Sølve Valheim Stiauren

Av Cathrine Strømø

Sølve Valheim Stiauren
Sølve Valheim StiaurenFoto: privat

Hvor jobber du nå?

Jeg jobber i Norsk Landbruksrådgiving Øst med kontorsted på Brandval prestegård. Mitt kontor representerer det som tidligere het Solør-Odal forsøksring. 

Hva gjør du i din jobb?

I vekstsesongen har jeg ansvar for stell og registreringer i forsøksfelt. I sommer har jeg blant annet kjørt traktor, vært med på markdager, tatt plantevernsertifikat, vært på gårdsbesøk, og fått utvidet førerkortet til klasse BE. På vinteren går mye av tiden til å holde seg faglig oppdatert, kursing, gjødslingsplanlegging, og planlegging av neste vekstsesong. Arbeidsdagen er variert og spennende!

Hvilken utdanning tok du?

Jeg tok en bachelorgrad i plantevitenskap ved NMBU.

Hvor relevant var utdannelsen hos oss?

Utdannelsen er relevant for jobben. Forsøkstekniker stillingen er veldig praktisk, og det er utfordrende å komme fra et teoretisk studie inn i en sånn type jobb, men jeg ser at arbeidserfaringen komplementerer studiet godt.

Hvorfor valgte du å studere ved NMBU?

Etter noen år i anleggsbransjen fant jeg ut at jeg ville ha nye utfordringer og søkte meg inn på plantevitenskap. Det var vel egentlig litt tilfeldig, men jeg trives veldig godt med valget mitt i dag.

Hvilke råd har du til kommende studenter?

Planlegg hvilke fag du kunne tenke deg å ta og snakk med studieveileder. Følg med i timen, ta notater, og begynn gjerne med oppgaven noen dager før fristen går ut. Hvis du vil jobbe i Norsk Landbruksrådgiving er det en fordel å ha førerkort til bil. Ikke vær for kresen til din første jobb etter endt studie. Jeg begynte i et vikariat og ble fast ansatt før vikariatet gikk ut. Kom deg ut og få relevant arbeidserfaring! 

Dine erfaringer med NMBU?

Jeg trivdes godt som student på NMBU. Det første året var ganske utfordrende etter flere år utenfor skolebenken. Jeg brukte mye tid på å forstå tunge akademiske tekster på engelsk, men jeg fikk igjen mye for den ekstra innsatsen jeg ga tidlig i studiet. 

  • Sølve Valheim Stiauren
  • Yrkestittel:  Forsøkstekniker
  • Utdannelse: Bachelor i Plantevitenskap

Publisert - Oppdatert

Del på