Kurs under planlegging: Lokalt miljørettet helsevern

Trenger din kommune økt kompetanse når det det gjelder tilsynsoppgavene i miljørettet helsevern? Eller ønsker du å kvalifisere deg for slike oppgaver? Dette kurset gir kunnskap om metoder og tilnærminger for en systematisk tilnærming i miljørettet helsevern.

Påmeldingsfrist

Annonseres når kurset åpner for påmelding

* avmelding

Oppstartsdato

Annonseres når kurset åpner for påmelding

Studiepoeng

5

Pris

Annonseres når kurset åpner for påmelding

* Kursavgiften dekker

Tid og sted

Annonseres når kurset åpner for påmelding

Nærmere om tid og sted

Innhold

Emnet skal dekke kunnskap om utøvelse av lokalt arbeid innen miljøretta helsevern. Dette dreier seg blant annet om biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer. Miljøretta helsevern omfatter de faktorene i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på innbyggernes helse og beskrives i kapittel 3 i Folkehelseloven. Dette innebærer kunnskap om perspektiver innen feltet, om aktører og prosesser og en integrering av miljørettet helsevern i lokalt folkehelsearbeid. Videre dekker emnet kunnskap om metoder og tilnærming for en systematisk tilnærming i miljøretta helsevern. Emnet skal gi trening i tverrfaglig samarbeid og vektlegge bidraget fra miljøretta helsevern i samfunnsutviklingen. Emnet skal gi erfaring i å vurdere etiske dilemmaer i arbeidet.

Målgruppe

Ansatte som jobber i mindre kommuner og som ikke nødvendigvis jobber i miljøretta helsevern, men som trenger noe av grunnkunnskapen som planleggere, helsepersonell og lignende.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal deltageren:

  • Ha inngående kunnskap om begreper, temaområder og oppgaver for miljøretta helsevern
  • Ha inngående kunnskap om lovverk, aktører, planlegging og forvaltning i miljøretta helsevern inkludert tilsyn og beredskap
  • Kunne utarbeide konsekvensutredninger om helsebelastninger
  • Kunne anvende risiko- og sårbarhetsanalyser som verktøy i miljøretta helsevern
  • Forstå og kunne anvende registerdata og statistikk som viser status og utvikling i miljøfaktorer og helsetilstand
  • Kunne diskutere bruken av geografiske informasjonssystemer som verktøy i miljøretta helsevern
  • Kunne identifisere og vurdere etiske problemstillinger og dilemmaer i et innen miljøretta helsevern.
  • Kunne ta utgangspunkt i en lokal utfordring innen miljøretta helsevern og redegjøre for hvordan en utreder, planlegger, gjennomfører og evaluerer denne i samarbeid med relevante sektorer, offentlig og privat

Kontaktpersoner: