Lektorutdanning i realfag

Lektorutdanning i realfag

Master (femårig) 5 år

Mattelærer med elev.

Foto
Shutterstock

Har du lyst til å gjøre realfag spennende for elever på ungdoms- og videregående skole? Er du opptatt av utdanning for bærekraftig utvikling? Lektorprogrammet ved NMBU gir deg mastergrad i realfag og undervisningskompetanse i to skolefag.

Opptakskrav

LÆREAL

Antall studieplasser
30
Oppstart
Høst 2022
Se mer
Studieveileder(e)
Kontakt studieveilederne
Studentenes informasjonstorg

sit@nmbu.no
Tlf: 67 23 01 11

 

Kontakt studieveileder:
67 23 16 70

Drop-in studieveiledning

 

 

Med lektorutdanning i realfag på NMBU får du både en mastergrad i realfag og undervisningskompetanse i to skolefag. Som lektor kan du jobbe som lærer på videregående skole og på ungdomskolen. En viktig del av studiet er praksisopplæringen, der du får veiledning av erfarne lærere. Allerede første studieår får du praksisopplæring ved en av våre partnerskapsskoler.  

Du kan skreddersy studiet etter dine egne faginteresser. Vi samarbeider med universiteter, vitensentre og skoler i hele Norge og i andre land. I løpet av studietiden kan du derfor ta emner i utlandet, delta i prosjekter, utviklingsarbeid og praksisopplæring og få verdifull internasjonal erfaring.  

På NMBU vil du møte engasjerte forelesere, forskere og teknikere. Vi tar godt vare på studentene våre og du kan banke på en professordør om du trenger råd om studier og fag.  

Vi er levende opptatt av utdanning for bærekraftig utvikling og hvordan verden skal løse sine energi- og miljøproblemer. Vi har blant annet et samarbeid med fire videregående skoler i Akershus om utdanning for bærekraftig utvikling.

Har du en grad eller deler av en grad fra tidligere og ønsker å ta lektorutdanning? Da kan opptak til høyere årstrinn være aktuelt for deg.

Studenter som fullfører lærerutdanninger innen realfag kan få slettet inntil 50 000 kroner av studielånet.

Hva blir du?

De fleste av våre studenter blir lektorer i videregående skole der de underviser i forskjellige realfag. Andre velger å bli lærere i ungdomsskolen. Studieprogrammet gjør deg også kvalifisert for andre yrker, for eksempel innen formidling eller rådgivning i utdanningssektoren. 

Klikk her for å lese intervjuer med noen av våre tidligere studenter.  

Hva lærer du?

På NMBU er vi opptatt av at lektorene vi utdanner skal få svært god faglig bakgrunn. Derfor får du en utdanning med høy kvalitet og god faglig bredde innen realfagene. Du får også omfattende kunnskap om pedagogikk og didaktikk, der du lærer hvordan du på best mulig måte kan formidle kunnskapen din til elever. Gjennom praksisopplæringen får du brukt alt det du har lært samtidig som du får relevant arbeidserfaring.  

Du får innføring i de grunnleggende realfagene og spesialiserer deg deretter i to av de følgende fagene: Biologi, kjemi, fysikk, matematikk, geofag, naturfag, informatikk og økonomi. I hvert av de to fagene du velger, tar du først 60 studiepoeng (emnegruppe), som kvalifiserer deg for å kunne undervise i skolen, før du fordyper deg i et fag. 

Masteroppgaven kan enten være i fordypningsfaget ditt eller en spennende oppgave i fagdidaktikk.

Livet som student

Foto
Håkon Sparre, NMBU

 

NMBU er kjent for sitt inkluderende og aktive studentmiljø. Ved universitetet finnes det rundt 90 lag og foreninger med over 1000 medlemmer, og hvert andre år går studentene sammen for å arrangere UKA i Ås. 

Studentboligene er lokalisert nært universitetet og alle nye studenter kan søke om bolig fra 1. mai.

Les mer om det å være student ved NMBU

 

Utvekslingsmuligheter

Det er flere muligheter for utveksling i lektorutdanningen. I tillegg til å ta emner i utlandet, kan du søke om å gjennomføre praksisopplæring i utlandet i det fjerde studieåret. Ved å begynne å planlegge for utenlandsopphold tidlig får du mer fleksibilitet med hensyn til fag og utvekslingssted. Tidligere studenter har blant annet reist til: 

  • Aarhus Universitet, Danmark
  • Albert Ludwig University Freiburg
  • Montana State University
  • University of Iceland

 Vi har også et organisert opplegg for praksisopplæring i Tanzania

For våre tips og triks for utveksling, se her eller SiT sin utvekslingsblogg her

NMBUs side om utvekslingsmuligheter finner du spennende utvekslingsmuligheter og svar på spørsmålene

  • Hvorfor dra på utveksling?
  • Hvor og når kan jeg reise?
  • Hvordan kommer jeg meg på utveksling? 

Foto
Shutterstock