Anna Maria Hatland og Saheed Opeyemi Adebunmi er nyansatte doktorgradsstipendiater i earthresQue. De skal begge jobbe med deponier, Anna Maria med sigevann og Saheed med kartlegging og karakterisering.
Anna Maria Hatland
Anna Maria Hatland er utdannet sivilingeniør i energi, klima og miljø, med spesialisering innen karbonlagring. Etter fullførte studier i 2015, har hun jobbet med ytre miljø og deponier innen smelteverksbransjen, renovasjonsbransjen og offentlig forvaltning.
I sin doktorgrad skal Anna Maria vurdere effekter på miljøet av ulike komponenter i sigevann fra deponier. I tillegg skal hun se nærmere på ulike typer renseteknologi for sigevann.
– Jeg ser fram til å lære mer om toksikologiske effekter på miljøet og rensemetoder for å hindre utslipp. Det er en veldig meningsfylt jobb å ha, forteller Anna Maria.
– Det er fint å ha et bredt kunnskapsnettverk rundt seg, og her er earthresQue helt perfekt. SFI earthresQue utvikler løsninger, teknologier, verdikjeder og rammevilkår for en bærekraftig behandling av avfall på tvers av industri, offentlig forvaltning og utdanningsinstitusjoner.
– Jeg har blitt veldig godt tatt imot, og jeg gleder meg til det videre arbeidet.
Saheed Opeyemi Adebunmi
Saheed Opeyemi Adebunmi har en bachelorgrad i geologi og en mastergrad i anvendt geofysikk fra Obafemi Awolowo University i Nigeria. I tillegg har han en mastergrad i geovitenskap fra Universitetet i Bergen fra 2023. Saheed har jobbet som geotekniker og geofysiker de siste 12 årene.
– Min doktorgrad har som mål å gi informasjon om omfanget, dybden og strukturen til gamle norske deponier, deponiets tildekning og dyp berggrunn, samt produksjon og transport av sigevann innenfor deponiet, forteller Saheed.
Saheed skal jobbe med karakterisering av tildekkede deponier ved hjelp av geofysiske metoder. Fra 2009 ble det forbudt å deponere biologisk nedbrytbart materiale, men før den tid var det vanlig å tildekke deponert avfall med jordmasser. I ettertid er det ofte usikkerhet rundt avgrensningen av dette avfallet. Geofysiske metoder er en indirekte måte å kartlegge grunnforholdene, og reduserer behovet for kostbare borundersøkelser.
– Jeg håper at doktorgradsarbeidet mitt vil forbedre den eksisterende kunnskapen om hvordan vi kan bruke geofysiske metoder til å kartlegge og overvåke deponier på en måte som gjør at vi bedre kan forutsi de biogeokjemiske aktivitetene som foregår i deponiet, for å oppnå det langsiktige målet om å bevare miljøet vårt.
earthresQue er et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) finansiert av Norges forskningsråd og partnere (2020-2028). Senteret vil utvikle teknologier og systemer for bærekraftig håndtering og behandling av avfall og overskuddsmasser.