Seksjonsleder i Akershus fylkeskommune

Av Egil Jahren

Porterett av Dan, utendørs

Dan Paulsen jobber med bygging av vei, gang- og sykkelvei, bruer og tunneler, og oppgavene spenner fra små bussholdeplasser til prosjekter i milliard-klassen. – Mange tror at det er å jobbe i kommune og stat er kjedelig, men det kunne ikke vært mer feil!

Fortell om din nåværende jobb tittel

Jeg jobber som seksjonsleder for en seksjon som heter utbygging nord i Akershus fylkeskommune. Jeg leder denne seksjonen med 14 ansatte som består av byggeledere og prosjektledere. Min jobb består i å være personalleder for mine ansatte, jeg har det overordnede ansvaret inn i alle våre prosjekter og jeg følger den overordnede økonomien og fremdriften i alle prosjektene.

Vi jobber med bygging av vei, gang- og sykkelvei, bruer og tuneller i tilknytning til fylkesveinettet i Akershus fylke. Porteføljen av prosjekter varierer fra år til år.

ange har nok en misoppfatning av hvordan det er å jobbe i kommune og stat, at det er kjedelig, lite varierte arbeidsoppgaver og at alt går veldig sakte. Men det kunne ikke vært mer feil, vi har alt fra små prosjekter som bussholdeplasser til 1-2 millioner kroner eller tunell prosjekter til 1-2 milliarder. Spennet er stort og arbeidsoppgavene veldig spennende! Det er sjeldent like dager og det er alltid nye utfordringer.

Hvordan var veien fra videregående til jobben du har i dag?

Før, under og etter videregående jobbet jeg som anleggsgartner når jeg hadde tid. I sommerferier og ellers. I starten var dette egentlig bare for å tjene litt ekstra penger, men jeg fant ut at dette var noe jeg trivdes godt med. J

eg ville gjerne jobbe videre innenfor faget, men jeg fant også ut at jeg ville ha en variert jobb hvor jeg kunne være både ute og inne, samt få muligheten til å ha litt mer overordnet ansvar og kanskje være en av de som bestemte på anleggsplassen. Derfor videreutdannet jeg meg som landskapsingeniør. Dette ga meg mye av kunnskapen jeg trengte for å komme videre i arbeidslivet.

Allerede før jeg var ferdig på studiet hadde jeg fått et jobbtilbud fra Bymiljøetaten i Oslo kommune. Det virket som en spennende mulighet da det var stilling som byggeleder innenfor parkprosjekter. Det var midt i blinken ift. Studiet jeg hadde tatt.

Jeg jobbet da som byggeleder i et par år før jeg fikk muligheten til å bli prosjektleder og styre mine egne prosjekter fullt ut. Det var en spennende tid og jeg hadde mange prosjekter. Jeg var involvert i stort sett alle de største parkprosjektene vi hadde i Bymiljøetaten – enten i regi av prosjektleder i egne prosjekter eller som fagressurs i andre prosjekter. De mest spennende jeg var med på var Verdensparken, Fossumparken, Slottsplassen og Jordal idrettspark. Det siste er nok mitt stolteste, et parkprosjekt til over 200 millioner som hadde alt av elementer: Overvannshåndtering, betong, norsk granitt, trær, planter, kvikkleire, konstruksjoner, fokus på bærekraft, håndtering av tette grensesnitt og kommunikasjon mot interessenter.

min tid i Oslo kommune fikk jeg også muligheten til å reise mye rundt, da som en del av kvalitetskontrollen for produkter vi hadde bestilt i prosjektene. Jeg har vært i Larvik, Trondheim, Bergen, Sverige, København, Tyskland, Portugal og Kina. Jeg har fått muligheter de færreste har fått.

I etterkant av gjennomføringen for Jordal idrettspark var det få nye prosjekter som kom. Det var rett etter at Covid brøt ut og jeg fikk behov for nye utfordringer. Jeg gikk da over til Viken fylkeskommune (Nå Akershus) for å jobbe med noe helt annet enn jeg hadde gjort før: Vei og personalledelse. Til tross for at jeg nå har beveget meg litt bort fra faget mitt trives jeg veldig godt, det er litt andre typer utfordringer og jeg ser nå det store bildet i mange forskjellige prosjekter fremfor å begrave meg i ett enkelt prosjekt.

Hvordan får du brukt utdanningen i jobben din?

Både i min tidligere jobb som byggeleder og prosjektleder, samt min nåværende stilling som seksjonsleder har jeg fått bruk for hele registeret av utdanningen min. Jeg strekker meg så langt som å mene at i hvert fall 90% av utdanningen har vært svært relevant. I tillegg til de «grønne» fagene hadde jeg jus, økonomi og ledelse. Dette har kommet særdeles godt med og styrket mine sider når det kommer til prosjektledelse og personalledelse.

Hvordan bidrar du og arbeidsplassen din i arbeidet med FN’s bærekraftsmål?

Vi tenker bærekraft i alle våre prosjekter, i tillegg er det høyt fokus på folkehelse ift. Tilrettelegging av sykkelvei og for gående. Vi har også høyt fokus på håndtering av vann i alle våre prosjekter.

Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

Jeg er veldig glad jeg endte opp på NMBU og at det ligger på Ås. Det faktum at det er en mindre plass med litt færre studenter styrker samholdet mellom alle studentene. Man treffes ofte, man kjenner igjen folk, og det er lett å stifte bekjentskap med nye mennesker. Det er et veldig bra miljø både på og utenfor skolen.

Har du noen råd til kommende studenter?

Jeg ville tatt litt økonomi, jus og ledelse i tillegg til «grunnpakka» man får på studiet. Dette er essensielle deler av en utdanning dersom du ønsker deg innenfor byggeledelse eller prosjektledelse. Det være seg privat eller offentlig.

I tillegg vil det være en stor fordel å få seg sommerjobb innenfor bygg og anlegg dersom du ikke har jobbet innenfor faget tidligere. Det å ha en praktisk forståelse for faget er en stor fordel og til god hjelp når man sitter og diskuterer problemstillinger osv. I tillegg vil det telle positivt opp mot senere potensielle arbeidsgivere å kunne vise til litt erfaring. Dette er minst like viktig som å gjøre det godt på studiet.

Publisert - Oppdatert

Del på