Sofie van Dooren studerer master i samfunnsøkonomi og bærekraft ved Handelshøyskolen. Hun har kapret jobben som analytiker i Becour, etter å ha vært på internship der som en del av studieforløpet. Becour er en bedrift som hjelper bedrifter å oppnå net-zero utslipp fra energiforbruket deres.
̶ Det er et globalt system få kjenner til! Becour hjelper organisasjoner og bedrifter med å dokumentere forbruket deres av fornybar energi, noe som igjen gagner selskaper som satser på fornybar energi.
Sterk rettferdighetssans siden barndommen
Tjuetoåringen vokste opp i en liten by i Nederland. Hun tok bachelorgraden sin i hjemlandet, men måtte vente til hun tok mastergrad for å studere i utlandet, da pandemien satt en stopper for utveksling en stund. Hun har alltid hatt en sterk rettferdighetssans. Da hun var ni, jobbet hun med et skoleprosjekt som omhandlet klimaendringer og dyrehold. I fremtiden håper hun å kunne finne en måte å ha en meningsfull innvirkning.
̶ Da er Becour et godt sted å begynne, forklarer Sofie.
Fokus på bærekraftig økonomi og kunnskapsformidling
̶ Måten vi produserer energien vår på er en utrolig viktig del av å skape en bærekraftig økonomi, sier Sofie da vi spør om hva som fikk henne til å velge den type arbeid hun har valgt seg.
Det er opprinnelsesgarantier som interesserer Sofie. Det har vist seg at hun vet om få som kjenner til markedet, selv når det er såpass stort og medvirkende for fornybar energi. I senere tid, mens hun har jobbet med masteroppgaven sin, har hun også funnet svært få publikasjoner om emnet.
̶ Det er mye å lære her, for meg og alle andre som jobber og forsker på fornybar energi.
Opprinnelsesgarantier: Garantier for opprinnelse (GoO) bekrefter at en bestemt mengde elektrisitet er produsert fra fornybare energikilder. Systemet, etablert i 2001, er en del av et europeisk initiativ. GoO brukes av forbrukere og bedrifter for å siker at den elektrisiteten de bruker, er fornybar.
Ville studere på et universitet som setter bærekraft først
Sofie kjente til NMBU fra tiden hun jobbet som frivillig i Erasmus Student Network i Wageningen, hvor hun møtte på studenter på utveksling fra NMBU.

- Jeg likte at studiet ved NMBU ikke skulle bli veldig stort, og jeg ville egentlig studere ved et universitet som setter bærekraft først, og ikke økonomi. Det vil si at for universiteter som spesialiserer seg på økonomi, føles bærekraft ofte som en ettertanke eller bare en merkelapp for å tiltrekke folk. På NMBU er det mye mer sentralt. Dessuten er jeg interessert i energiøkonomi, og da er Norge et veldig interessant sted å studere.
Åpent miljø skaper en bedre studieopplevelse
Master i samfunnsøkonomi og bærekraft er en liten klasse, og studentene har tett kontakt med professorene, noe Sofie setter stor pris på.
̶ Det er et åpent miljø for å stille spørsmål og diskutere temaer, og jeg føler at dette virkelig hever studieopplevelsen ved NMBU. Å starte i et yrkesfelt uten erfaring kan være skummelt, derfor er det viktig at man kan stille spørsmål og lære underveis, så jeg er glad jeg har fått disse ferdighetene i løpet av studiet.
̶ I tillegg vokste de kvantitative ferdighetene mine i løpet av mastergraden min sammenlignet med det jeg lærte under bacheloren min. Jeg har lært litt programmering og mye mer økonometri. Dette gir deg et forsprang som økonom og vil være nyttig i den nye stillingen min i Becour.