Tina er labassistent hos Nofima

Av KBM

Tina Christensen på jobb ved avdeling for Sensorikk, forbruker og innovasjon i Nofima
Foto: Kjersti Hidle, Nofima

Tina Christensen har studert matvitenskap ved NMBU, studieprogrammet som i dag heter Mat, teknologi og helse. I dag jobber hun i Nofima. – Velg en studieretning som du synes virker spennende! På NMBU har mange studieretninger felles fag de første to årene av bachelorgraden, noe som gir mulighet til å bytte studieretning underveis dersom du ønsker å studere noe annet på NMBU, sier hun.

Kan du fortelle om din nåværende jobb?

Jeg jobber deltid som labassistent ved avdelingen for Sensorikk, forbruker og innovasjon på Nofima. Der arbeider jeg med vårt sensoriske panel, som vuderer lukt, smak og tekstur på ulike næringsmidler. Jobben innebærer å gjennomføre sensoriske forsøk sammen med panelet. Det omfatter blant annet forberedelse av prøver til forsøkene, trening av dommerne på ulike egenskaper (lukt, smak og tekstur), og analysere data etter forsøket.

Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?

På videregående var jeg veldig usikker på hva jeg skulle studere, fordi jeg var interessert i mange ulike fagområder. Utdanningen i matvitenskap har vært en god blanding av flere fag, som for eksempel biologi, kjemi, prosessteknologi, politikk og mattrygghet.

Jeg har en bachelorgrad i matvitenskap og ernæring, og en mastergrad i matvitenskap med spesialisering innen «produksjon og produktutvikling av næringsmidler» ved NMBU. Underveis i utdanningen får man blant annet bedre forståelse av hvor viktig smak, lukt og tekstur er for mat og drikkevarer. Jeg hadde derfor lyst til å jobbe med sensorikk på Nofima.

Nå jobber jeg tre dager i uka på Nofima, samtidig som jeg tar et årsstudium i «Bærekraftig økonomi og ledelse» ved NMBU. Det er også verdt å nevne at studenter i matvitenskap har gode muligheter for samarbeid med Nofima, enten gjennom praksisplass, internship eller masteroppgave.

Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

Studentmiljøet på NMBU er veldig bra! De fleste studentene bor på Pentagon eller i Skogveien på Ås. Det er kort vei til campus, treningssenteret og samfunnet i Ås. Det blir derfor enkelt å finne på ting med folk, fordi alt er i nærheten.

Tina Christensen portrettfoto

karriereintervju med tidligere student

Tina Christensen

  • Studieprogram: Master i matvitenskap og ernæring, med fordypning Produksjon og produktutvikling av næringsmidler (OBS - studieprogrammet har nå endret navn til master i Mat, teknologi og helse)
  • Tittel på masteroppgave: Undersøkelse av misfarging i kittmodnet ost
  • Jobb i dag: Labassistent ved avdeling for Sensorikk, forbruker og innovasjon
  • Arbeidsgiver: Nofima
  • Andre relevante jobber, verv eller lignende: Produksjonsmedarbeider i Orkla Snacks, vekstkontroll av såkorn i Strand Unikorn, masteroppgave i samarbeid med TINE
Les mer om Bachelor i Mat, teknologi og helseLes mer om Master i Mat, teknologi og helse

Har du noen råd til kommende studenter?

Velg en studieretning som du synes virker spennende! På NMBU har mange studieretninger felles fag de første to årene av bachelorgraden, noe som gir mulighet til å bytte studieretning underveis dersom du ønsker å studere noe annet på NMBU.

Engasjer deg - bli med på det som skjer! Det er lettere å bli kjent med folk hvis du flytter inn i et kollektiv og deltar på fadderuka. Jeg angrer litt på at jeg ikke dro på utveksling –Så mitt råd er: dra på utveksling!

Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?

Nofima sin visjon er «bærekraftig mat til alle». For å oppfylle FNs bærekraftsmål har Nofima satt egne fagstrategier. Nofima har flere prosjekter som på ulike måter bidrar til å oppfylle FNs bærekraftsmål. På avdelingen SFI (sensorikk, forbruker og innovasjon) har vi et eget prosjekt kalt «InnoSense».

Dette prosjektet hjelper blant annet matprodusenter med å utvikle produkter som smaker godt, og som er bra for miljøet og helsa. Vi bruker vårt profesjonelle sensoriske panel til å undersøke hvordan ulike prosesseringsmetoder påvirker lukt, smak og tekstur, og hvordan det henger sammen med forbrukerpreferanser. Prosjektet handler også om å utvikle nye metoder for å fastsette holdbarhet, og redusere matsvinn.

Studenter i matvitenskap tester ulike typer softis.

om studieprogrammet:

Bachelor i Mat, teknologi og helse

  • Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
  • De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025 via Samordna Opptak
  • Studiestart: August 2025
  • Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)
LES MER

Student Mattias Flakkenberg

om studieprogrammet:

Master i Mat, teknologi og helse

  • Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
  • Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
  • Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025
  • Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende
LES MER

Spørsmål til arbeidsgiver

På hvilke måter tenker du at utdanningen til Tina har vært relevant for den jobben hun har i dag?

Først og fremst tilbyr utdanningen i matvitenskap ved NMBU to kurs i sensorikk, der undervisningen gis av to kollegaer fra Nofima. Sensorikkursene er svært relevante i en jobb som labassistent ved avdeling Sensorikk, forbruker og innovasjon (SFI) i Nofima. Matvitenskap gir praktisk erfaring med laboratoriearbeid, samt rapportering og dokumentering av forsøk. Studiet i matvitenskap gir også kunnskap om råvarer og prosessering, noe som er viktig for å forstå sammenhengen mellom produktet og sensoriske egenskaper. Erfaring med statistikk og databehandling er nyttig ved analyse av sensoriske forsøk.

På generell basis - hva er mest verdifullt for studenter å ha med seg fra studieprogrammene inn i arbeidslivet?

Det mest verdifulle for studenter å ha med seg fra utdanningen til arbeidslivet er den praktiske erfaringen man får i løpet av studiet. Kombinasjonen av teori og laboratoriekurs gir en helhetlig forståelse av mat. Man lærer at matproduksjon omfatter blant annet holdbarhet, kvalitet, mikrobiologi, teknologi, prosessering, kjemi, biologi, sensorikk og innovasjon. Studentene kan kvalifisere seg til mange ulike stillinger fordi de har erfaring med laboratoriearbeid, dokumentasjon og informasjonssøk.

Publisert - Oppdatert

Del på