Etter fem engasjerende år på biologistudet ved NMBU, bruker Ylva nå dagene på muselaben og laboratoriet for å bidra i forskningen på koblingen mellom kosthold og kreft.
Ylva Marie Vik
Utdanning: Bachelor i biologi og master i dyrebiologi
Jobb: Doktorgradsstipendiat ved Veterinærhøgskolen, NMBU
Etter masterstudiet begynte Ylva på en doktorgrad ved Veterinærhøgskolen, NMBU. Hun forsker på sammenhengen mellom prosessert mat/kjøtt og tykktarmskreft hos mennesker. I forsøk med mus tester hun virkningen ulike dietter og mikrobiotasammensetninger har på tykktarmskreft.
Forsøket produserer mye data, men statistikk synes hun det er gøy å jobbe med.
─ Men det jeg liker aller best er disseksjonen av musetarmene, og det å se på svulstene i mikroskop, sier Ylva.
Hun jobber mye på muselaben med å opprettholde avl, holde styr på fôringsforsøket sitt og logistikken rundt dette.
─ Og så jobber jeg også en del på våtlab med qPCR og genuttrykksanalyser, og kommer til å jobbe mye med å analysere dataene mine fra fôringsforsøket mitt, sier Ylva.
Hun har alltid vært interessert i dyr, planter, kroppen og medisin.
─ Så jeg koste meg derfor masse på biologistudiet. Jeg trodde først jeg ville jobbe med planter, men falt enda mer for dyrefysiologi, immunologi og ernæring da jeg begynte på masteren min.
I løpet av masterutdanningen jobbet hun med museforsøk, som hun syntes var kjempegøy og givende.
Og det var der interessen for tarmen tok form, og hun bestemte seg for å lære mer om den.

Det beste universitetet i Norge for å studere biologi
Ylva er oppvokst og har bodd i Ås hele livet. På videregående gikk hun på International Baccaleureate (IB), og der hadde hun en biologilærer som inspirerte henne til å fortsette med biologi. Da var jo veien kort til NMBU.
─ Det beste universitetet i Norge å studere biologi på, ifølge Ylva. Hvis du er litt samfunnsengasjert av deg og glad i natur, så er virkelig dette stedet for deg, og du vil møte mange likesinnede som er interessert i det samme som deg.
Og når du har begynt, så anbefaler Ylva at du skaffer deg et nettverk og kommer i kontakt med forelesere og medstudenter som er faglig interessert i det samme som deg. Og om du får et tilbud om å jobbe som hjelpelærer eller feltkurslærer, er dette gull verdt, ifølge Ylva.
─ For meg var faktisk det å få være hjelpelærer og feltkurslærer noe av det mest givende og læringsrike under hele studiet, og det kommer til å være noe av det jeg husker best.
Ylva elsker Ås, hvor livlig, men samtidig rolig det er, studentmiljøet og campus.
─ Også været da, legger hun til!
Noe av det desidert beste med NMBU er studentmiljøet
Det er alltid noe som skjer, jeg har inntrykk av at alle er velkomne, og at det er en plass for alle. Ylva føyer til at det også gjelder om du er litt mer eksentrisk enn folk flest.
Ifølge Ylva blir studentene både hørt og respektert, og NMBU-studenter har et veldig uformelt forhold til forelesere.
─ Det bidrar til et veldig godt miljø der det er lavterskel for å stille "dumme" spørsmål. Det er også små nok klasser til at alle kan få ordentlig kontakt med både forelesere og medstudenter, noe jeg virkelig har satt pris på.
Behovet for forskning på kreft går jo ikke over
Ylva mener at det alltid vil være behov for kunnskap om mat og kreft, fordi forskningen er langt unna å få en god forståelse for hvilke faktorer som spiller inn på kreftutvikling.
─ Dessuten tenker jeg at selv om KI sannsynligvis vil erstatte mye av vårt nåværende arbeid, så er den praktiske laberfaringen jeg har, samt evnen jeg har tilegnet meg for å organisere og håndtere logistikken rundt store forsøk, uerstattelig, sier Ylva.
Ylva har ikke helt klart for seg hva hun vil i fremtiden, men hun vil gjerne fortsette å forske på eller formidle kunnskap om ernæring og/eller kreft. Og hun ser for seg at det kan være en kortreist karrieremulighet i Oslo i fremtiden.
