Kurs: Prosessdesign og prosessledelse

Planlegging rundt et bord med kart, laptop og digitale symboler

En ny gjennomføring av kurset planlegges fra høsten 2024 til vår 2025. Hvis du har spørsmål om kursinnholdet/opplegget trykk på knappen Ta kontakt.

Målet med kurset er å gi deltakerne innsikt i og forståelse for hvordan og hvorfor planlegging og prosessledelse skal bidra til bærekraftig utvikling. Kurset tar utgangspunkt i bestemmelsene i plan- og bygningsloven (PBL) som skal fremme bærekraftig utvikling til det beste for; den enkelte, samfunnet, og fremtidige generasjoner. Alle planer og prosesser skal bidra til å nå dette målet.

Påmeldingsfrist

Høst 2024

Oppstartsdato

Høst 2024

Studiepoeng

15

Pris

Ca 20 000 kr

Tid og sted

Tid: Ikke endelig avklart Sted: Digitalt

Mer informasjon

Innhold 

Kurset skal dekke behov for prosess- og medvirkningskompetanse i kommuner, fylkeskommuner, statlige etater og i rådgiverbransjen.  

Kurset vil ha en bredere inngang til prosessledelse og -design som omfatter både utviklingsprosesser og planprosesser etter plan- og bygningsloven, samt prosessledelse og prosessdesign i en stadig mer digital hverdag. For å lette deltagelse og gi øke utbyttet til deltakeren vil kurset gå digitalt. Digitale verktøy og læringsressurser vil også integreres som en del av undervisningen. Sammen med kurset DigSamarbeid (mer info finner du her) vil dette kurset omfatte de viktigste elementene i planprosesser som sikrer forståelse, forankring og koordinering i arbeidet med bærekraft. 

Studiet vil bestå av fire moduler; 

  1. Grunnleggende prosesskunnskap 
  2. Prosessdesign og -ledelse i utviklingsprosesser 
  3. Prosessdesign og -ledelse i planprosesser 
  4. Prosessledelse i sanntid 

Kurset vil bestå av egenstudium av pensum, digitale forelesninger som følges i eget tempo, deltagelse på digitale samlinger og en oppgave knyttet til en case fra egen arbeidsplass. Ved at deltakerne skal jobbe med case og konkrete oppgaver som tar utgangspunkt i deres pågående arbeidsoppgaver vil kurset bidra til at også arbeidsplassen drar nytte av den enkeltes deltakelse. Kurset består av flere digitale videoer som kan ses i eget tempo. Et eksempel finner du under.

Kurset gir 15 studiepoeng og tilsvarer 375 timers arbeid fordelt på digitale samlinger, egenstudium og oppgaveskriving. For å få studiepoeng skal det skrives en kort oppgave etter hver modul, og en oppsummering etter siste modul. Oppgavene vil knyttes til egen arbeidshverdag eller case. 

Læringsmål

Etter kurset skal deltakerne:

  • Ha aktivisert og reflektert over sine egne erfaringer med plan- og utviklingsprosesser
  • Ha utviklet en kritisk holdning til kvalitet i prosesser
  • Kunne designe en hensiktsmessig prosessplan
  • Forstå krav og rammebetingelser for prosesser etter plan- og bygningsloven
  • Kunne velge rett verktøy i ulike situasjoner (analytisk, kommunikativ, kreativ) for å oppnå ønsket resultat
  • Kunne lede en plan- eller utviklingsprosess (hva skjer når, hvem gjør hva, balanse mellom kontroll og kaos, prosessregi)
  • Ha økt forståelse av egen og andres roller i en plan- eller utviklingsprosess
  • Få økt trygghet i å møte andre og i å fasilitere det som skjer

Forutsatte forkunnskaper

Det forutsettes at deltakerne har grunnleggende erfaring med - eller kunnskap om - planlegging og/eller utvikling i norsk lokalsamfunn/kommuner eller offentlig virksomhet. Krav om minimum 2 års praksis som planlegger i kommune, fylkeskommune, statlig organisasjon eller privat konsulent- eller rådgivningsfirma.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelor eller master fra høyskole eller universitet og praksis fra kommunal eller privat virksomhet innenfor planlegging og/eller samfunnsutvikling.

Det anbefales at man stiller med en egen case som dreier som om prosessdesign og/eller prosessledelse.

Obligatoriske aktiviteter

Deltakerne forventes å delta på minimum 80 % av samlingene, samt levere en kort oppgave etter hver modul for å kunne avlegge eksamen og få studiepoeng.

Anbefalte aktiviteter

Det er en fordel at deltakerne har selv vært aktive deltaker i eller har hatt ansvar for plan- eller utviklingsprosesser. Prosjekt- og medvirkningsprosesser er også relevante erfaring.

Gjennomføring

Kurset er heldigitalt, samlingene vil gjennomføres på en egnet digital plattform (Zoom). Utover dette vil det gjøres flere forhåndsinnspilte videoer tilgjengelige på NMBUs læringsplattform (Canvas). Kurset vil bli gjennomført fra høst 2024 til vår 2025.

Program for kurset finner du her:

Samling modul Dager Dag. nr UkeDatoKlokkeslett
Intro - bli kjentIntro dag 11Ikke avklart11.30 - 15:00
Intro - bli kjent Intro dag 22Ikke avklart 11.30 - 15:00
Modul 1ADag 13Ikke avklart 11.30 - 15:00
Modul 1ADag 24Ikke avklart 11.30 - 15:00
Modul 1BDag 15Ikke avklart 11.30 - 15:00
Modul 1BDag 26Ikke avklart 11.30 - 15:00
Modul 2Dag 17Ikke avklart 11.30 - 15:00
Modul 2Dag 28Ikke avklart 11.30 - 15:00
Modul 3Dag 19Ikke avklart 11.30 - 15:00
Modul 3Dag 210Ikke avklart 11.30 - 15:00
Modul 4Dag 111Ikke avklart 11.30 - 15:00
Modul 4Dag 212 Ikke avklart 11.30 - 15:00

Pris og eksamen

Kursavgift vil være 15 000 kr. Eksamen vil gjennomføres som en skriftlig prosjektoppgave våren 2024.

Påmelding og studiekompetanse

For å ta eksamen kreves det generell studiekompetanse, hvis du ikke har generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av din realkompetanse, for mer informasjon om studiekompetanse og realkompetanse se vår hovedside. Skjema om realkompetansevurdering må lastes opp samtidig med at du sender søknaden. 

Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding.

Avmelding

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfristen belastes med en avgift på kr 5000,-. Ved avmelding seinere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldt til at kurset kan gjennomføres.

Faglig ansvarlig

Faglig ansvarlig vil være førsteamanuensis Gunnar Ridderström ved fakultetet for Landskap og samfunn (LANDSAM), i tillegg vil førsteamanuensis Sebastian Peters ved LANDSAM delta på samlingene. Susan Brockett vil være med i flere av de forhåndsinnspilte videoene til kurset. 

Kontaktpersoner: