
Bakgrunn
I forskningsprosjektet «NorENS» analyserer forskere fra NMBU og Cicero hvordan den europeiske energiomstillingen vil påvirke energisektoren i Norge mot 2050.
EUs politikk for å nå ambisiøse klimaambisjoner bidrar til en omfattende omstilling av det europeiske energisystemet. I denne omstillingen står kraftmarkedene sentralt. For det første skjer en rask utfasing av fossil kraftproduksjon til fordel for vind- og solkraft. Samtidig ventes det en økt bruk av elektrisitet for å redusere utslipp i andre sektorer som bygg, transport og industri. Disse endringene vil trolig akselerere mot 2030 og særlig 2050. Det norske energisystemet vil i økende grad påvirkes av utviklingen i resten av Europa, og for norske energiaktører er det viktig å vurdere hvordan man kan dra nytte av, bør ta hensyn til, og kan bidra til, den europeiske utviklingen.
Mål
Prosjektet konsentrerer seg særlig om to områder i energiomleggingen. Det første området er hvordan EU og medlemslandenes energi- og klimapolitikk påvirker kraftmarkedene i Europa mot 2050. Dette gjelder både kraftproduksjonkapasitet og -miks, men også økt elektrifisering og andre forhold som påvirker kraftforbruket. Det andre området er hvordan utnyttelse av ulike fleksibilitetsløsninger, som regulerbar vannkraft, nett, batterier, forbrukerfleksibilitet og hydrogen vil påvirke kraftpriser og kraftprisvariasjoner. Innen dette området legger NorENS vekt på å belyse den gjensidige konkurransen mellom ulike fleksibilitetsløsninger. Vår hypotese er at det er behov for mange typer fleksibilitet, men samtidig at disse ulike løsningene har ulike fordeler og ulemper som gjør de mer og mindre attraktive i ulike typer kraftsystem.
Til slutt vil kunnskapen om effektene av energi- og klimapolitikken og ulike fleksibilitetsløsninger brukes til å belyse hvordan Norges energisystem, og norske energiaktører vil påvirkes av den europeiske energiomleggingen mot 2050.
Forskere
Jon Gustav Kirkerud
Norges vassdrags- og energidirektorat
Partnere
- Cicero
- Statnett
- NVE
- Østfold Energi
Nyheter
- Kullet fases ut i Europas to største økonomier: Hvordan veies kostnader mot «rettferdig omstilling»?
- Vi må forberede energisystemet på elektrifiseringsbølgen
- Sector coupling can provide much needed flexibility for the energy transition
- New study on decarbonization of North European heating systems Heating of buildings is a major source of emissions in Europe, often forgotten in energy system scenarios. A new study focusing on decarbonizing of buildings having individual heating systems concludes that large scale electrification through use of heat pumps is a major part of decarbonization of this energy use.
- Storstilt biodrivstoffproduksjon vil endre skogsektoren betydelig
Eirik Ogner Jåstad har i sin doktorgradsavhandling undersøkt hvordan skog- og energisektoren vil tilpasse seg produksjonen av biodrivstoff og biovarme i Norden fremover. Resultatene viser at en storstilt biodrivstoffproduksjon i Norden vil endre den tradisjonelle skogsektoren, og at skogeieren vil være den store vinneren.
- Hvordan integrere forbrukernes fleksibilitet i fremtidens fornybare kraftmarked? Aleksandra Roos viser i sin doktorgrad at det er viktig å vurdere hele kraftsystemet og samspillet mellom forskjellige markeder og nettnivå når etterspørselsfleksibilitet skal integreres i kraftsystemene
- Nytt forskningsprosjekt ser på Norges rolle i Europas energiomstilling
Et nytt NMBU-ledet forskningsprosjekt skal hjelpe norske energiaktører med å finne best mulige strategier for fremtidens energisystem preget av store endringer internasjonalt.
- Fornybarprofessor: Store gevinster ved kabler og vindkraft Norge kan oppnå en stor økonomisk gevinst ved å bygge ut vindkraft og kabler. Vi kan velge å ta i bruk denne muligheten som både gir økt verdiskaping og reduserte klimagassutslipp, og så kan konfliktene dempes ved å fordele verdiene som skapes på en god måte, sier professor Torjus Folsland Bolkesjø ved NMBU.
Publikasjoner
Presentasjoner