AQX252 Produksjonsstyring i Akvakultur

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap

Emneansvarlig:Turid Mørkøre

Campus / nettbasert:Nettbasert

Undervisningens språk:Norsk

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:125 timer

Undervisnings- og vurderingsperiode: Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.

Om dette emnet

Emnet gir en innføring i sentrale tema innen produksjonsstyring i norsk akvakultur. Emnet er inndelt i 4 moduler, som omfatter 1) produksjonsstyring, 2) fôr og fôring, 3) fiskehelse og velferd, 4) regelverk og rapportering.

Studentene vil bli gjort kjent med prinsipper for produksjonsstyring, risikostyring, og ulike typer styringsverktøy, inkl. biomassekontrollsystemer, miljøovervåking og overvåking av fiskevelferd og sykdom, med innføring i tiltak/prosedyrer ved svekket helsetilstand i anlegget. Videre også utfôringsstrategier og sesong-/anleggstilpasset fôringsregime; praktiske og økonomiske. Viktige forhold knyttet til regelverk og rapporteringer blir også gjennomgått. Språket er norsk og forelesningene er digitale, to timer per uke (14:15-16)

Dette lærer du

Kunnskap

Etter gjennomført emne skal studenten:

  • ha teoretisk og praktisk kunnskap om sentrale planleggings- og styringsoppgaver samt styringsverktøy i norsk akvakultur, med vekt på lakseproduksjon

Ferdigheter

Etter gjennomført emne skal studenten:

  • ha evne til selvstendig å kunne bruke tilegnet teoretisk og praktisk kunnskap i effektiv produksjonsstyring i norsk akvakultur, der både økonomi, miljø og fiskevelferden hensyntas

Generell kompetanse

Etter gjennomført emne skal studenten:

  • ha en oversikt over og kunnskap om viktige områder innen produksjonsstyring i norsk akvakultur, og evne til å bidra selvstendig i praktisk gjennomføring
  • Læringsaktiviteter
    Emnet undervises digitalt på norsk og består av en fysisk samling a 1-2 dager i Ås med forelesninger, øvinger. Undervisningen er modulbasert, etter tema. Det leveres en oppgavebesvarelse etter hvert model Forelesere vil både være fra NMBU og eksterne fra næringen og andre institutter/universiteter.
  • Læringsstøtte
    Digitale forelesninger med èn samling i Ås med fysiske forelesninger og øvinger. Studentene får tilbud om veiledning til oppgaveløsning som er obligatorsik etter hvert modul (4 oppgaver)
  • Pensum
    Relevant litteratur og presentasjoner fra forelesningen blir gjort tilgjengelig i Canvas.
  • Forutsatte forkunnskaper

    To års bachelorstudium innen akvakultur, husdyrproduksjon eller lignende, og/eller erfaring fra praktisk oppdrett, fortrinnsvis med en bachelorgrad eller lignende innen biologiske fagområder.

    Emnet er en integrert del av bachelorstudiet i akvakultur ved NMBU, og i tillegg en del av NMBUs tilbud om etter- og videreutdanning https://www.nmbu.no/studier/evu. Emnet har kursavgift for eksterne deltakere.

  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    Oppgaveinnleveringer. Bestått/ikke bestått

  • Obligatorisk aktivitet

    Deltakelse på samling i Ås; 1-2 dager i løpet av semesteret

    Studentene må få godkjent fire oppgaver for å bestå emnet, èn oppgave per modul.

    Studentene leverer oppgavene individuelt eller i grupper

  • Merknader
    Ved færre enn 6 studenter vil emnet gis med et alternativt undervisningsopplegg
  • Undervisningstider
    2 undervisningstimer per uke, digitalt