Restaureringsseminar: Frie fiskeveier og samferdsel

Kulvertrør hindrer fisken i å vandre, og skaper uønskede brudd i blågrønn infrastruktur. Dette strider med gjeldende målsettinger om naturmangfold og god økologisk tilstand i mange av vassdrag våre, og gir redusert bestand for flere fiskearter. Vi diskuterer kunnskapsgrunnlag, utfordringer og gode løsninger.  

 

Dato:

Sted:

Gullvepsen auditorium i Bikuben

Adresse:

Oluf Thesens vei 35, 1433 Ås

Kontaktperson:

Stian Stensland

Seminaret er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Miljødirektoratet og NMBU. 

Titusenvis av kulvertrør er lagt ned i bekker for å lage kryssing for vei, jernbane og landbruk. Dessverre stopper mange av disse hindringer fiske- og faunavandringer, og skaper uønskede brudd i blågrønn infrastruktur. Dette strider med gjeldende målsettinger om naturmangfold og god økologisk tilstand i mange av vassdrag våre, og gir redusert bestand for flere fiskearter.  

Frie vandringsveger er i fokus i Europa. Framover blir restaurering av vandringsveier også i norske vassdrag - viktig å prioritere, gjennom en mer målrettet innsats Nasjonal handlingsplan for restaurering av vassdrag. Særlig for langtvandrende arter som villaks, sjøørret og ål, men også for eks. amfibier og pattedyr. På seminaret vil utfordringer og gode løsninger bli diskutert.  Hvor stort og hva er egentlig problemet? Hvordan kan målsettingene nås? Hva slags type løsninger hjelper fiskevandring? Hvorfor velges det fortsatt utdaterte løsninger når infrastruktur skal krysse bekker? 

 

Aktualitet

Oppstykking av leveområder er en av hovedårsakene til at bestander av fisk og naturmangfold går tilbake. Seminaret markerer startskuddet for økt innsats med å kartlegge og prioritere innsatsen med å utbedre kulverter som vandringshindre for fisk, både på kommunale, fylkes- og europaveier, samt jernbane. Titusenvis av kulvertrør er lagt ned i bekker/elver for å lage kryssing for vei, jernbane og landbruk. Dessverre hindrer mange kulverter fiske- og faunavandringer, og skaper uønskede brudd i “blågrønn infrastruktur” langs våre bekker og elver. Også i Norge er det behov for økt restaureringsinnsats og utbedre vandringsbarrierer (AMBER barriere atlas).

 

Målgruppe for seminaret:

Praktikere og saksbehandlere i offentlig og privat forvaltning – både teknisk og miljø, frivillige organisasjoner, studenter, entreprenører, konsulentselskaper m.fl.

 

Restaurering av natur og frie vandringsveger i fokus internasjonalt
 
Mer systematisk kartlegging og restaurering i norske vassdrag

Framover blir restaurering av vandringsveger også i norske vassdrag viktig å prioritere, gjennom målrettet innsats i den nye Nasjonal handlingsplan for restaurering av vassdrag. Særlig for langtvandrende arter som villaks, sjøørret og ål, men også for andre vandrere som amfibier og pattedyr. På seminaret diskuteres utfordringer og gode løsninger: 

Bl.a. lanserer Statens vegvesen sin veiledende rapport om frie fiskeveger (oppdatert versjon av SVV-rapport 459). Videre presenteres storskala restaureringsprosjekter fra Nord-Sverige med samarbeid mellom samferdselssektoren og miljømyndighetene, som inngår i de EU-finansierte prosjektene ReMiBar (2011 - 2016) og  TRIWA LIFE (pågår nå).

Facebookevent: https://www.facebook.com/events/639478208254806/

 
Priser:

Fysisk deltakelse: 400 kr
Student: 70
Dette inkluderer lunsj og kaffe/te gjennom dagen. 

Strømming: 100 kr – strømmelink blir tilsendt dagen før seminaret.

Opptak legges ut på NMBUs youtubekanal, spilleliste fiskeforvaltning, og blir tilsendt deltagerne.

