Kurs: Sosialt bærekraftige nærmiljø/lokalsamfunn

30.04.2025. Kurset er fulltegnet. Fyll ut skjemaet meld interesse for informasjon om fremtidige gjennomføringer av kurset.
Er du interessert i hvordan vi kan skape sosialt bærekraftige lokalsamfunn og nærmiljø der folk opplever god helse og livskvalitet, nå og i fremtiden? Da er dette kurset for deg. Meld deg på og få verdifull kunnskap og kompetanse som kan hjelpe deg i ditt arbeid.
Påmeldingsfrist
15. juni 2025
Oppstartsdato
6. oktober 2025
Studiepoeng
5
Pris
Gratis ,-
Tid og sted
Tid: 6. - 8. oktober 2025 Sted: Mysen
Tid: 28. oktober 2025 Sted: Digitalt
Hvem er kurset for?
Dette kurset er relevant for deg som jobber med nærmiljø- og lokalsamfunnsutvikling i offentlig eller privat sektor, herunder planleggere, landskapsarkitekter, naturforvaltere, steds- og eiendomsutviklere, folkehelsekoordinatorer og rådgivere.
Kursets innhold
Med utgangspunkt i eksisterende forskning og gode eksempler fra praksisfeltet vil kurset gi deg både teoretisk og praktisk innsikt i hvordan sosial bærekraft kan forstås og vurderes i en nærmiljø- og lokalsamfunnskontekst. Vi vil blant annet se nærmere på ulike måter å definere og teoretisere sosial bærekraft på, og kurset vil gi en innføring i ulike metoder og verktøy for å måle og undersøke sosial bærekraft i nærmiljø og lokalsamfunn. Det vil bli gitt praktiske eksempler fra eksisterende prosjekter, initiativer og strategier i kommuner.
Læringsmål og pensum
Etter fullført kurset er det forventet at deltakerne skal ha tilegnet seg følgende:
Kunnskaper
- Ha god kunnskap om ulike måter å definere og teoretisere sosial bærekraft på i en nærmiljø- og lokalsamfunnskontekst, og hva som er forskjeller og likheter mellom ulike tilnærminger.
- Ha innsikt i faktorer som påvirker sosial bærekraft.
- Ha god forståelse for hvordan fysiske og sosiale omgivelser henger sammen med og påvirker menneskets helse og livskvalitet.
- Ha kjennskap til metoder og verktøy for analyser og vurderinger knyttet til sosial bærekraft.
- Ha kjennskap til hvordan ulike fagfelt tilnærmer seg sosial bærekraft på, og hvordan de operasjonaliserer og jobber med sosial bærekraft.
- Ha kjennskap til utfordringer og dilemma knyttet til å fremme en sosial bærekraftig nærmiljø- og lokalsamfunnsutvikling.
Ferdigheter
- Kunne ta utgangspunkt i en lokal utfordring og redegjøre for hva man kan gjøre for å sikre sosial bærekraft.
- Kunne anvende relevant teori og empiri for å drøfte viktige forhold knyttet til sosial bærekraft.
- Kunne identifisere og vurdere etiske problemstillinger og dilemmaer knyttet opp mot andre dimensjoner av bærekraft.
Generell kompetanser
- Kunne analysere, kommunisere og presentere komplekse problemstillinger.
- Kunne delta i en tverrfaglig dialog og bidra konstruktivt i en tverrfaglig samarbeidsprosess
Tid og sted
Kurset vil gjennomføres samlingsbasert med samling fra 6. oktober - 8. oktober 2025 i Mysen. I tillegg arrangeres det en digital samling 28. oktober. Eksamen vil foregå 18. november. Program for samlingen vil sendes ut kort tid etter påmeldingsfristen.
Oversikt | Dato | Tidspunkt |
---|---|---|
1. samlingsdag | 6. oktober 2025 | 10:00 - 16:00 |
2. samlingsdag | 7. oktober 2025 | 09:00 - 15:00 |
3. samlingsdag | 8. oktober 2025 | 09:00 - 14:00 |
Digital samling | 28. oktober 2025 | 09:00 - 12:00 |
Eksamen | 18. november 2025 | 09:00 - 15:00 |
Alle dagene vil foregå i Festiviten kino og kulturhus i Mysen. Adresse: Storgata 28, 1850, Mysen. Kurset er utviklet i samarbeid med Indre Østfold Campus.
Det vil etter samlingen 6. oktober arrangeres en felles middag med deltakerne fra kurset. Det er valgfritt om man ønsker å delta på denne. Deltakerne må selv betale for middagen.
Deltakere må selv arrangere overnatting, vi anbefaler: Scandic Brennemoen
Obligatorisk aktivitet
Obligatorisk oppmøte (80%) i kurset for å kunne ta eksamen/få kursbevis.
Eksamen og kursbevis
Eksamen vil være en muntlig gruppepresentasjon (digital) av en felles gruppeoppgave. Vurderes til: Bestått/ikke bestått.
Hvis man ikke ønsker å ta eksamen kan man få utstedt et kursbevis. Det fordrer at man har deltatt på 80 % av samlingene.
Studiekompetanse
For å kunne gå opp til eksamen kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. NMBU vurderer slike søknader fortløpende. Søknadsskjema finner du her.
Obligatoriske forutsetninger
For å delta på kurset må du ha minimum 2 års arbeidserfaring. Du kan bli bedt om å dokumentere dette i en eventuell kontroll.
Kursavgiften dekker
Kurset gjennomføres første gang som en pilot med støtte fra direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og er derfor gratis.
Kursavgiften inkluderer undervisning, eksamen og tilgang til noe litteratur. Kursavgiften dekker også lunsj og kaffepauser under samlingene 6. oktober - 8. oktober.
Utgifter til lærebøker, reise og eventuell overnatting og middag må dekkes av deltakerne.
Overlapp
Kurset overlapper med det ordinære studentemnet SDG250 - Sosialt bærekraftige nærmiljø/lokalsamfunn. Deltakere som tidligere har tatt SDG250 vil ikke få studiepoeng ved bestått eksamen.
Avmelding
Påmelding er bindende. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.
Påmelding
Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding.