SITRAP samarbeider med OMA

Av Sverre Nagell Bjordal og Marius Grønning

Bilde av gruppearbeid
Foto: Torleif Kvinnesland / OMA SITRAP

Månedens sit-rap er levert av Sverre Nagell Bjordal og Marius Grønning. Sverre er ansatt som forsker i SITRAP og Marius er førsteamanuensis ved Institutt for By- og regionplanlegging og nestleder i SITRAP.

Onsdag 23.04 arrangerte SITRAP og OMA (Oslo Meteropolitan Area, se Forsiden - OMA) et miniseminar om samarbeidskompetanse i byutviklingen.

Et morgenseminar på halvannen time er et format bransjen er fortrolig med. Det var rammen for programmet, utviklet med støtte i en referansegruppe bestående av konsulenter, myndigheter og utviklere. Arrangementet gikk av stabelen i Linstows lokaler på Adamstuen. I tillegg til 27 håndplukkete deltakere, møtte fagansvarlige Ida Hjeltnes (OMA) og Marius Grønning (SITRAP), samt en liten stab fra SITRAP for å bistå i gjennomføringen.

Det var god stemning ved ankomst. Etter innledende mingling med kaffe og kanelboller, gav Ida og Marius korte innledninger før deltakerne ble delt inn i grupper for å drøfte forhåndsutsendte spørsmål.

Det var satt av 45 minutter til en gruppediskusjon om hva slags kompetanse som kreves for å løse oppgavene i byutviklingen og hvordan samarbeidsevne utgjør en del av framtidas profesjonalitet i bransjen. Seminaret ble avsluttet i plenum med korte oppsummeringer fra gruppene og noen avsluttende betraktninger fra arrangørene.

Formålet med seminaret var å høste innspill til tre påfølgende verksteder, der man skal gå mer i dybden på kompetanse for samskaping og samarbeid mellom aktørene i byutviklingen. Tema som vil utforskes videre er hvordan man skaper handlingsrom og frigjør aktørenes potensialer, hva man kan lære av ulike erfaringer med samskaping, samt målorientert ledelse og gode rammeverk for samskapingsprosesser. Målet med hele programmet er å utvikle en kollektiv forståelse av roller, rammer og samspill som kan sette oss bedre i stand til å løse gjenstridige samfunnsutfordringer.

Energien i morgenseminaret tilsier at temaet har stor interesse. Vi har fått et godt utgangspunkt for videre engasjement i verkstedene. Resultatet presenteres på Oslo Urban Week høsten 2025 (se Oslo Urban Week, 16.-18. september 2025).

Som senter for fremragende utdanning er SITRAP interessert i å reflektere sammen med aktørene i praksisfeltet over hvor skoen trykker og hva som skal til for å forbedre praksis. Det gir oss viktige innspill til hvordan vi skal forberede studentene på et virke som profesjonelle aktører i byutviklingen. Samarbeidet med OMA gir oss tilgang til et unikt materiale om hvordan aktørene selv oppfatter samspillet i byutviklingen, som vi vil bygge videre på for å utvikle fagdidaktikk for de romlige fagene. Det er også et insentiv til å utvikle kompetansetilbud i eller for virksomhetene i praksisfeltet.

Bilde av gruppearbeid
Foto: Torleif Kvinnesland / OMA SITRAP

Publisert - Oppdatert

Del på