Kurs: Bærekraftige matsystemer - Trøndelag

Sauer på beite på høyfjellet i Nord-Østerdalen
Foto: Bjørn Gussgard

Fremtidens matproduksjon er under sterkt press og det å ivareta matsikkerheten vil bli viktigere i årene som kommer. Matsikkerhet betyr ikke nødvendigvis at vi skal produsere all mat selv, men det innebærer at vi må sørge for å utnytte ressursene våre på en smart måte slik at vi har mulighet til å forsyne befolkningen med egenprodusert mat, både ut fra nåværende behov og kommende behov. Det vil innebære å redusere matsvinn i alle ledd og tilpasse produksjonen til fremtidige klimaendringer og internasjonale endringer.

OBS: NMBU planlegger å gjennomføre to varianter av dette kurset i Trøndelag (vinteren 2025) og Vestland (våren 2026). Dette er nettsiden for gjennomføringen i Trøndelag. Nettsiden for kurset i Vestland finner du her.

Påmeldingsfrist

1. oktober 2025

Oppstartsdato

21. oktober 2025

Studiepoeng

5

Pris

Tid og sted

Tid: 21. - 23. oktober 2025 Sted: Valberg slektsgård, Frosta
Tid: 2. - 4. desember 2025 Sted: Grønt kompetansesenter - Mære landbruksskole, Steinkjer

Nærmere om tid og sted

Matproduksjon er en del av et komplekst matsystem med mange involverte aktører som ivaretar ulike roller og funksjoner. Det betyr at endringer ett sted i matsystemet kan få utilsiktede konsekvenser andre steder, som kanskje ikke er ønskelige eller til beste for målet: å produsere mat. For å skape framtidas matproduksjon må vi derfor se på helheten og være i stand til å vurdere hva som skal til for å få til gode og bærekraftige matsystemer med bedre utnyttelse av lokale og nasjonale ressurser til matproduksjon for å styrke matsikkerheten.

Kursinnhold

Dette kurset vil gi deg en generell innføring i hvordan matsystemer fungerer, og vil benytte matsystemene i Trøndelag som et konkret eksempel i undervisningen. Lokale matsystemer er del av en større helhet, både nasjonalt og internasjonalt, og endringer i det lokale systemet kan få store ringvirkninger utover i de større systemene, samtidig vil internasjonale og nasjonale endringer påvirke de lokale systemene. Fremtidige klimaendringer vil sette større press på matsystemene og kan føre til uante ringvirkninger. For å få til endringer nasjonalt og internasjonalt, må vi starte lokalt. Kurset vil gi innsikt i hvordan endringer i et ledd vil føre til ringvirkninger i de andre leddene og utforske hvilke konsekvenser en endring i et ledd vil påvirke resten av systemet. Kurset vil være relevant for alle som jobber i et lokalt/regionalt eller nasjonalt matsystem, herunder: bønder, foredlere og videreforedlere, rådgivere, landbruksorganisasjoner, offentlig sektor (institusjoner/kantiner/forvaltning/ledelse/etc), samvirker, grossister, distributører og studenter. Ved å studere matsystemene i Trøndelag vil deltakerne bli i stand til å besvare følgende: 

  • Hva er et matsystem? Og hvordan er matsystemene i Trøndelag satt sammen?
  • Hva er bærekraftige matsystemer? Og hvilke indikatorer har vi for bærekraft i matsystemer? 
  • Hvordan kan vi dokumentere bærekraft i matsystemer? 
  • Hvilke samspill og motsetninger finner vi i matsystemene? 
  • Hvordan kan fremtidens matproduksjon i Trøndelag bli mer bærekraftig? 

