Løkskall
LøkskallFoto: Grofondet

Hovedmålet med prosjektet er å øke markedsandelen for norskprodusert løk ved å eliminere svinn av sidestrømmer gjennom produktutvikling og ved å øke holdbarheten på skrellet løk.

01 okt. 2022 - 30 sep. 2026

Holm Gård i form av egeninnsats, Grofondet, NGF-Fond og NFR (FFL/JA)

Om prosjektet

Det er Holm Gård som eier prosjektet. De produserer løk i Lågendalen i Larvik kommune og selger mesteparten som skrellet løk. På grunn av skrellingen utgjør skallet i sidestrømmen 20-30 prosent.
Holm tok initiativet til VegiFuture og kontaktet NMBU da han mente det burde være mulig å utnytte denne sidestrømmen fra produksjonen av skrelt løk til nye produkter, men trengte hjelp for en slik produktutvikling.

Økt holdbarhet

I tillegg til å utnytte sidestrømmen fra løk-produksjonen er ønsket å bedre holdbarheten på de skrelte produktene. Det skal gjøres ved å undersøke ulike behandlinger før og etter pakking.

Mindre svinn hos forbruker og i produksjon

Fordi løkproduktene er helt klare til bruk, blir det minimalt svinn hos kundene. Når Holm Gård får på plass en løsning for å utnytte sidestrømmene fra produksjonen av skrelt løk, vil det totale svinnet bli langt lavere.
Samtidig er målet å utvikle et spekter av helt nye produkter. For å lykkes med dette er en viktig del av VegiFuture-prosjektet å utvikle ny teknologi.

Økt lønnsomhet – bedre for miljøet

Bedre utnyttelse av sidestrømmene gir en vinn-vinn-situasjon, for både miljø og økonomi. Bonden bedrer sin lønnsomhet ved å kunne tilby flere nye produkter fra sidestrømmene, og løkskallet og ukurant løk går fra å være avfall til å bli verdifulle produkter.

Deltakere

NMBU deltakere i prosjektet

Eksterne deltakere

  • Nofima
    • Universitet i Århus, Danmark
    • Professor emeritus fra Universitet i Tennessee, USA.
    • Buljonggruppen
    • LOG
    • Norsk Gartnerforbund
      Gartnerhallen
    • Gislerød Consulting