NMBU var vertskap da regjeringen lanserte Norges første stortingsmelding om gründere og oppstartsbedrifter (1. november).
– Rommet vi er i nå er startpunktet for mange for utvikling, innovasjon og nye ideer. Dette er en perfekt plass å starte denne fremleggelsen på, sa næringsminister Cecilie Myrseth om det sterke studentinnovasjonsmiljøet på Eik Lab, gründergarasjen og idéverkstedet i nabobygget. Der har studenter utviklet nye produkter og ideer i samarbeid med hverandre, forskningsmiljøet ved NMBU og næringslivet i mange år.
– Vi har sterke gründermiljø i hele landet, og ikke minst her på Ås. Mange Ås-studenter har brukt kunnskapen de har fått her til å starte egen bedrift. Det er veldig bra, og vi trenger flere av dem, sier Myrseth.
Fra student til bedriftsleder
Studentinnovasjonsmiljøet ved NMBU er blant de mest aktive i landet. Rektor Siri Fjellheim sier det er en viktig oppgave for universitetet å legge til rette for dette.
– Vi er veldig stolte av innovasjonskraften i studentmiljøet her på NMBU. Det begynner å bli mange eksempler på kandidater som kommer til NMBU som studenter og går ut som bedriftsledere, sier Fjellheim.
Hun mener universitetene har en viktig rolle som kunnskapsleverandører, men at de også trenger en politikk som gjør at ideer kan bli til business.
– Vi er mange aktører som har et ansvar for å utvikle en kultur for innovasjon - ikke minst gjelder det universitetene som kunnskapsleverandører. Vi må bidra til å lage møteplasser for gode ideer. Men vi trenger også en politikk og insentiver som stimulerer til at ideene kan bli til noe konkret og bærekraftig, sier Fjellheim.
Samarbeid på tvers av studier
Etter fremleggelsen av stortingsmeldingen, ledet næringsministeren en panelsamtale med leder for BIT innovasjonssenter i Ås, Axel Zeiner, og gründerne Hilde Hoff Nordskar fra Recouture og Synne Sauar fra LiTech.
Sauar startet sin bedrift LiTech da hun var student ved NMBU, sammen med medstudent Ida Marie Pedersen. LiTech har utviklet en sensor for avfallsbransjen som detekterer og klassifiserer metaller og sier om metallet er farlig, slik at det kan sorteres ut fra avfallsstrømmen. Sauar og Pedersen har nylig hentet 18 millioner kroner til bedriften.
Sauar og Pedersen møttes på studiet i Entreprenørskap og innovasjon ved NMBU. Da de kom over problemet med branner i avfallsanlegg som følge av feilsorterte batterier, kontaktet de Eik Lab.
– Vi ble tatt veldig godt imot av det fantastiske studentmiljøet på Eik Lab, og dannet et lite team der vi skulle utvikle dette sammen.
– Vi hadde ikke vært her vi er i dag uten det fantastiske studentmiljøet på Ås, virkemiddelapparatet og private investorer som har trodd på oss og tatt sjansen på å investere i oss og vår idé, sier Sauar.
– Motiverende
Fra studentinnovasjonsmiljøet på Eik Lab har det kommet flere vellykkede oppstartsbedrifter. Bak garasjeportene til senteret for studentinnovasjon blir det jevnlig født ideer som utvikles til nye produkter, løsninger og arbeidsplasser.
En av initiativtakerne bak Eik Lab, Ola Omberg ved Fakultet for realfag og teknologi, synes det er motiverende at ministeren velger å lansere denne stortingsmeldingen på Ås.
– På Eik Lab har vi et sterkt fokus på studentinnovasjon og økt arbeidslivrelevans. Vår modell er basert på å forvalte synergier gjennom et tett samarbeid med næringslivet. En effekt av dette er at dyktige studenter velger å starte egen bedrift. Denne stortingsmelding viser at politikerne setter nyetableringer og vekstbedrifter på dagsorden, sier Omberg.
I tillegg til LiTech har flere andre bedrifter sitt utspring på Eik Lab, som Sensorita, Soundsensing og Saga Robotics.
Studentinnovasjon ved NMBU
NMBU er blant de mest aktive i landet på studentinnovasjon og har en rekke ulike tilbud til deg med interesse for innovasjon og entreprenørskap.