Hveteåker med himmel i bakgrunnen
Foto: Anne Kjersti Uhlen

Utvikle klimarobuste dyrkingsstrategier for å produsere høsthvete som tilfredstiller behovene og kravene som markedet etterspør, og øke utnyttelsen av høsthvete som matkorn.

01 apr. 2021 - 21 des. 2025

FFL/JA og industripartnere

Om prosjektet

  • Dette prosjektet er ledet av Annbjørg Øverli Kristoffersen ved NOFIMA
  • ProHøst skal undersøke agronomiske utfordringer knyttet til etablering og overvintring av høsthvete, og bidra til å redusere de store svingningene i høsthveteareal mellom år. I tillegg vil ProHøst imøtekomme bransjens behov for høsthvete med bedre kvalitet. Sorter fra Europa og USA med bedre proteinkvalitet enn dagens norske markedssorter skal testes i forsøk med sensor‐basert gjødsling tilpasset vekstforholdene og sortenes avlingspotensial og undersøkes for bakekvalitet hos Nofima og Norgesmøllene. Sortenes dyrkingsegenskaper vil også bli undersøkt i hvorvidt de egner seg for dyrking under norske forhold.
  • ProHøst skal gjennomføre forsøk med redusert jordarbeiding og en ny metode i Norge, kalt strip‐till. Med strip‐till blir jorda i såraden godt bearbeidet, mens jorda mellom hver sårad forblir uforstyrret. Det kan gi bedre etablering av kornet, samtidig som halmen forblir på jordet og reduserer risikoen for erosjon.
  • I tillegg vil det bli undersøkt hvordan såtidspunkt og gjødsling påvirker plantestørrelse ved innvintring, risikoen for snømuggangrep gjennom vinteren, plantenes herding og oppbygging av frosttoleranse om høsten, og graden av avherding utover vinteren. Sammen vil de ulike undersøkelsene danne grunnlag for dyrkingsveiledninger for en bedre og mer robust etablering og dyrking av høsthvete under utfordrende klimatiske værforhold.
  • Bakgrunn

    Høsthvete har et større avlingspotensiale enn vårhvete, og høstsåing gjør det mulig å flytte noe av arbeidsbelastningen fra vår til høst. Dette gjør høsthvete til en interessant vekst for bønder i områder der klimaet tillater høsthvetedyrking. Høyere avlinger per arealenhet er også viktig for beredskap og matvaresikkerhet i Norge.

    Med prognoser om et varmere klima i fremtiden, kan man forvente at omfanget av høsthvetedyrking vil være økende i årene fremover. Størrelsen på høsthvetearealet påvirkes av værforholdene om høsten og varierer derfor mye mellom år. Dette skaper store utfordringer for bransjen. På grunn av utfordringer knyttet til kornkvalitet, og da spesielt et lavere proteininnhold og svakere glutenkvalitet enn hva bransjen trenger, ønsker industrien per i dag at norsk høsthvete ikke utgjør mer enn 25 % av total mengde mathvete. Hvis kornkvaliteten forbedres for sortene som tilbys det norske markedet, vil denne andelen kunne økes.

  • Mål

    Utvikle klimarobuste dyrkingsstrategier for å produsere høsthvete som tilfredsstiller behovene og kravene som markedet etterspør.

    • Undersøke betydningen av ulike jordarbeidingsstrategier for planteetablering, vinteroverlevelse og avling
    • Undersøke effekten av høstgjødsling på planteutvikling, vinterherding, vinteroverlevelse og avling
    • Undersøke betydningen av høstgjødsling på utvikling av Microdochium spp. ‐ relaterte sykdommer og eventuelle konsekvenser for kornkvalitet - Øke utnyttelsen av høsthvete til matkorn ved bedre seleksjon av sorter og optimal, sensor‐basert gjødsling
    • Identifisere agronomiske og sosioøkonomiske faktorer som påvirker økonomien ved dyrking av høsthvete til mat eller fôr, for å øke beslutningsgrunnlaget knyttet til valg av strategier.

Deltakere

NMBU deltakere i prosjektet

Eksterne deltakere

Annbjørg Øverli Kristoffersen ─ prosjektleder

NIBIO
NMBU
Nofima
NLR
Norgesmøllene AS
Yara Norge
Felleskjøpet Agri SA
Strand Unikorn AS
Graminor AS
Norwegian AGRO Machinery AS
Fiskå Mølle Moss AS
University of Minnesota
SLU Sveriges Lantbruksuniversitet
Universität Hohenheim