Alumn Synne på Forbes 30 under 30 liste 

Av Lise Thoen

Synne
Foto: LiTech

På Forbes sin liste over unge mennesker som «Utvikler produktene, metodene og materialene for fremtiden» finner vi i år Synne Sauar. Hun er CEO og en av grunnleggerne av LiTech. Denne studentinnovasjonen har blitt til en bedrift med en teknologi som blir lagt merke til også utenfor Norge.

Forbes publiserer hvert år en liste over personer under 30 år, som allerede har bemerket seg på sitt felt og er verdt å følge fremover. På årets liste, i kategorien industri og produksjon, finner vi NMBU alumn Synne Sauar. Hun er CEO og en av grunnleggerne av LiTech.  

På telefon fra Berlin forteller Synne at det er en kjempestor ære å bli satt på en liste sammen med så mange dyktige mennesker.  
 
- Jeg er ekstremt stolt over at et så anerkjent magasin som Forbes legger merke til LiTech og det vi driver med. Dette er en plassering som deles av alle i LiTech teamet og er ikke er noe jeg har klart alene. Vi har bygd opp LiTech sammen og uten teamet og alle som har støttet oss, hadde vi ikke kommet hit vi er i dag.  

Ideen ble til i studietiden

Hvert år starter flere branner i avfallsanlegg ved at litiumbatterier antenner avfall. Teamet bak LiTech utvikler en teknologi som kan detektere og sortere disse batteriene og dermed spare miljøet, få bedre HMS for ansatte i bransjen og unngå store økonomiske tap som følge av branner.  
Dette var ideen som gav opphav til Li-Tech. Avfallsbransjen selv kom tidlig på banen og bekreftet behovet for denne teknologien og ble nyttige samarbeidspartene i produktutviklingen. 

LiTech ble startet som en student Start-up av Synne og medstudentene Muhammad Uzair Aftab, Aleksander Eriksen og Ida Marie Pedersen. Ida og Synne fullførte master i Entreprenørskap og innovasjon i 2021, mens Uzair og Aleksander er sivilingeniører fra NMBU. De var alle en del av Eik Lab - senter for studentdrevet innovasjon ved NMBU.   

LiTech Ur
LiTech ble startet som en student Start-up med Aleksander Eriksen, Ida Marie Pedersen, Synne Saur og Muhammad Uzair Aftab.Foto: Handelshøyskolen NMBU

Tverrfaglighet har hele tiden vært viktig for utviklingen av LiTech og har ifølge Synne vært nøkkelen til suksess. I dag er det Synne og Ida som driver LiTech videre, mens Uzair og Aleksander er ansatt ved Eik Lab.  

- Vi samarbeider fortsatt med Eik Lab, så de har vært med oss hele veien. I tillegg bruker vi studentene på Eik Lab inn i våre pågående prosjekter, forteller Synne.  

- Studentene fra NMBU og Eik Lab er av prima kvalitet og Eik Lab har mye erfaring fra ekte problemstillinger og prosjekter. Det gjør dem til en nyttig ressurs for en start-up.   

Viktig støtte fra foreleser

Som studenter på masterstudiet i Entreprenørskap og innovasjon hadde Synne og Ida en drøm om å starte noe eget. Denne drømmen fortalte de om til Elin Kubberød, som er programansvarlig for masterprogrammet. Etter det har Elin vært en viktig mentor og støttespiller for Synne og Ida.  

Elin har støttet oss hele veien og gav oss troen på at vi kunne klare det. Den selvtilliten hun har hjulpet oss med å bygge har vært avgjørende og noe vi er veldig takknemlige for.  

Synne og Ida
Photo: Aleksander Eriksen, LiTech

Publisert - Oppdatert

Del på