For å besvare disse spørsmålene vil deltagerne jobbe i tverrfaglige team med deltagere fra flere ledd i matproduksjonsystemene hvor de sammen studerer og redesigner et lokalt matsystem for å gjøre det mer bærekraftig. Teamene vil jobbe med ulike caser fra deres lokale matsystemer med mål om å skape robuste matsystemer. Dette vil gi innblikk i det lokale matystemet og vil gjøre deltagerne i stand til å vurdere andre matsystemer i andre regioner. Å se helhetlig på matsystemene vil kunne bidra til å redusere matsvinnet som forekommer i alle ledd og lar oss utnytte de ressursene vi allerede har på en bedre måte. Kurset er utviklet med støtte fra Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Grønt kompetansenter Mære - Skjetlein

Læringsmål

Etter avsluttet kurs vil deltagerne ha utviklet følgende: 

Kunnskaper

Det forventes at deltagerne skal, etter å ha deltatt på kurset: 

  • Ha inngående kunnskap om bærekraftige matsystemer og kunne anvende kunnskapen når utfordret med komplekse problemstillinger
  • Kunne vurdere bærekraft i et matsystem i ulike dimensjoner
  • Kan vurdere interaksjoner mellom bærekraftsmål og gjøre kvalifiserte prioriteringer

Ferdigheter

Det forventes at deltagerne skal, etter å ha deltatt på kurset:

  • Kunne yte relevante bidrag i et tverrfaglig team og kjenne egne styrker og svakheter
  • Kunne analysere bærekraftige løsninger basert på tilgjengelig litteratur på et avansert nivå 
  • Kunne reflektere og kommunisere løsninger for bærekraftig matproduksjon og hvordan disse relateres til bærekraftsmålene

Generell kompetanse

Det forventes at deltagerne skal, etter å ha deltatt på kurset: 

  • Kunne bruke egen kunnskap og ferdigheter til å belyse komplekse problemstillinger rundt bærekraft og matproduksjon 
  • Evne til å kommunisere på et høyt faglig nivå 
  • Kunne gjennomføre en vitenskapelig gjennomgang av problemstillinger knyttet til bærekraftige matproduksjonsystemer

Målgruppe

Det finnes mange ulike matsystemer, alt fra mindre lokale systemer til større regionale og nasjonale systemer, som fyller ulike formål. Kurset er relevant for alle som jobber i eller med et matproduksjonsystem. Eksempler kan være: bønder, foredlere og videreforedlere, rådgivere, landbruksorganisasjoner, samvirker, grossister, distributører, avfallshåndtering og studenter. Kurset vil basere seg på tverrfaglige arbeidsgrupper med deltagere fra alle ledd i matsystemene og vi oppfordrer alle som jobber i et matsystem til å søke. 

Deltagere fra Trøndelag vil kunne bli prioritert, men kurset er åpent for alle.

Tid, sted og gjennomføring

Kurset vil gjennomføres høsten 2025 med fysiske samlinger i Trøndelag, med driftsbesøk til aktuelle produsenter og andre aktører i det lokale matsystemet. Kurset vil deles i en teoretisk del som gir en innføring i teorier rundt matsystemer, og en praktisk del som utforsker matsystemet i Trøndelag. 

Kurset vil ha to fysiske samlinger

  1. 21. oktober - 23. oktober. Sted: Valberg slektsgård, Frosta
  2. 2. desember - 4. desember. Sted: Grønt kompetansesenter - Mære landbruksskole, Steinkjer

Eksamen vil bestå av en muntlig digital gruppepresentasjon av eksamensoppgaven. 15. januar 2026.

I tillegg til de fysiske samlingene legges det opp til selvstudium mellom samlingene på NMBU sin læringsplattform. Kurset vil bruke case-arbeid og tverrfaglige team som sammen skal studere og jobbe med endringer og forbedringer i lokale matsystemer for å gjøre det mer bærekraftig og fremtidsrettet. Totalt sett beregnes det 125 arbeidstimer på å gjennomføre kurset. Det vil være mulig å levere eksamen før fristen. Det stilles krav om minimum 80% deltakelse i forelesninger og organisert teamarbeid.

Kurset vil benytte et nyutviklet digitalt læringsverktøy som gjør det mulig å visualisere sammenhenger og motsetninger i et utvalgt matsystem. 

Opphold

Samling 1 vil arrangeres på Valberg slektsgård, Frosta.

Samling 2 vil arrangeres på Mære landbruksskole, Steinkjer

Deltakere er selv ansvarlige for å bestille reise og opphold til samlingene.

