Erasmus+ logo

Erasmus+ er EUs program for utdanningssamarbeid i Europa. Det er knyttet til en egen stipendordning, som gjør det mulig å ta deler av din utdanning i et land innen EU, EØS, Island eller Tyrkia.

Fordeler ved å reise på utveksling gjennom Erasmus+:

  • Du får et Erasmusstipend som beregnes ut fra antall måneder/dager på utveksling
  • Fra høsten 2024 får du også Erasmus reisestøtte, der det gis høyere stipendsats for grønne reiser
  • Du betaler ikke skolepenger ved vertsuniversitetet
  • Vertsuniversitetet hjelper deg ofte med å skaffe bolig
  • Du har vanligvis muligheten til å være med på egne introduksjonsprogram for Erasmusstudenter.

    • Du må være student på et gradsgivende studieprogram ved NMBU når du søker og under utvekslingsoppholdet.
    • Utvekslingen må kunne godkjennes som en del av graden din ved NMBU.
    • Du må reise til en institusjon som NMBU har Erasmusavtale med (gjelder studieopphold).
    • Du må ha minimum 60 studiepoeng ved avreise
    • Minimum oppholdslengde for studieopphold i Erasmus+ er 2 måneder (60 dager).
    • Man kan reise på utveksling gjennom Erasmus+ i inntil 12 måneder per studienivå (Bachelor, master, PhD).
  • Alle studenter som drar på utveksling gjennom Erasmus+ må fylle ut en Learning Agreement. Dette er en kontrakt som må signeres av studenten, fakultetet ved NMBU og av vertsuniversitetet. NMBU bruker Online Learning Agreement (OLA), som vil signeres digitalt av alle parter.

    Learning Agreement skal inneholde en beskrivelse av hvilke emner du skal ta på utveksling, og gir deg en trygghet på at emnene du består kan godkjennes som en del av graden din.

    Opprett din OLA konto eller bruk den digitale platformen ved vertsuniversitetet.

    Når din OLA er signert av studenten vil aktuell studieveileder automatisk motta et varsel om signering på epost. Når OLA er signert av alle parter må man laste den ned som PDF å sende til utveksling@nmbu.no Last ned Erasmus+ App for å følge med på OLA og for annen nyttig info.

    PDF versjon av OLA?

    Du kan laste ned en PDF versjon av OLA dersom vertsuniversitet krever en papirversjon. Den kan også signeres på papir dersom nødvendig.

    Mijøvennlig reise til eller fra vertsuniversitet gir mulighet for å søke om grønt stipend.

  • Fra høsten 2024 innføres reisestøtte for alle mobiliteter, der det gis høyere stipendsats for grønne reiser(minst 50% av reisen er gjennomført på en miljøvennlig måte) . Reisestøtten baseres på reisedistansen.

  • Når du drar på utveksling gjennom en Erasmus-avtale, får du tildelt et Erasmus-stipend finansiert av EU, som kommer i tillegg til lån og stipend fra Lånekassen.
    Stipendet blir beregnet på antall måneder/dager man er ute på utveksling, bekreftet av vertsuniversitetet mot slutten av utvekslingsoppholdet.

  • Gjennom Erasmus+ kan studenter ta et praksisopphold ved en europeisk arbeidsplass, som en del av studiet . Vertsinstitusjonene for praksisopphold kan være bedrifter, opplæringssentre, forskningssentre og andre organisasjoner. Det er også mulig for at praktikanter ved norske utenriksstasjoner i EU-land, Island, Tyrkia og Makedonia kan søke om stipend gjennom Erasmus+. Det forutsettes at et slikt opphold kan godkjennes av fagmiljø/fakultet som del av studentens grad ved NMBU.

    Det er også mulig å søke praksisopphold gjennom Erasmus+ etter endt grad. Et slikt opphold må godkjennes av fagmiljø/fakultet.

    Praksisopphold under studiene

    • Du må være student på et studieprogram ved NMBU når du søker om praksisopphold.
    • Praksisoppholdet må kunne godkjennes som en del av graden din ved NMBU.
    • Du må ha bestått 60 studiepoeng ved selve avreisen.
    • Minimum oppholdslengde for praksisopphold er 2 måneder (60 dager).
    • En tre-parts praksisavtale (Learning Agreement for Traineeships)  må fylles ut og signeres av studenten, en representant fra fakultetet ved NMBU (som oftest studieveileder) og arbeidsgiver. Avtalen skal sikre at praksisoppholdet vil bli godkjent som en del av studieprogrammet ved NMBU.

