Kurs: Landbrukspolitikk og verdikjeden for mat

Nasjonal landbrukspolitikk, politikk på tilgrensende områder og politiske virkemidler har stor betydning for rammebetingelsene til bønder og deres samvirker. Samtidig påvirkes politikkutviklingen i Norge både direkte og indirekte av internasjonale politiske prosesser, spesielt politikkutformingen i resten av Europa. Dette har betydning for norsk landbruks konkurransekraft.
Påmeldingsfrist
3. desember 2025
Oppstartsdato
7. januar 2026
Studiepoeng
5
Pris
10 000,-
Tid og sted
Tid: | Sted: |
---|---|
Samling 1: 7.-8. januar 2026 | Garder Kurs & Konferansesenter |
Samling 2: 21. januar 2026 | Webinar |
Samling 3: 4. februar 2026 | Webinar |
Samling 4: 18. februar 2026 | Webinar |
Samling 5: 4.-5. mars 2026 | Garder Kurs & Konferansesenter |
Eksamen: én uke etter 2. samling | Hjemmeoppgave - lastes opp i Canvas |
Fysiske heldagssamlinger starter kl. 10:00 første dag og avsluttes kl. 16:00 andre dag. Webinarer har en varighet på 3 timer, og går kl. 10-13 annenhver onsdag i kursperioden.
Formålet med kurset er å styrke kompetansen til medlemsbedriftene i Norsk Landbrukssamvirke og faglagene om politikkutvikling og verdikjede mat. Dette inkluderer å forstå gjeldende politikk på sentrale områder nasjonalt og internasjonalt, samt å identifisere politiske trender.
Målgruppe
Tillitsvalgte på alle nivå og ansatte i landbrukssamvirker, faglag og organisasjoner knyttet til verdikjede mat og landbrukspolitikk.
Innhold
Deltakerne skal kunne forstå, analysere og formidle landbrukspolitikkens rolle i den norske verdikjeden for mat, med hovedvekt på samspillet mellom politisk regulering og markedets funksjon i verdikjeden.
Emnet skal gi grunnleggende kunnskaper om følgende tema:
- Landbrukspolitikkens innhold og funksjon i den norske verdikjeden for mat.
- Oppbygningen av verdikjeden: Primærproduksjon, matindustri og dagligvarehandel, horisontal og vertikal integrasjon, og makt- og konkurranseforhold.
- Grunnleggende forståelse av landbruksmarkeder: Tilbud og etterspørsel av matvarer, prisdannelse og elastisitet, effekter av teknologiutvikling og velstandsøkning.
- Internasjonale rammebetingelser: Importvern, handel og handelsavtaler.
- Nasjonale rammebetingelser: Markedsregulering, jordbruksavtale og strukturpolitikk.
- Resultater og måloppnåelse: Produksjon og matsikkerhet, struktur og rekruttering, effektivitet og inntekt, miljø og bærekraft.
Læringsmål
Kunnskap om:
- Landbrukspolitikkens rolle i verdikjeden for mat.
- Strukturer, prosesser og aktører i verdikjeden for mat.
- Effekten av marked, teknologisk utvikling og økonomisk vekst.
- Internasjonale og nasjonale rammebetingelser for landbrukspolitikken og landbruket.
- Måloppnåelse og resultater av landbrukspolitikken.
Ferdigheter:
- Kunne analysere og formidle samspillet mellom politikk og marked i den norske verdikjeden for mat.
Generell kompetanse:
- Innsikt i aktørenes atferd og handlingsrom i verdikjeden for mat, og evne til å reflektere over konsekvensene av ulike typer atferd.
Læringsaktiviteter
Kurset består av to fysiske samlinger i tillegg til tre webinarer. Canvas vil bli brukt som digital læringsplattform i kurset.
Arbeidskrav og eksamen
Normert total arbeidsmengde for kurset er 125 timer. Det er obligatorisk deltakelse på samlingene. Eksamen er frivillig, den er for de som ønsker uttelling i form av studiepoeng.
Eksamensform: Oppgave som innleveres innen en uke etter siste undervisningsdag.
Bedømmes til Bestått / Ikke bestått. Bestått eksamen gir 5 studiepoeng.
Kursansvarlig
Faglig ansvarlig for kurset er universitetslektor Eystein Ystad fra Handelshøyskolen ved NMBU. I tillegg deltar også førsteamanuensis Sigurd Rysstad, også han fra Handelshøyskolen ved NMBU.
Opptakskrav
- Det kreves minimum to års arbeidslivserfaring
- Opptakskravet er generell studiekompetanse
eller
- Mangler du generell studiekompetanse, kan du søke om å få godkjent din Realkompetanse. Du må fylle 25 år eller mer det året du skal søke om opptak. For å dokumentere realkompetansen din må du legge ved kopier av relevante vitnemål for utdannelse og attester for praksis/yrkeserfaring. Dokumentasjonen skal lastes opp sammen med søknaden din. Du må dokumentere yrkespraksis og utdanning for at det skal telle med i vår vurdering av din søknad.
Kursavgift og oppholdsutgifter
Kursavgiften er kr 10 000,-
I tillegg kommer reise- og oppholdsutgifter.
Følgende oppholdsutgifter gjelder per kurssamling:
Totalsum for 2 dagers samling er ca. kr 2 900,- Det inkluderer kaffepauser, overnatting, frokost, lunsj to
dager, tre retters middag på kvelden.
eller:
Kun dagdeltager, ca. kr 1 500,- det inkluderer kaffepauser og lunsj begge dager.
Har du behov for å komme kvelden før, så kan det reserveres overnatting m/frokost for ca. kr 1 150,- (begrenset antall, førstemann til mølla) Oppholdsutgiftene på Garder Kurs & Konferansesenter gjøres opp av den enkelte i forbindelse med hver samling, de sender ikke faktura. Vi må ta forbehold om eventuelle pris- eller avgiftsendringer
Avmelding
Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift på kr 5 000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.