Bioteknologi - bachelor

I bioteknologistudiet lærer du hvordan gener, proteiner og karbohydrater virker sammen i levende organismer. Bioteknologi er viktig i all moderne biologisk forskning, og avgjørende for å forstå medisin, helse, mat og miljø.

Varighet: 3 år heltid
Start: Høst 2019

Benjamin A. Ward
Hva blir jeg?
Bioteknologer kan arbeide innen medisinsk forskning, miljø, matproduksjon, undervisning eller kjemisk industri. Du kan ta masterstudier i bioteknologi eller bioinformatikk. Med relevante fagvalg kan du ta masterstudier i matvitenskap eller kjemi.
Hva lærer jeg?

I løpet av studiet lærer du om genetikk, biokjemi, mikrobiologi og molekylærbiologi, der mye av undervisningen skjer på lab. Du utforsker spørsmål som: Hvordan påvirkes organismer av ulike miljøer? Hva skjer i cella? Hvorfor gir noen stoffer sykdom? Vi kan bruke bioteknologi til å utvikle nye produkter og organismer: Mikroorganismer kan lage ulike næringsmidler, antibiotika, insulin og vaksiner. Planter kan gjøres mer hardføre, fisk kan utnytte fôr bedre, og avfall kan bli bioetanol.

Kort om studiet

Studiet har tre retninger. Første studieår er tilnærmet identisk for alle, med innføring i bioteknologi og kjemi, cellebiologi, genetikk, generell kjemi, fysikk, matematikk, og examen philosophicum. I andre og tredje studieår tar du mikrobiologi, statistikk og organisk kjemi samt påbygningsemner i biokjemi, molekylærbiologi og bioinformatikk.

Retning molekylærbiologi gir spesialisering i genetikk, biokjemi, molekylærbiologi og mikrobiologi.

Retning biokjemi har fysikalsk og utvidet organisk kjemi i tillegg til molekylærbiologifagene.

Retning bioinformatikk gir spesialisering i programmering, statistikk og matematikk.

Noen kandidater går direkte ut i jobb, men de fleste fortsetter med masterstudier.

Mastergraden gjør deg mer selvstendig, og gir større valgfrihet i valg av jobb enn en bachelorgrad alene.

Utvekslingsmuligheter

NMBUs side om utvekslingsmuligheter finner du spennende utvekslingsmuligheter og svar på spørsmålene

• Hvorfor dra på utveksling?
  • Hvor og når kan jeg reise?
  • Hvordan kommer jeg meg på utveksling?
Eksempelplaner
VedleggStørrelse