    Du må enten finne frem til praksisoppholdet selv, eller i samråd med instituttet/fakultetet ditt på NMBU. Med få unntak har ikke instituttene/fakultetene ved NMBU avtaler med eksterne partnere om å sende studentene sine ut på Erasmus praksisopphold.

    Vi har løpende frist for å søke om Erasmus+ praksisopphold og stipend: Søknaden må være en utfylt Learning Agreement for Traineeships, signert av student, studieveileder/fakultetet og arbeidsgiver.  Fakultetet bekrefter ved å signere at de forhåndsgodkjenner praksisoppholdet.

    Praksisopphold etter endt grad

    Forutsetninger for å søke om Erasmus+-stipend for et praksisopphold etter endt grad:

    • Du må ha vært student på et studieprogram ved NMBU, og du må ha meldt inn ønsket hos institutt eller fakultet om å gjennomføre praksisoppholdet i løpet av siste semester før innlevert sluttoppgave på Bachelor- eller Master-nivå. 
    • Du må selv finne frem til praksisplass inenfor EU/EØS.
    • Praksisplassen må godkjennes av fakultet/institutt
    • Praksisoppholdet må starte i semesteret rett etter at du har avsluttet graden
    • Du må sende søknad (ferdig utfylt og signert Learning Agreement) senest 1.mai i det siste semesteret i graden din. Hvis du ferdigstiller studiene i desember er 1.desember siste frist for å sende søknad til utveksling@nmbu.no  

    I tillegg må du sørge for å:

    • Legge frem praksismuligheten på en så god måte at dette enkelt kan godkjennes av fagmiljø eller fakultet.
    • Være tilstrekkelig forsikret - vi anbefaler en student reiseforsikring, ansvars- og ulykkesforsikring som dekker det som kreves av denne typen opphold.
    • Betale semesteravgift.

    Studenter som øker om et praksisopphold som skal inngå i en grad, vil bli prioriterte dersom vi mottar mange søknader.

    Søknadskrav:

  • Korttidsmobilitet er et utvekslingsopphold som består av en digital og en fysisk del. Du må få minst 3 ECTS for deltakelsen, og den fysiske delen må være på mellom 5 og 30 dager. Du kan få stipend for den fysiske delen.

    Hva kan du få støtte til

    • Studenter som reiser på korttidsmobilitet mottar 70 EUR per dag fra dag 1 til 14. En reisedag før og en reisedag etter aktiviteten kan også dekkes  
    • Dersom du reiser grønt kan du få 50 euro ekstra i stipend
    • Studenter med færre muligheter mottar tilleggsstipend (top-up) på 100 EUR for korttidsmobilitet som varer 5 til 14 dager, og 150 EUR for korttidsmobilitet som varer 15 til 30 dager. Tilleggsstipend for praksis gjelder ikke i dette tilfellet. 

    Eksempler på type opphold

    • Sommerkurs med fysisk og digital del. Den digitale delen kan være før, under eller etter det fysiske oppholdet 
    • Blended intensive programmes (BIP) som avholdes av partneruniversiteter  
    • Emner som tilbys ved partnerinstitusjon som er kortere enn et vanlig utvekslingssemester
  • Alle utdanningsinstitusjoner som deltar i Erasmus har forpliktet seg til å legge til rette for at alle studenter skal kunne reise på utveksling, uavhengig av funksjonsevne. Studenter med funksjonsnedsettelse eller kroniske sykdommer har ofte ikke samme muligheter som andre til å delta i utvekslingsaktiviteter. 

    Både studenter som faller innenfor definisjonene studenter med færre muligheter og studenter med funksjonsnedsettelse kan få ekstra stipend. 

    Studenter med færre muligheter:

    Fra og med 2024 vil følgende kategorier være gjeldende for tilleggsstipend: 

    Studenter med barn eller annet omsorgsansvar
    Alle studenter med barn under 18 år, uavhengig av om barnet er med på mobiliteten eller ikke, kan få tilleggsstipend. Man kan likevel bare få ett tilleggsstipend, slik at man ikke får noe mer hvis man har flere barn.

