Dypdykk i gamle avfallsdeponier

Av Siri Skogsrud Funnemark

Kjørbekk

De siste ukene har vi ved hjelp av et boreteam fra Sweco, boret 20 meter ned i de to gamle deponiene på Kjørbekk i Skien for å få oversikt over grunn og innhold.

Sikre mot flom

I Skien ligger de to gamle deponiene Kjørbekk 1 og Kjørbekk 2, som ble avsluttet i henholdsvis 1976 og 1993. Oppå det eldste deponiet, Kjørbekk 1, er det i dag næringsareal, mens Kjørbekk 2 har landbruk og hestebane.

– Kjørbekken rant gjennom dette området og ble lagt i rør, i en kulvert, da det ble etablert deponier her. Skien kommune ønsker å løfte den nedlagte bekken opp på terrenget, forteller Tonje Brommeland, overingeniør og prosjektleder i Skien kommune.

Tonje Brommeland

– Tiltaket skal sikre mot flom fra overvann og langvarig styrtregn. Kulverten bekken renner gjennom i dag er underdimensjonert og i dårlig stand med tanke på fremtidige forventninger om økt avrenning som følge av klimaendringer.

Før kommunen kan tilbakeføre bekken, trenger de mer informasjon om deponiene den renner gjennom. 

earthresQue har tidligere undersøkt deponienes utbredelse vertikalt og horisontalt med geofysiske undersøkelser fra utstyr plassert på overflaten. 

Med riggen til Sweco ble det boret ned i gamle deponimasser og tatt ut prøver av jord og avfall for nærmere analyse. Plast, metall, glass, porselen, flis og tekstiler og en del ubestemmelig jordmasser var noe av det som fulgte med boret opp fra dypet. 

Nå er det satt ned nye miljøbrønner og poretrykksmålere som skal brukes til overvåking av grunnvannets innhold og strømningsretning.   

  • Boring på Kjørbekk: fra venstre Trond Mæhlum (NIBIO, og temaleder på deponi i earthresQue), Sara Fristad Mathisen Steigedal (NMBU og earthresQue), Saheed Opeyemi Adebunmi (stipendiat, NMBU og earthresQue), og Ingrid Stenquist Johnsen (miljørådgiver, SWECO).

Komplekst område

Sara Fristad Mathisen Steigedal er masterstudent i Miljøvitenskap ved NMBU og har vært involvert i prosjektet siden høsten 2022. Hun forteller at Kjørbekk er et komplekst område med tanke på geologi, men også fordi området i dag består av næringsvirksomhet og annen arealbruk.

Kvartærgeologien i området består av store avsetninger av sand og grus fra siste istid som grenser til havavsetninger av leire. Den opprinnelige bekkedalen ligger mellom disse avsetningene. Løsmassene vil avgjøre hvor forurenset sigevann tar veien og om det renses i grunnen på vei til elva.

Sara

– Det er et område som representerer en utfordring mange steder i Norge har: Hvordan kan vi undersøke utbredelsen av de gamle deponiene med moderne metoder uten å grave i deponiet, og hvordan hindre spredning av forurensning fra deponier som ikke ble driftet og avsluttet i henhold til dagens strenge krav.

Sara Fristad Mathisen Steigedal 



Les mer om Kjørbekk i NGI-rapporten: Fra deponi til landskap i et klimaperspektiv - vannhåndtering for å hindre spredning av gamle miljøsynder.

earthresQue er et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) finansiert av Norges forskningsråd og partnere. Senteret vil utvikle teknologier og systemer for bærekraftig håndtering og behandling av avfall og overskuddsmasser.

Publisert - Oppdatert

Del på