Ny rapport ser på PFAS-konsentrasjoner i jord som ikke er forventet å være direkte påvirket av lokale kilder til PFAS-forurensning.
PFAS (per- og polyfluoralkylerte stoffer) er en stor gruppe menneskeskapte kjemikalier som er spredt globalt og som er skadelige både for miljø og helse.
I Norge finnes det flere områder med betydelig PFAS-forurensning, blant annet i områder der det har vært brannøvelser med PFAS-holdig brannskum eller områder der det har vært PFAS-utslipp fra industri.
I dag er det kun PFAS-forbindelsen, perfluoroktylsulfonat (PFOS), som det i Norge eksisterer grenseverdi for i jord. Gjeldende normverdi (grenseverdien som definerer når jord er forurenset) for PFOS er på 100 µg/kg tørrstoff (T.S.).
Miljødirektoratet har i en høring imdidlertid foreslått å senke normverdien til 2 µg/kg T.S.
Det har i innspill til høringen blitt påpekt at det er en usikkerhet forbundet med konsentrasjoner av PFOS i jord utenfor områder med betydelig forurensning, dvs. konsentrasjoner av PFOS i jord som følger av PFAS-forurensning fra diffuse kilder og global spredning, og hvordan den foreslåtte normverdien på 2 µg/kg T.S. er i slike områder.
I denne rapporten er eksisterende data på PFAS-konsentrasjoner i jord som ikke er forventet å være direkte påvirket av lokale kilder til PFAS-forurensning samlet inn fra earthresQue-brukerpartnere. Det ble gjort med mål om å styrke kunnskapsgrunnlaget til diskusjonen rundt den diffuse PFAS-forurensningen, og for å danne et kunnskapsgrunnlag for framtidige vurderinger. I tillegg ble et litteratursøk gjennomført for å hente inn flere relevante data.
Basert på datagrunnlaget i denne rapporten er mediankonsentrasjonen av PFOS (i jord som ikke er forventet å være direkte påvirket av lokale kilder til PFAS-forurensning) i Norge i området 0,1-0,3 µg/kg T.S.
Imidlertid har enkelte jordprøver et betydelig høyere innhold, som overskrider den foreslåtte normverdien på 2 µg/kg T.S.
Rapporten er utarbeidet av Håkon Austad Langberg, senioringeniør i NGI og temaleder på PFAS i earthresQue Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI).

Håkon Austad Langberg
NGI, earthresQue SFI