    Studenter med omsorgsansvar for yngre søsken, eldre familiemedlemmer og/eller familiemedlemmer med alvorlig psykisk og/eller fysisk sykdom, samt rusavhengighet, kan også få tilleggsstipend.Dokumentasjonskrav: Studentene skal signere en erklæring ("declaration on honour") for å stadfeste at de tilhører kategorien "studenter med færre muligheter".

    Studenter med varig nedsatt funksjonsevne og kroniske sykdommer
    Alle studenter som faller inn under FNs definisjon av mennesker med nedsatt funksjonsevne, regnes som "studenter med færre muligheter". Denne definisjonen er bred, og viser til at funksjonsnedsettelsen og/eller den kroniske sykdommen må være langvarig.«Mennesker med nedsatt funksjonsevne er blant annet mennesker med langvarig fysisk, mental, intellektuell eller sensorisk funksjonsnedsettelse som i møte med ulike barrierer kan hindre dem i å delta fullt ut og på en effektiv måte i samfunnet, på lik linje med andre» (hentet fra FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne – fn.no).Dokumentasjonskrav: Studentene skal signere en erklæring ("declaration on honour") for å stadfeste at de tilhører kategorien "studenter med færre muligheter".

    Studenter med flyktningstatus
    Alle studenter med flyktningstatus regnes å ha færre muligheter.Dokumentasjonskrav: Studentene skal signere en erklæring ("declaration on honour") for å stadfeste at de tilhører kategorien "studenter med færre muligheter".

    Førstegenerasjonsstudenter
    Alle studenter som er den første i familien sin til å ta høyere utdanning, og som ikke har foreldre eller søsken som tidligere har fullført høyere utdanning. Med fullført høyere utdanning mener vi fullført bachelorgrad, mastergrad eller doktorgrad.Dokumentasjonskrav: Studentene skal signere en erklæring ("declaration on honour") for å stadfeste at de tilhører kategorien "studenter med færre muligheter".

    Studenter som tilhører urbefolkningen og nasjonale minoriteter
    Alle studenter som har tilknytning til urbefolkningen (samer) eller de nasjonale minoritetene (jøder, kvener/norskfinner, romanifolk/tatarer, skogfinner og rom).Tilhørigheten kan knyttes til språk og kulturell forankring ved at studenten entena) bruker det aktuelle språket som morsmål og/eller

    b) har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med det aktuelle språket som morsmål

    Eller (gjelder bare samiske studenter) c) står i, eller er barn av, en person som står eller har stått i det samiske manntallet

    Dokumentasjonskrav: Studentene skal signere en erklæring ("declaration on honour") for å stadfeste at de tilhører kategorien "studenter med færre muligheter".

    Tilleggsstipendet er på 250 € ekstra per måned.

    Studenter med funksjonsnedsettelse (special needs):

    NMBU kan søke om ekstra inkluderingsstøtte fra EU som skal dekke dokumenterte ekstrautgiftar knyttet til utveksling. Behovet må dokumenteres gjennom legeerklæring eller lignende, og støtten skal dekke faktiske utgifter (som ikke blir dekket av hjelpemiddel/støtte som personen kan ta med seg fra Norge). Det er ingen øvre grense for denne støtten.

    Slik har EU definert en person med behov for ekstra støtte (special needs):

    • «a person with special needs; a potential participant whose individual physical, mental or health-related situation is such that his/her participation in the mobility action would not be possible without extra financial support».

    Hvordan få tilleggstipend?

    Ta kontakt med SIT på utveksling@nmbu.no dersom du tenker at du kan søke ekstra Erasmus-stipend gjennom en av disse ordningene.

Erasmus godkjenning

NMBU er tildelt Erasmus Charter for Higher Education (ECHE) av Europakommisjonen for perioden 2021-2027.

Høgare utdanningsinstitusjonar som ønsker å delta i EUs utdanningsprogram Erasmus+ må ha eit gyldig Erasmus Charter for Higher Education for å kunne delta i aktivitetane i programmet.

I charteret er NMBU gitt pliktar når universitetet deltek i aktivitetar i Erasmus+.

Gjennom eit felles sett av pliktar vil charteret også bidra til å sikre kvaliteten på samarbeidsaktivitetane universitetet deltar i med utanlandske partnaruniversitet gjennom Erasmus+.


Erasmus Policy Statement

Erasmus student Charter