studier.

    Du logger på Vitnemålsportalen via ID-porten (MinID, BankID på mobil, BankID, Buypass eller Commfides) eller Feide (Felles Elektronisk IDEntitet i utdanningssektoren). Når du er logget inn vil systemet hente opp alle dine resultater, direkte fra studiestedenes databaser. Det er kun du som har tilgang til dine resultater, og en mottaker vil kun se dine resultater dersom du har gitt tilgang til dette.

    I Vitnemålsportalen kan du generere en lenke som du kan sende til ønsket mottaker, eller du kan laste ned og lagre resultatene dine som en PDF-fil med en digital sikret signatur. Du kan velge hvilket språk du ønsker resultatet skal vises på (bokmål, nynorsk eller engelsk). 

    Hva hvis du likevel mener du trenger et papirvitnemål?

    Hvis du, etter at du har fått et digitalt vitnemål, bestiller et vitnemål på papir, vil PDF’en som lå i Vitnemålsportalen bli overskrevet og papirvitnemålet vil bli ditt gyldige vitnemål. Du vil fortsatt kunne benytte Vitnemålsportalen til å sende resultater, men det vil altså ikke lenger være et digitalt signert vitnemål i Vitnemålsportalen.

    Vi oppfordrer deg til å benytte det digitalt signerte vitnemålet og til å la være å bestille vitnemål på papir, med mindre du tilhører en av disse to gruppene:

    • Personer uten varig norsk bankID (MinID, BankID på mobil, BankID, Buypass eller Commfides).
    • Personer som skal bruke utdanningen sin i land som ikke godtar dokumenter med digital signatur.