Prosjektingeniør hos landskapsentreprenør

Av Egil Jahren

Jørgen, portrett, utendørs foran anleggsmaskin
Foto: Privat

Før Jørgen begynte på landskapsingeniør-studiet hadde han en bachelorgrad i Fornybar energi ved NMBU. – Jeg startet på landskapsingeniørstudiet fordi jeg ønsket et mer praktisk yrke. Det har jeg ikke angret på

Jørgen Dahl jobber hos Skaaret Landskap som er en av de ledende landskapsentreprenørene i Norge. De har over 60 års erfaring i bransjen og rundt 160 ansatte.

Fortell om din nåværende jobb og tittel

Tittelen min er Prosjektingeniør, og ansvaret mitt er å følge opp rammeavtaler med offentlige instanser. Det omfatter anbuds- og prosjektoppfølging – slik som å sikre at det er tilstrekkelig med ressurser og mannskap på et anlegg, følge opp beskrivelser og endringsmeldinger, arbeide med kvalitetssikring og helse- miljø og sikkerhet. Jobben min er en støttefunksjon mellom prosjektleder og anleggsleder, og hverdagen min er ganske variert.

Skaaret landskap er delt i flere virksomhetsområder, med avdeling for nye anlegg, skjøtsel- og vedlikehold, produksjon av sand og jord, samt opparbeidelse av idrettsanlegg. Prosjektene er ofte sammensatte og stiller strenge krav til tverrfaglig kunnskap. Vi er en totalentreprenør og innehar også god kompetanse innenfor prosjektering.

Hvordan var veien fra videregående til jobben du har i dag?

Etter militæret søkte jeg NMBU pga. godt rykte og fordi det var et fremtidsrettet universitet. Først tok jeg en bachelorgrad i Fornybar energi. Men hver sommer siden ungdomsskolen har jeg jobbet som anleggsgartner. Jeg startet derfor på landskapsingeniørstudiet fordi jeg ønsket et mer praktisk yrke. Det har jeg ikke angret på. Jeg tror at det er mer variert å være på entreprenørsiden enn på konsulentsiden. Her får man kombinert det praktiske med det teoretiske.

Hvordan får du brukt utdanningen i jobben din?

Landskapsingeniørutdanningen er veldig relevant for jobben min i dag. Men det tar noen år før man forstår sammenhengen og ser helheten. Sånn sett var jeg mer heldig enn de fleste med min praktiske bakgrunn. Nå blir den første bachelorgraden min også mye mer relevant – siden miljø vektlegges mer og mer i anbudskonkurransene.

Hvordan bidrar du og arbeidsplassen din i arbeidet med FN’s bærekraftsmål?

De to bærekraftsmålene som berører oss i størst grad er: Bærekraftige byer og lokalsamfunn og Ansvarlig forbruk og produksjon.

Nå har det vært et sterkt fokus på elektrisk drift fra oppdragsgivere, men andre miljømål som Livsløpsanalyser – LCA, massehåndtering og biologisk mangfold burde telle like mye.

Miljøfokus er viktig hos oss, og vi prøver å se helheten og komme meg gode forslag til forbedringer. Det er f.eks. viktigere å slippe å flytte på massene enn at maskinen som gjør det skal være elektrisk.

Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

Det er et veldig bra studentmiljø på NMBU, selv om mitt kull var uheldige og hadde pandemien mens vi var her. Siden det er et lite studiested, er det lett å bli kjent med studenter fra alle retninger. Men det er nok en fordel å bo på Ås for å kunne være med på alle studentaktivitetene.

Har du noen råd til kommende studenter?

Delta aktivt og møt opp fysisk, både i og utenfor studietiden. Det å delta i et fagmiljø og skaffe seg venner og bekjente, er relevant for erfaringer som du kan med deg videre inn i yrkeslivet.

Publisert - Oppdatert

Del på