 

Påmelding

www.letsreg.com/no/register/Slippfiskenfram_06032024035620#/ 

 

Sted: Gullvepsen auditorium, Bikuben (link til MazeMap)
 
Program

09:30: Registrering

10:00: Velkommen og overgripende om bærekraftig arealbruk (blågrønn infrastruktur) v/ Finn Weltzien, prorektor forskning (NMBU)

10:10: Fragmentering av leveområder og kulverter som økologiske utfordringer – en viktig del av naturrestaurering framover. v/ Thrond Haugen (NMBU)

10:40: God praksis om samferdsel og fiskevandring. Hvordan stopper en kulvert fisk, og hva kan vi gjøre med det? Ny veiledende rapport fra Vegvesenet. v/ Frank Jørgensen og Øyvind Haugland (Statens Vegvesen)

11:10: Kaffepause

11:30: Det finns vägar att ta bort hinder!  Samarbete mellan miljö og samferdsel i Norbotten, Sverige- storskaliga åtgärder og EU-projekt (RemiBar og TRIWA life). v/ Sofia Perä (Länsstyrelsen i Norbotten) og Niklas Kemi (Trafikverket, Luleå)

12:20: Halvrør og bevare den naturlige elvebunnen - bra for fisk, flom og andre samfunnshensyn. v/ Frode Kroglund (nypensjonert vassdragsforvalter, Statsforvalteren i Agder)

12:40: LUNSJ

13:30: Hvor og hvorfor svikter det når bekker skal krysses? v/ Stian Stensland (NMBU)  

13:50: Frivillig sektor rydder veg for fisken i Rogaland. v/Knut Ståle Eriksen (Rogaland JFF)

14:10: Vannområdene som drivkraft for gode løsninger og endring. v/Håvard Lucasen, (vannområde Randsfjorden)

14:30: Jernbanesektorens arbeid med fiskevandring i vassdrag. v/Kristian Lauritzen (Bane NOR, region Midt)

14:50: Fylkesveger – dette gjør vi under de fylkeskommunale vegene i Innlandet. v/ Claire Bant( Vegseksjonen - Innlandet Fylkeskommune)

15:10: Kaffepause

15:30: Hvor trykker skoen for en god løsning – opplæring og kompetansekrav for entreprenører? v/Anita Nesthus  (Marthinsen & Duvholt)

15:50: Hva er suksesskriteriene for naturvennlig bruk av gravemaskiner i vassdrag? v/ Arne Jørgen Kjøsnes (NVE region Midt)

16:10: Hvordan konsulentselskapene bistår tiltakshavere i bruk av de beste løsningene som trengs? Stikkord: Kompetanse, planlegging og tekniske løsninger. Modifisering av eksisterende kulverter for god nok fiskevandring. v/Atle Rustadbakken (SWECO)

16:30: Nasjonal handlingsplan (1.0) for restaurering av vassdrag og kulverter - status for prioriteringer av vassdrag, tiltakstyper og grep for å styrke kunnskapsgrunnlaget. v/ Jo H. Halleraker (Miljødirektoratet)

16:50: Folkeforskning for kartlegging av vassdragsbarrierer – Amber barrier tracker (video)

17:00: Panelsamtale og dialog med salen. – Hvordan best få tilbake fiskens frie vandring og unngå å skape nye restaureringsbehov framover?

17:30: Seminar-slutt

18:00-20.00: Felles middag og mingling (Vitensenteret NMBU - egen påmelding)

 

Paneldeltagere: 
  • Sofia Perä – Länsstyrelsen Norrbotten

  • Øyvind Haugland – Statens vegvesen

  • Johnny Håll – NIVA
  • Frode Kroglund – pensjonert vassdragsforvalter
  • Åsa Renmann – SABIMA/SRN
  • Anita Nesthus – Martinsen & Duvsete
  • Lars Buhler – avdelingsleder vann og avløp, Frogn kommune

 

Felles middag etter seminaret

Etter seminaret kan man være med på felles middag og prat med andre deltagere.  Det foregår på Vitenparken på NMBU (5 min å gå) . Husk å velge dette alternativet ved påmelding om du ønsker å være med på fellesmiddag. (Pris 300). Man kan ikke melde seg på middag samme dag.

Meny: gryterett med og uten kjøtt (vegan).

 
Transport:

Tog til Ås stasjon to ganger i timen fra Oslo S (17 min). Deretter gå 2 km til Bikuben, Oluf Thesens vei 35, eller ta 510-bussen til stoppen Universitetet i Ås.  Kan også ta toget til Ski og 510-bussen videre. Se www.ruter.no  for tider og kart.

Flybuss FB 11 Fredrikstad fra Gardermoen til Korsegården to ganger i timen (1 km å gå). Se www.entur.no.

Parkering. Se https://www.nmbu.no/om/parkering. Hasselbakken gjesteparkering er rett ved Bikuben

 

Spørsmål? Ta kontakt med Stian Stensland (NMBU) - Stian.Stensland@nmbu.no eller Jo H. Halleraker (Miljødirektoratet) – jo.halvard.halleraker@miljodir.no.

 

Del på