Universitetsskoleprosjektet

Gjennom universitetsskoleprosjektet jobber NMBU og Akershus fylkeskommune for kvalitet i realfagsundervisningen i hele utdanningsløpet fra skole til universitet.
Universitetsskoleprosjektet er et satsingsområde på forskning og skoleutvikling knyttet til bærekraft.
Universitetsskoleordningen er et gjensidig forpliktende samarbeid mellom de aktuelle skolene og lærerutdanningen ved NMBU. Gjennom prosjektet etablerer vi et tettere samarbeid med vekt på forskning og utvikling av lærerutdanning og undervisning i skolene innen utdanning for bærekraftig utvikling.
Partnerskapets perioder
Periode 1. Avtale om samarbeid mellom universitetet og fire videregående skoler – Frogn, Hvam, Ski og Ås ble inngått høsten 2017.
Forskningsprosjektet UBU i praksis var tilknyttet Universitetsskoleprosjektet frem til 2021. Målet med UBU i praksis var at skoler og lærerutdanning sammen skulle utvikle en praksis som fremmer utdanning for bærekraftig utvikling. 2 phd-stipendiater og 1 offentlig sektor phd-kandidat fullfører sine arbeider høst 2024 og vår 2025.
Grønne dager, innovasjonscamp, tildeling av klimapris og besøk til Globala Gymnasiet i Stockholm er noen av aktivitetene Universitetsskoleprosjektet har gjennomført siden oppstarten i 2017. I underveisvurderingen kan du lese mer om disse og andre aktiviteter. Vurderingen tar for seg samarbeidet mellom forskere fra NMBU og universitetsskolene, om fylkeskommunens oppfølging av prosjektet, om doktorgradsstipendiaters arbeid, tverrfaglig undervisning for bærekraftig utvikling, miljøfyrtårnsertifisering og andre bærekraftsinitiativ som er gjort ved skolene. Du kan lese hele underveisvurderingen her: Underveisvurdering Universitetsskoleprosjektet høsten 2020.
Skoleåret 2021-22 deltok tre lærere fra hver av universitetsskolene i et kompetansehevingstiltak gjennom en dekomp-satsing på helskoletilnærming (Whole School Approach) for utdanning i bærekraftig utvikling (UBU). Høsten 2024 kom boken Whole School Approaches to Sustainability ut, som et resultat av partnerskapet.
Det ble skrevet et vedlegg til underveisvurderingen som oppsummerer aktiviteter som foregikk fra 2020-2022.
Periode 2. Samarbeidet ble forlenget med tre nye år høsten 2022. I denne perioden var fokuset å etablere nye FoU-prosjekter tilpasset hver av universitetsskolene. De fire prosjektene er knyttet til hvert sitt forskerteam på Institutt for lærerutdanning og utdanningsvitenskap og omhandler internasjonalisering, utvikling av ny struktur for lektorprogrammets praksis og tiltak for å styrke elevene i praktisk matematikk, teoretisk matematikk og fysikk.
I tillegg utvikles det i samarbeid med fakultet for realfag og teknologi, en ordning for faglige elevbesøk tilpasset vg2- og vg3-elever, der skolene får oppleve faglig spisskompetanse og avansert teknologisk utstyr, og NMBU potensiell studentrekruttering. Seminarrekken "I forskningsfronten" blir endel av Universitetsskolesamarbeidet og en rekke webinarer utvikles og tilgjengeliggjøres som videoer. Et nettverk for veiledning av nyutdannede, nytilsatte lærere opprettes også. Våren 2025 ble det skrevet en sluttrapport for periode 2, du kan lese sluttrapporten her.
Periode 3. Fra høsten 2025 undertegnes det en ny femårig avtale for universitetsskolesamarbeid mellom NMBU og Akershus fylkeskommune. Nytt for denne perioden er at prosjektet vil utvides til å omfatte alle skolene i Follo. Satsingsområdene for periode 2 vil videreføres. På sikt planlegges det for å utvikle nye FoU-arbeider og å bygge opp en forskningsbasert ressursplattform for UBU av webinarer, forskningsbaserte verktøy, metoder og undervisningsopplegg.
Medvirkende
NMBU
Frogn vgs
Hvam vgs
Ski vgs
Ås vgs
Akershus fylkeskommune
Nasjonalt nettverk for lærerutdannings-/universitetsskolepartnerskap
Oppslag/Nyheter
Om partnerskapssamarbeidet