Verdens første vaksine for honningbier er godkjent

Av Cathrine Glosli

Honningbier
HonningbierFoto: Shutterstock

NMBUs forskning har lagt grunnlaget for en viktig vaksine som hindrer biedød.

Det amerikanske landbruksdepartementet har nettopp godkjent en vaksine mot bakterien Paenibacillus larvae. Bakterien sprer seg raskt, er svært skadelig, og er stort sett alltid dødelig for bienes larver. 

Store deler av grunnarbeidet bak vaksinen er gjort ved NMBU gjennom mer enn 10 år. Selskapet som har fått godkjennelsen heter Dalan Animal Health. Flere av forskerne bak selskapet og vaksinepatenten har jobbet på NMBU-ledete prosjekter i forkant. Prosjektleder og primus motor for NMBUs forskning på biehelse er forsker Gro Amdam. Hun har studert bier i snart 25 år.

– Bier har ikke det samme immunforsvaret som oss pattedyr, forklarer Amdam.

– Det er derfor avgjørende utvikle verktøy som kan forbedre bienes evne til å motstå sykdommer.

Dødelig bakterie

Paenibacillus larvae-bakterien forårsaker ondartet biepest, også kjent som yngelråte, hvilket er en av de mest alvorlige sykdommene en bikube kan pådra seg. Bakterien formerer seg i bienes larver er svært smittsom. Fordi sporene kan overleve i opptil 40 år blir infiserte kuber brent.

Hittil har antiotikabruk vært det viktigste middelet mot denne typen bakterier i land som ikke anbefaler kubebrenning, deriblant USA.

– Vi ønsker å redusere bruken av antibiotika i landbruket. Ikke bare for biene, men også for andre husdyr, og for oss mennesker som er forbrukere av produktene fra land og hav, sier Amdam.

Publisert - Oppdatert

Del på