Åttehundre og tjueåtte takk for svar på SITRAP spørreundersøkelse

Av Elin Børrud og Pavel Grabalov

Bilde av broderi
Foto: Pavel Grabalov, NMBU

I mars 2025 lanserte SITRAP Nasjonal kartlegging av kompetanse og læring i planleggingsfeltet. Vi har fått en enorm respons fra bransjen. I løpet av de to månedene spørreundersøkelsen var åpen, fikk vi inn hele 828 svar. Mange takk til dere alle.

Dette var en nasjonal kartlegging og vi kan konstatere at vi har nådd ut til hele landet, og fått svar fra hele spekteret av fagfolk. Svarene vil nå bli analysert, og diskutert med noen av dere som svarte positivt til å bidra mer. Inntil vi kan si noe mer, vil vi kun oppsummere bildet av respondentene. Hvem var det som svarte?

Fordi det ikke finnes noen eksakt oversikt over hvor mange som potensielt kunne svare, kan vi ikke si hvor stor prosent vi har nådd ut til. Undersøkelsen er likevel representativ på andre måter. Vi har respondenter fra alle fylkene. Generelt samsvarer fordeling av respondenter på fylker med befolkningstall og sysselsetting. At det er vesentlig flere som arbeider i Oslo enn i Akershus (som har omtrent samme folketall) viser bare at mye både privat og statlig virksomhet er lokalisert i Oslo.

Bilde av "I hvilket fylke arbeider respondentene?"
I hvilket fylke arbeider respondentene?

De fleste (88,3 %) har mastergrad eller tilsvarende, og de har hovedsakelig studert i Norge (92,7 %). Vi har også truffet bredt med hensyn til erfaring. Vi har fått svar fra både helt nyutdanna og de som er i slutten av sin yrkeskarriere.

Flest svar fra våre egne

Siden vi hadde god tilgang til tidligere studenter ved NMBU og kunne invitere dem direkte, er andelen herfra høy. NMBU har også flere relevante studieprogrammer og uteksaminerer årlig langt flere enn de andre lærestedene. Svarene viser likevel at det er veldig mange utdanningsteder som «leverer» kompetanse til dette feltet. Vi har fått svar fra folk som har studert ved de fleste norske universiteter og høyskoler, med eller uten planfaglige studieretninger.

Diagram over hvilke utdanningsinstitusjoner i Norge studerte respondentene ved?
Hvilke utdanningsinstitusjoner i Norge studerte respondentene ved?

Tverrfaglig felt

Vi visste at dette er et tverrfaglig felt. På spørsmål om hvilket fagområde informantene vil plassere sin utdanning, fikk vi dokumentert dette. Bildet fremviser mangfoldighet, men med arealplanlegging (inkludert by- og regionplanlegging og fysisk planlegging), arkitektur, landskapsarkitektur som dominerende fagområder.

Diagram over: plassering av respondentenes utdanning innenfor ulike fagområder.
Plassering av respondentenes utdanning innenfor ulike fagområder.

Størst respons fra kommuneansatte

Ikke uventet var det mange kommunalt ansatte som følte seg kallet til å svare. Disse jobber både i plan- og byggavdelinger og i enheter som for eksempelvis, klima og miljø, kultur, og vann og avløp. Etter dette er ansatte i tverrfaglige konsulentselskaper, arkitektkontorer og nasjonale og regionale myndigheter, godt representert.

Diagram over: Respondentenes plassering i type virksomhet.
Respondentenes plassering i type virksomhet.

Praktikere i planleggingsfeltet har variert arbeidserfaring

Svarene bekrefter også en annen antakelse vi hadde. Aktørene i planleggingsfeltet er en mobil gruppe. Mange har variert arbeidserfaring og fra både privat virksomhet og fra ulike offentlige sektorer. Bare 6,4 % av respondentene har kun vært ansatt ett sted. En annen antakelse vi ønsker å se nærmere på er at størrelsen på det planfaglige miljøet på arbeidsstedet påvirker variasjonen av arbeidsoppgaver og kompetanseutviklingen. Vi fikk svar fra store planfaglige miljøer (21,1 % av respondentene har mer enn 50 kolleger som jobber med planoppgaver) og de helt små (36,1 % har fem eller færre kollegaer i plan).

Resultatet av undersøkelsen vil bli publisert på SITRAP årskonferanse

Nå skal vi gå nærmere inn i dataene og ikke minst inn på mange fyldige og svært interessante fritekst-svar. Status og fremdrift vil bli presentert på vår nettside i løpet av høsten og debattert på SITRAP sin årskonferanse Erfare – Lære – Løfte som finner sted på NMBU, campus Ås, den 24. oktober 2025. Endelig rapport skal fremlegges senest ved årsskiftet 2025–2026.

Tusen takk til dere som hjalp til å distribuere og promotere spørreundersøkelsen:

  • SITRAP referansegrupper
  • Rådgivere i plan ved fylkeskommuner
  • Studieadministrasjon ved Fakultetet for landskap og samfunn (NMBU)
  • NMBU Alumni ved kommunikasjonsavdelingen
  • Tidsskriftet Arkitektur
  • Senter for etter ­ og videreutdanning ved NMBU
  • Fagforeninger: Samfunnsutviklerne (Tekna) og AFAG
  • Interesseorganisasjoner: Norsk bolig- og byplanforening, Norsk eiendom, Norske arkitekters landsforbund og Norske landskapsarkitekters forening
  • KS
  • Medlemmer av Forum for utdanning i samfunnsplanlegging

Publisert - Oppdatert

Del på