Faglig ansvarlig

Faglig ansvarlig for kurset er førsteamanuensis Hanne Fjerdingby Olsen ved fakultetet for biovitenskap (BIOVIT).

Hanne er leder for NMBUs bærekraftsarena for bærekraftige matsystemer sammen med førsteamanuensis Ola Westengen (LANDSAM). Hun har utviklet og underviser siden 2018 i to eksisterende kurs om bærekraftige matsystemer ved NMBU. Hun er også prosjekteleder for forskningsprosjektet LIVESTOCK - bærekraftig husdyrproduksjon og FeedLoop - Optimalisering av fôrressurser for et sirkulært matsystem med støtte fra forskningsrådet, i tillegg til å være involvert som arbeidspakkeleder i fem andre forskningsprosjekter med relevans innen tematikken. 

Eksamen

Eksamen vil være en gruppeoppgave hvor man jobber med et eksisterende lokalt matsystem og får dette til å bli mer bærekraftig. Eksamen presenteres som en muntlig gruppeoppgave 15. januar 2026. Gruppeoppgaven vurderes til bestått/ikke bestått.

Gruppene vil settes sammen i starten av kurset utfra bakgrunn, og det vil bli brukt tid i første samling til å etablere gruppesamarbeidet.

Studiekompetanse

Eksamen på kurset er valgfri. Hvis man velger å ikke ta eksamen på kurset vil man få utstedt et kursbevis fra NMBU. For å få kursbevis må man delta på samlingene og gruppearbeidet på samme måte som resten av deltakerne.

For å kunne gå opp til eksamen kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse (du må være 25 år eller eldre og ha arbeidserfaring innen fagfeltet). NMBU vurderer slike søknader fortløpende. Søknadskjema for realkompetanse finner du her, eller du kan kontakte Senter for etter- og videreutdanning (SEVU) på tlf: 67 23 03 00 eller på epost: sevu@nmbu.no

Obligatoriske aktiviteter

For å kunne ta eksamen/få utstedt kursbevis må man møte opp til minimum 80 % av samlingene og delta i gruppearbeidet.

Obligatoriske forutsetninger

For å kunne delta på kurset må man ha 2 års arbeidserfaring. Erfaringen trenger ikke være relevant for kurset eller sammenhengende.

Finansiering av kursavgift

Kursavgiften faktureres kort tid etter påmeldingsfristen. Det finnes flere muligheter for å finansiere studieavgiften:

Lånekassen

Du kan få støtte fra Lånekassen basert på hvor mye du skal studere. Hvis du tar et kurs med studiepoeng hos oss kvalifiserer du som deltidsstudent og kan få lån og stipend avhengig av hvor mange studiepoeng du tar og om du tidligere har lån i lånekassen. Mer informasjon finner du her.

Utdanningsfond

Flere fagforeninger har egne utdanningsfond som gir støtte til opplæringstiltak for medlemmer. F.eks.:

Noen arbeidsgivere og interesseorganisasjoner har også tilsvarende ordninger. Hvis det er noen opplysninger du trenger for å søke på en slik ordning ta kontakt med kursadministrator.

Bedriftsintern opplæring (BiO)

Et tilskudd som administreres av fylkeskommunen, små og mellomstore bedrifter på inntil 250 ansatte kan søke om tilskudd til kompetanseheving for å gjennomføre omstilling og innovasjon. Mer informasjon om Akershus fylkeskommune sin ordning finnes her. Andre fylker har tilsvarende ordninger og andre frister.

Stipend og legat

Det finnes flere stipend- og legatordninger som støtter kurs og etter- og videreutdanning. Du finner en oversikt her.

Kursavgiften dekker

Undervisning, eksamen, tilgang til noe litteratur og programvare. Kursavgiften dekker også lunsj og kaffe/te til samlingsdagene. Utgifter til reise og eventuell overnatting må dekkes av kursdeltaker utenom.

Det vil arrangeres en valgfri middag i forbindelse med samlingene, denne må betales av deltakerne selv.

Avmelding

Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres. Deltakere fra Trøndelag vil kunne bli prioritert, men kurset er åpent for alle. 

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfristen, 1. oktober 2025,  belastes med en avgift på kr 2000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift.

Kontaktpersoner: