Europas eldste utdanning i landskapsarkitektur feirer 100 år i 2019

Professor Karsten Jørgensen underviser studenter i landskapsarkitektur ved NMBU.
Professor Karsten Jørgensen underviser studenter i landskapsarkitektur ved NMBU. Foto: Håkon Sparre / NMBU

I 2019 er det 100 år siden utdanningen i landskapsarkitektur ble etablert på Ås, som den første av sitt slag i Europa. Begivenheten markeres med arrangementer og prosjekter gjennom hele jubileumsåret. 

I anledning 100-årsjubileet ønsker Institutt for landskapsarkitektur å bidra til å styrke fagmiljøene i Norge og internasjonalt gjennom å skape oppmerksomhet rundt landskapsarkitektur som fag og profesjon. Aktører med interesse for landskapsarkitektur er derfor velkommen til å bli en del av feiringen ved å være tilknyttet enkeltarrangementer eller prosjekter. 

Se høyre spalte dersom du har spørsmål, idéer eller ønsker å være tilknyttet 100-årsmarkeringen. 

Se kalenderoversikten for datoer og utfyllende informasjon om arrangementene.

Jubileumsutstilling på Nasjonalmuseet - Arkitektur 
Skattene som er gravd opp fra de siste 100 årene med norsk landskapsarkitekturhistorie til en unik utstilling på Nasjonalmuseet - Arkitektur. Første søndag i utstillingens åpningsuke inviterer Jenny B. Osuldsen, professor på NMBU og landskapsarkitekt i det verdenskjente arkitektkontoret Snøhetta, til en kuratoromvisning. Utstillingen er basert på NMBUs arkiv for norsk landskapsarkitektur, som ble etablert i 2014. På denne bloggen kan du lese om historier og funn fra arkivet. Utstillingen står fra februar til september 2019. 

Lansering av boken UTESTEMMER
UTESTEMMER er en fordypning av matrialet som stilles ut på Nasjonalmuseet - Arkitektur. Den inneholder nye fotografier og modeller, i tillegg til et innblikk i et til nå ukjent historisk arkivmateriale. Den unge profesjonen har med knappe ressurser og under skiftende idealer i kunst og arkitekturvist sitt samfunnsanvar gjennom et helt århundre. Planer fra pionertiden med fokus på perioden fra 1900-1960 beskriver noen av pionerene gjennom deres arbeider. Utestemmer er en artikkelsamling hvor pionerene Olav L. Moen, Torborg Z. Frølich, Ingolf Eide,  Karen Reistad og duoen Grindaker & Gabrielsen presenteres. Kirkegårder blir belyst som eget tema og 100-årsperspektivet i utdanningen. Velkommen til boklansering 7. februar. 

Landskapsarkitekters vandringer i Oslo og omegn
Landskapsarkitekter og forskere fra NMBU inviterer til vandringer  i alt fra gamle ruiner til dagens grønne lunger i byen.  Bli med Ola Bettum fra torg til torg, Annegreth Dietze-Schirdewahn på vandring i Slottsparken, opplev Vigelandsparken gjennom teater og gode historier med Karsten Jørgensen, og la deg fascinere av en vandring i virtuell virkelighet (VR) med Ramzi Hassan. Rundt 15 vandringer er på programmet fra slutten av april til slutten av september i Oslo, Kragerø og Ås. Vandringene er også på Oslo kommunes program for miljøhovedstadsåret 2019. Se kalenderoversikten for vandringene. 

Rektors hagefest
Rektor Mari Sundli Tveit inviterer til en grønn og bærekraftig hagefest i parken på Campus Ås. Hagefesten blir holdt i juni – akkurat når parken er på sitt vakreste. Her vil næringsliv, studenter, forvaltning, politikere og interesseorganisasjoner treffes for en hyggelig kveld, med mingling, lett servering og en mulighet til å bli bedre kjent med hva NMBU gjør i praksis for at Oslo skal kunne nå FNs bærekraftsmål.

ECLAS-konferansen: Hundre år med landskapsarkitekturutdanning i Europa 
Landskapsarktiekter og forskere fra hele Europa samles når NMBU er vertskap for årets ECLAS-konferanse. Ved å reflektere over hvordan faget har utviklet og tilpasset seg ulike miljø- og samfunnsbehov, og hva som er veien videre framover, vil konferansen bidra til å aktualisere disiplinen gjennom innovative løsninger på noen av de mest avgjørende utfordringene i vår tid. Deltagerne vil også reflektere over rollen som forskere og lærere for fremtidige generasjoner av landskapsprofesjonene, for å føre fagdisiplinen videre. ECLAS (European Council of Landscape Architecture Schools) ble etablert 1990 som en sammenslutning av høyere utdanningsinstitusjoner i Europa som tilbyr studier i landskapsarkitektur.

Verdenskongressen for landskapsarkitekter
Urban transformasjon, grønn mobilitet, helsefremmende og vakre landskap og innbyggermedvirkning er på agendaen når Norske landskapsarkitekters forening (NLA) arrangerer Verdenskrongressen for landksapsarkitekter, IFLA World Congress 2019 med NMBU som medarrangør. Se verdenskongressens nettsider for mer informasjon: https://www.ifla2019.com/

Park(ing)Day
Hvert år okkuperer studentene en parkeringsplass i anledning det internasjonale initiativet Park(ing)Day hvor installasjoner blir satt opp i stedet for biler. Vi gjentar dette flotte initiativet også i 2019 ved å bruke en parkeringsplass i Oslo. 

NMBUs Park(ing)Day er også på Oslo kommunes program for miljøhovedstadsåret 2019.

Lyssetting av NMBU-parken 
Ås-samfunnet, studentene, ansatte og andre interesserte inviteres til en kveld i novembermørket hvor parken er lyssatt av våre studenter. Dette blir jubileumsårets avslutningsarrangement. 

Publisert - Oppdatert

Del på