Hopp til hovedinnhold

Mette vil sikre alle god og trygg mat

Av KBM

Student på laboratoriet på NMBU
Foto: NMBU

Det var et avisoppslag om Mattilsynet som fikk Mette Lea fra Sola til å søke seg til NMBU. Masteren i matvitenskap vil hun bruke til å sikre at vi kan spise godt i fremtiden også.

– Jobben Mattilsynet gjør er så viktig, og det var i utgangspunktet en drøm om å jobbe der som fikk meg til NMBU. Nå har jeg også fått stor sans for mikrobiologi og kjemi og å jobbe på lab underveis i studiene, så nøyaktig hvor jeg ender opp når masteren er levert, vet jeg ikke. At studier innenfor matvitenskap er helt rett for meg, er jeg derimot helt sikker på, sier masterstudenten.

Fordi studiene i matvitenskap på NMBU gir henne en bred kompetanse, tror hun karrieren kan ta flere retninger. (OBS - studieprogrammet har byttet navn til Mat, teknologi og helse.)

– Det å få jobbe i en bedrift der jeg kan ha ansvaret for kvaliteten på produktene, hadde vært veldig spennende, sier hun. 

Preppes for arbeidslivet

Da hun gikk inn dørene på campus i Ås første gang, var hun ikke klar over hvor mye av studiene som innebærer praktisk arbeid. Det å få sette teorier og kunnskap ut i praksis, har hun satt stor pris på.

– Jeg opplever at vi blir godt rustet for arbeidslivet fordi vi får se hvordan ting faktisk fungerer i virkeligheten, fremfor å bare lese om det. 

Særlig å få jobbe med melk, synes hun har vært interessant. – Det er så mye man kan bruke melk til, og det er morsomt å se hva man kan få ut av råvaren, forteller hun. 

Mette har blitt en ordentlig lab-entusiast.
Mette har blitt en ordentlig lab-entusiast. Foto: NMBU

Liker seg på laben

Selv om Mette har hatt glede av å jobbe med å lage konkrete produkter, er det ikke nødvendigvis i meieriet hun helst vil jobbe når hun skal ut i arbeidslivet. Hun har nemlig blitt en ordentlig lab-entusiast. 

– Det er veldig gøy å være med på å lage de produktene, men jeg synes det er enda morsommere å sitte på lab og så dem ut. Så kommer du tilbake neste dag, og så har du plutselig masse fine forskjellige farger med dotter i en agarskål. Jeg blir glad av det, ler hun. 

Å forske på bakterier for å forstå dem, er noe av det Mette synes er aller morsomst med studiene i matvitenskap.
Å forske på bakterier for å forstå dem, er noe av det Mette synes er aller morsomst med studiene i matvitenskap. Foto: NMBU

Fremtidsrettede studier 

Mye av kunnskapen studentene på matvitenskap-studiet får, drar veksel på lange tradisjoner fra norsk matkultur. Men studiet er svært fremtidsrettet, forteller Mette. 

– Det jeg liker godt med NMBU er at man får større forståelse for det man holder på med. De har veldig fremtidsrettede og målrettede mastere som kan bidra til at vi kan utgjøre en forskjell i fremtiden

Hennes egen masteroppgave tar for seg en svært viktig problemstilling knyttet til å sikre god og trygg mat i fremtiden. 

– Jeg skriver master om antibiotikaresistens i miljøet, koblet opp mot matvarekjeden. Bakterier er smarte, så det er ingen tvil om at antibiotikaresistens er et voksende problem. Så det å jobbe med bakterier, hva som påvirker et produkt, og hvordan man kan gjøre det bedre, er noe jeg interesserer meg veldig for og vil jeg jobbe med i fremtiden. 

Antibiotikaresistens er et voksende problem. Mette har valgt å skrive masteroppgaven sin om dette.
Antibiotikaresistens er et voksende problem. Mette har valgt å skrive masteroppgaven sin om dette. Foto: NMBU

Målet er trygg mat til alle

Mette Lea er vokst opp på gård, og har med seg en dyp respekt for at trygg matproduksjon bokstavelig talt er livsviktig. Hun har allerede store planer for hva hun ønsker å utrette i sin fremtidige karriere: 

– Det hadde vært veldig spennende å jobbe i Mattilsynet for å forbedre rutiner, sånn at hele verden får trygg og god mat. Og ikke minst – nok mat. Verdens befolkning fortsetter å øke, og vi blir stadig utsatt for ulike kriser som påvirker hverandre og matsikkerheten. Både konflikt, klima- og miljøkriser samt økonomi- og helsekriser har en innvirkning på matsikkerheten i verden. Økt antibiotikaresistens hos bakterier for eksempel, er jo en av de største truslene mot matsikkerhet og global helse, så det å få jobbe med å forbedre rutiner og få økt kompetanse rundt akkurat dette temaet er noe jeg interesserer meg veldig for.

Studenter i matvitenskap tester ulike typer softis.

studieprogram:

Bachelor i Mat, teknologi og helse

  • Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
  • De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
  • Søknadsfrist er 15. april via Samordna Opptak
  • Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)
LES MER

Student Mattias Flakkenberg

studieprogram:

Master i Mat, teknologi og helse

  • Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
  • Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
  • Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
  • Søknadsfrist er 15. april
  • Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende
LES MER

Har du spørsmål om dette studieprogrammet?

Kontakt studieveilder:

Bildet viser Simon Gustafson Bruerberg 
Rådgiver
 Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, NMBU

Simon Gustafson Bruerberg
Seniorrådgiver
Tlf. 67232471
Send e-post

Bildet viser Ellen Skuterud
 Senioringeniør
 Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap , NMBU

Ellen Skuterud

Senioringeniør

Publisert - Oppdatert