Forskning på fór hedret på frimerke 

Av Sigrid Klæboe Jacobsen

Administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit, frimerkedirektør Halvor Fasting, frimerkemotivet, leder av foods of Norway, Margareth Øverland og rektor Siri Fjellheim.

Forskere fra Foods of Norway ved NMBU har klart å omdanne norske grantrær til dyrefór. Dette gjennombruddet er blitt foreviget gjennom et flott motiv på et frimerke, som ble høytidelig avduket på NMBUs hovedbibliotek den 28. september.  

Det er Posten og Forskningsrådet som gjennom sin frimerkeserie viser frem viktige norske oppfinnelser på forskning, innovasjon og utvikling. NMBU er en av to forskningsinstitusjoner som hedres på denne måten i år.  

Bioteknologisk gjennombrudd 

Det er like viktig å tenke på hva dyrene spiser, som hva vi spiser. En stor del av klimafotavtrykket kommer fra fórproduksjonen,

sa professor Margareth Øverland under lanseringen. Øverland leder forskningssenteret Foods of Norway 

Myndighetene har som mål at alt fôr til husdyr og fisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2030 og helst produsert fra lokale råvarer. Norge er blant verdens største produsenter av oppdrettsfisk og fiskefôret kommer i stor grad fra importert soya.  

Her er frimerkemotivet. På frimerket er det også en QR- kode som leder til forskningsrådet sine sider hvor en kan lese mer om prosjektene som har fått tildelt frimerker.
Her er frimerkemotivet. På frimerket er det også en QR- kode som leder til forskningsrådet sine sider hvor en kan lese mer om prosjektene som har fått tildelt frimerker.

Forskerne ved Foods of Norway har tatt utgangspunkt i norske fornybare naturressurser, og utviklet en unik enzymteknolgi for å omforme cellulosen i trær til sukker, som brukes til å fermentere gjær. Gjæret er en god proteinkilde som kan brukes i dyrefôr. Dette er et bioteknologisk gjennombrudd som kan bidra til store klimakutt. 

Det nye fôret har også gode effekter på helse. Laks fôret med tangekstrakter og gjær er mer robuste ved overføring til sjøvann, og grisunger tåler bedre overgangen fra amming til fast føde. Forskningen bygger på tung kompetanse ved NMBU innen ernæring og helse. 

Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet uttrykte at forskningen fra Foods of Norway er i verdensklasse, og at å komme på et frimerke er et uttrykk for at man har oppnådd noe som er av nasjonal betydning.  

Å få æren av å komme på et frimerke er et uttrykk for at man har oppnådd noe som er av nasjonal betydning!

Skrev Sundli Tveit på sin facebookside etter arrangementet.  

Margareth Øverland og Mari Sundli Tveit jubler, begge fornøyde med frimerkemotivet
Både Margareth Øverland og Mari Sundli Tveit var tydelig fornøyde med frimerkemotivet

Storskala produksjon 

Foods of Norway har oppnådd en stor milepæl når de i samarbeid med industripartnere har klart å gjennomføre storskala produksjon av gjæret. Forskningssenteret involverer tre fakulteter og har et stort nettverk som inkluderer partnere fra industrien og akademia i inn- og utland.  

Spisset bioteknologisk grunnforskning på blant annet enzymer gjennom mange år koblet med biovitenskapelig og veterinærfaglig forskning ligger til grunn for Foods of Norway. Derfor er denne utgivelsen også en honnør til nettopp samarbeid, utholdenhet og nysgjerrighet,

sa rektor Siri Fjellheim under lanseringen.   
Rektor Siri Fjellheim snakker fra en talestol på biblioteket.
Rektor Siri Fjellheim var også fornøyd med motiv og lanseringen- og beskrev seg selv som en stolt rektor.

Til stede var også Halvor Fasting, frimerkedirektør i Posten.  
 
Lanseringen er en del av frimerkeserien Forskning, innovasjon og teknologi.  Les mer på forskningsrådets egne sider her. (tilgjengelig fra 6. oktober).

Publisert - Oppdatert

Del på